ESports

Esports: Nederlandse ronde RCCO World eX Championship vindt plaats in Maastricht

210108 RCCO Maastrichht
Op 27 mei wordt er met 1.000 pk sterke digitale sportwagens virtueel geracet in Maastricht

Terwijl er in Eindhoven hard wordt gewerkt aan de realisatie van een Formule E-race in het voorjaar van 2022, waarbij de kansen volgens organisator Peter-Paul Laumans in een recent interview met BNR Nieuwsradio op 95 procent liggen, is Maastricht de eerste virtuele locatie voor een eX-Prix, een ronde van het nieuwe RCCO World eX Championship, dat is geïnitieerd door oud-DTM-kampioen en Le Mans-winnaar Mike Rockenfeller. De virtuele race in de Limburgse hoofdstad zal op 27 mei aanstaande worden verreden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: RCCO

Virtueel racen in Maastricht is niet geheel nieuw, want in april vorig jaar, tijdens de eerste 'lockdown', was er al een digitale Grand Prix van Maastricht, live uitgezonden via de Limburgse omroep L1, waarbij de deelnemers een acht kilometer lang parcours aflegden met start en finish op de Noorderbrug, inclusief passage door de A2-tunnels, over de Kennedybrug en de Maasboulevard.

Andy Maassen van Simformula.eu was destijds de stuwende kracht achter de race op het platform rFactor 2. Hij benaderde ook de organisatie van het nieuwe RCCO World eX Championship. "De RCCO-organisatie richt zich bij het World eX Championship ook op zorg voor de leefomgeving en sociale doelen. Dat sprak ons erg aan. We zijn verheugd dat Maastricht als eerste stad voor een race is aangekondigd en we kijken uit naar een samenwerking voor de lange termijn", aldus Maassen.

Virtuele raceauto met 1.000 pk
In het RCCO World eX Championship wordt gereden met de eX Zero, een futuristisch ogende virtuele raceauto met een vermogen van 1.000 pk. Het eerste seizoen gaat eind februari van start, de organisatie wil op 1 februari aanstaande de volledige kalender presenteren. Daarbij is het de bedoeling dat er één wedstrijd per land georganiseerd wordt, wat in het geval van ons land dus in Maastricht is.

"We zijn blij om de eX Prix of The Netherlands in Maastricht als eerste race van ons debuutseizoen te kunnen aankondigen", zegt Thomas Voigt, CEO en mede-oprichter van RCCO E-Sport AG. "Andy Maassen heeft veel ervaring in esports en deelt onze visie. We willen niet alleen de eX Prix in Maastricht opzetten, maar praten ook al over andere projecten. Het spectaculaire stratencircuit doet me in sommige opzichten denken aan Macau. Zelfs Mike Rockenfeller had een aantal pogingen nodig voordat hij een foutloze ronde op dit parcours voor elkaar kreeg. Als moderne universiteitsstad is Maastricht vooruitstrevend en past perfect bij onze duurzame aanpak onder het motto #RacingForTheClimate."

Beitske Visser aan de start, volgt Robin Frijns ook?
Eerder al werd Beitske Visser aangekondigd als een van de deelnemers van het RCCO World eX Championship. Het zou ons daarnaast niet verbazen als in ieder geval tijdens de Nederlandse ronde ook Robin Frijns aan de start staat, als ras-Maastrichtenaar ('ne echte Sjeng') is hij dat natuurlijk eigenlijk wel aan zijn stand verplicht! Ook Romain Grosjean komt met een eigen team in de serie uit. Met Dave Richardson, bekend als de Engelstalige stem van de DTM, voor het commentaar, en Nicki Shields, ondermeer bekend van de Formule E, voor de presentatie, timmert de serie internationaal goed aan de weg.

Kijk hier nog eens naar de beelden van de virtuele Grand Prix van Maastricht in april van het afgelopen jaar:
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet