Diversen

Div: Terugblik op een uitzonderlijk jaar - René de Boer

201231 Jaaroverzicht Porsche Sport
Porsche Sport, een van de diverse boeken waaraan uw redacteur zijn bijdrage leverde

Na het einde van het verkorte en verlate raceseizoen was ik druk met diverse boekprojecten. In de zomer al mocht ik een boek vertalen over het circuit van Spa-Francorchamps, waarbij ik enorm veel over dit prachtige circuit en zijn rijke historie leerde, later volgden de jaarboeken over de 24 Uur van de Nürburgring, Porsche Sport en een nieuw jaarboek over de Nürburgring Langstrecken-Serie, voorheen VLN. Ik leverde teksten en vertalingen en deed een deel van de eindredactie. Daarnaast werkte ik mee aan een nieuw boek rondom het tienjarig bestaan van Mercedes-AMG Customer Racing, dat in het eerste kwartaal van 2021 verschijnt. En natuurlijk leverde ik de nodige tekstbijdragen aan het boek van Anjès Verhey. Autosportboeken blijven leuk om te lezen en te maken en gelukkig zijn er nog genoeg plannen en ideeën!

Meer dan ooit deed ik interviews en besprekingen per telefoon of digitaal via Zoom of Teams, wat ook werkt, maar gelukkig waren er ook nog wel een paar 'echte' interviews. Bij iemand thuis op bezoek – op gepaste afstand – werkt toch altijd nog beter dan via webcam en beeldscherm. Zo was ik in de zomer bij tweevoudig wereldkampioen rally Walter Röhrl, thuis in het Beierse Woud. De afspraak om eens langs te komen stond al heel lang, maar het kwam er gewoon nooit van, want ik ben niet altijd in Zuid-Duitsland en Röhrl, nog steeds volop actief, is niet altijd thuis. Maar nu lukte het dus wel en hij nam urenlang de tijd voor een intensief gesprek over allerlei onderwerpen binnen en buiten de autosport, wat leidde tot een mooi verhaal in RS Porsche Magazine. Ook bij Gijs van Lennep deed ik weer eens een lang interview thuis, ditmaal in combinatie met Loek Hartog, de kersverse kampioen in de Porsche Carrera Cup Benelux, wat resulteerde in verhalen voor deze website en de Porsche-website Vierenzestig.nl.

201231 Jaaroverzicht Roehrl
Interview bij Walter Röhrl thuis

Het past ook te denken aan de mensen die ons ontvallen zijn, zoals bijvoorbeeld Jaap Dik, aan wie ik veel te danken heb in het begin van mijn journalistieke loopbaan in de autosport, en heel recent nog collega-journalist en mede-autosportliefhebber Robbert Keegel en Hans Verstraaten, bladenmaker bij uitstek, met wie ik ook af en toe het genoegen had om te werken voor 'sponsored magazines' van een aantal importeurs.

En zo zijn we aan het einde gekomen van een toch wel merkwaardig jaar. Gevreesd moet worden dat we nog wel een tijd met dat virus te maken hebben, inclusief de daarmee samenhangende maatregelen. Zo zal ik in januari de races in Dubai, Abu Dhabi en Daytona missen. Als ik echt zou willen, had het misschien wel gekund, inclusief testen en quarantaine, maar ik ga onnodig risico voorlopig toch nog maar liever uit de weg. Wellicht (hopelijk!) is de situatie na een paar maanden wat beter. Er zijn alweer diverse zaken om naar uit te kijken, en dat doe ik natuurlijk ook! Ik ben tenslotte per definitie een mens van 'half vol' (gin & tonic, graag, of een goede wijn!). In die zin wens ik alle lezers een goed, gezond en voorspoedig nieuw jaar!

201231 Terugblik Venray
Toch nog een nieuw cicuit, nummer 107: Raceway Venray, een half uurtje van mijn huis, maar waar ik desondanks nog niet eerder was
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet