Diversen

Div: Bespreking autosportboeken (deel 3)

Geistdorfer cover

Christian Geistdörfer: Unsere 4 Monte-Siege – Walter Röhrls Meisterstück ****

Christian Geistdörfer verwierf vooral bekendheid als de man die Walter Röhrl als bijrijder naar vele rallysuccessen navigeerde, inclusief twee wereldtitels, in 1980 met Fiat en in 1982 met Opel. Een van de prestaties waarop Röhrl, die zeker in Duitsland nog steeds een ongelooflijke populariteit geniet, naar eigen zeggen het meest trots is, is het feit dat hij met vier verschillende merken, Fiat, Opel, Lancia en Audi, de Rallye Monte Carlo gewonnen heeft. Samen met twee bekers van de Acropolis-rally en de beker van de bergklim 'Pikes Peak' in Colorado zijn dat ook de enige trofeeën die Röhrl nog in bezit heeft, zoals we bij een bezoek bij hem thuis afgelopen zomer ontdekten.

Nadat hij eerder een boek schreef onder de titel 'Walter und ich' (de Engelstalige uitgave draagt de titel 'By Walter's side') kwam er van Christian Geistdörfer nu bij dezelfde uitgever, Delius Klasing, een boek getiteld 'Unsere 4 Monte-Siege'. Een foto van Geistdörfer en Röhrl zittend op de voorkant van een Lancia 037 in Martini Racing-kleuren voor het beroemde casino in Monte Carlo, omzoomd door een flinke menigte toeschouwers, fotografen en cameramensen laat precies zien waarom het gaat.

Al moet gezegd dat de titel de lading niet volledig dekt, want het boek begint al in 1973, met het eerste optreden van Walter Röhrl bij de Rallye Monte Carlo, waar hij een Opel Commodore deelde met Jochen Berger. Er is een korte beschrijving van de belangrijkste gebeurtenissen per klassementsproef, voorzien van de nodige foto's ter illustratie, waarbij ook de andere deelnemende teams aan bod komen. De volgende Monte Carlo-rally die wordt belicht, is de editie van 1975, waarin Röhrl/Berger met een Opel Ascona in actie kwamen. Voor de goede orde: in 1974 werd de rally vanwege de oliecrisis niet verreden. Röhrl/Berger vielen al op de zevende proef uit vanwege een beschadigde olieleiding. Voor deze rally blijft de bijdrage dan ook beperkt tot zes pagina's. In 1976 daarentegen kwamen Röhrl/Berger, ditmaal met een Opel Kadett GT/E, als vierde in het eindklassement zelfs tot op drie seconden van het podium, wat dus weer een stuk uitgebreider belicht wordt.

Geistdorfer 2

Geistdörfer was intussen als 'ijsspion' voor Röhrl actief geworden, maar de rally van 1977 was voor Röhrl van korte duur als gevolg van een motordefect. In 1978 vormden Röhrl en Geistdörfer bij Fiat voor het eerst een team met de 131 in de kleuren van Alitatlia, waarmee ze als vierde eindigden. Een jaar later, in vergelijkbare constellatie, waren Röhrl/Geistdörfer tot aan de laatste proef op weg naar een podiumplaats, maar toen maakte een motordefect een einde aan hun optreden. In 1980 was het wel raak: de door Röhrl zo vurig gewenste eerste zege bij de Monte Carlo-rally was een feit. In 1981 reden Röhrl/Geistdörfer niet, nadat het geplande Mercedes-WK-project geen doorgang vond, maar in 1982 keerde het Duitse duo terug met een Opel Ascona in Rothmans-kleuren. Aanvankelijk als underdogs beschouwd tegen de quattro's en de Porsches wonnen ze opnieuw. In 1983 reden Röhrl/Geistdörfer voor Lancia, waar ze met de 037 hun derde Monte-Carlo-overwinning behaalden, met bijna zeven minuten voorsprong op teamgenoot Alèn, die de 1-2 voor het merk completeerde. De vierde overwinning volgde in 1984, met de Audi quattro. Daarna volgden nog optredens met de Audi Sport quattro in 1985 en de S1 in 1986, het laatste Groep B-jaar. In 1987 reden Röhrl/Geistdörfer voor het laatst samen in de Monte Carlo-rally met een Audi 200 quattro, terwijl Geistdörfer in 1988 en 1989 nog samen met Hannu Mikkola in een Mazda 323 reed. Die twee optredens vormen de afsluiting van het boek, samen met een impressie van de Rallye Monte Carlo Historique 2020 met een Porsche.

Geistdorfer 3

Het boek geeft een goed beeld van de rol van de navigator – die door buitenstaanders vaak zeer onderschat wordt – en biedt daarnaast ook een goed inzicht in het carrièreverloop van het duo Röhrl en Geistdörfer, inclusief de politiek achter de schermen bij Fiat en met name Opel. Daarnaast is het een mooi document over de Rallye Monte Carlo met fraai beeld uit de rijke collectie van Bildagentur Kräling. Wie interesse voor de rallysport heeft, vindt met dit werk een fijne nieuwe aanwinst.

Christian Geistdörfer: Unsere 4 Monte-Siege – Walter Röhrls Meisterstück. Uitgave: Delius Klasing, ISBN 978-3667-1198-1-0. Duitstalig, 224 pagina's, 23,5 x 27 cm, hardcover.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet