GT

IGTC: Winst en titel voor Nicky Catsburg in Kyalami, inzet Renger van der Zande blijft onbeloond (lang)

201212 IGTC winners
Na Indianapolis won het Walkenhorst-BMW-team nu ook de IGTC-race in Kyalami

Nicky Catsburg is de eerste Nederlandse kampioen in de Intercontinental GT Challenge. Samen met Augusto Farfus en lokale held Sheldon van der Linde won de Amersfoortse rijder in de BMW M6 GT3 van Walkenhorst Motorsport de 9 Uur van Kyalami. Voor Catsburg en Farfus was de tweede zege van het seizoen na de eerdere winst in de 8 Uur van Indianapolis genoeg voor het binnenhalen van de titel. De grootste pechvogels van de race waren Renger van der Zande en zijn Honda-teamgenoten Mario Farnbacher en Bertrand Baguette, die acht van de negen uur aan de leiding reden, maar net een pitstop maakten toen de wedstrijdleiding met nog een uur te gaan een 'full course yellow' uitriep vanwege de zware regenval. Daardoor eindigde het trio als vierde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: SRO/Dirk Bogaerts

Het optreden van de Honda NSX met Van der Zande, Farnbacher en Baguette was bijzonder sterk te noemen. Farnbacher zette de auto in de kwalificatie van gisteren al op pole en samen met zijn teamgenoten voerde hij tijdens de eerste acht uur van de wedstrijd vrijwel constant het veld aan, al was de voorsprong nooit groter dan een seconde of twintig. "Het gaat bij deze race niet om de kwantiteit, maar de kwaliteit is bijzonder hoog", gaf Renger van der Zande in de loop van de wedstrijd al te kennen. De eerste overwinning van Honda in de Intercontinental GT Challenge leek zich aan te dienen, al was het bepaald nog geen gelopen koers, zoals al bleek toen Car Collection-Audi-rijder Patrick Niederhauser met nog een uur en 45 minuten te gaan tot op twee seconden van Bertrand Baguette in de Honda kwam.

Een uur voor het einde zette de lang verwachte zware regenval in, waardoor Mattia Drudi, die op dat moment achter de Honda op de tweede plaats reed, in de Car Collection-Audi in de rondte ging en terugviel naar de vijfde plaats. Wedstrijdleider Alain Adam besloot een 'full-course yellow' uit te roepen, terwijl vrijwel gelijktijdig Baguette met de Honda naar binnen kwam voor een pitstop en rijderswissel naar Farnbacher. Daardoor kwam de Honda als vierde weer terug in de wedstrijd.

201212 IGTC BMW wet
De Walkenhorst-BMW door het water op weg naar de overwinning

Ook de Walkenhorst-BMW en de WRT-Audi reden de pits in, maar hier was het alleen maar om de stinttijd weer op nul te zetten om niet boven het toegestane maximum van 65 minuten uit te komen. Daardoor kwamen ze voor de Honda weer de baan op. Daarbij reed Fred Vervisch in de Audi in eerste instantie voor Nicky Catsburg in de BMW, maar vanuit de wedstrijdleiding kwam al snel de aanwijzing dat de beide Benelux-rijders van positie moesten wisselen, omdat Vervisch bij het verlaten van de pitstraat na de stop een overtreding had begaan. Vervisch deed wat hem was opgedragen en zo kon Catsburg de leiding overnemen. Omdat de regen aanhield, werd de race niet meer vrijgegeven, waarop Catsburg dus als winnaar over de eindstreep kwam. Daarmee waren hij en teamgenoot Farfus ook zeker van de kampioenstitel in de Intercontinental GT Challenge. Samen met Catsburg en Farfus kon ook Sheldon van der Linde in eigen land de overwinning vieren.

201212 IGTC podium
Walkenhorst-teammanager Niclas Königbauer en coureurs Nicky Catsburg, Augusto Farfus en Sheldon van der Linde (vlnr) op de hoogste trede van het podium

Catsburg: "Wel een beetje onverwacht"
"Ongelooflijk", stamelde Catsburg na afloop. "Het was een toprace. Wel een beetje onverwacht dat we deze race wonnen. Maar ja, geen fouten gemaakt, het team heeft de juiste keuze gemaakt toen het zo begon te regenen. Het was wel heel lastig: het regende zo hard dat we niet eens 80 km/u konden rijden. Uiteindelijk ben ik wel dicht genoeg bij de auto op P1 gekomen. Die moest nog een keer door de pitstraat om zijn rijtijd te resetten en toen kwamen we net voor hen de pitlane uit en daardoor wisten we de race te winnen en uiteindelijk ook het kampioenschap! Daar ben ik heel erg blij mee natuurlijk, wel een beetje vreemd seizoen, maar gaaf om zo te eindigen. Wel jammer voor Renger en het Honda-team, die waren echt dominant en hadden het succes zeker verdiend."

201212 IGTC WRT
Tweede plaats voor de WRT-Audi met Vervisch, Weerts en Bortolotti

De WRT-Audi met Frédéric Vervisch, Mirko Bortolotti en Charles Weerts kwam als tweede aan de finish, waarna Bortolotti via de livestream bekendmaakte dat het zijn laatste optreden voor Audi was. Na één jaar verlaat hij het Beierse merk alweer, verwacht wordt dat hij terugkeert naar Lamborghini, waarvoor hij eerder al jarenlang actief was. De GPX-Porsche werd met Matt Campbell, Patrick Pilet en Mathieu Jaminet derde, wat voor Porsche in combinatie met de zevende plaats van de Dinamic-911 met Laurens Vanthoor, Earl Bamber en Kévin Estre genoeg was om voor het tweede jaar op rij de merkentitel in de IGTC binnen te halen.

201212 iGTC Honda
De inzet van Renger van der Zande en zijn teamgenoten bleef onbeloond

Van der Zande: "Voor hetzelfde geld blijft het droog en win je gewoon"
Voor Renger van der Zande en zijn teamgenoten restte er niet meer dan de vierde plaats, een schrale beloning na het zeer sterke optreden in de race. "We lagen acht van de negen uur aan de leiding en daarna ging het van kwaad tot erger", aldus Van der Zande. "Het begon te regenen, vervolgens kozen we voor een pitstop met rijderswissel, waarbij je 65 seconden stil moet staan. We hadden gedacht en gehoopt dat ze nog een keer naar 'groen' zouden gaan, dus dat we nog een keer zouden gaan racen, maar uiteindelijk was dat niet het geval en zijn we vierde gefinisht. Toch denk ik dat we heel trots mogen zijn op wat we hebben laten zien met de enige Honda in dit veld. De snelheid was er, het team heeft het ontzettend goed gedaan, ook de strategie. Dit was gewoon domme pech: voor hetzelfde geld blijft het droog, rijd je negen uur aan de leiding en win je gewoon de wedstrijd. Dan ben je super-dominant. Nu was het even anders, helaas."

201212 IGTC Dinamic
Zo nat was het: de Dinamic-Porsche door de plassen

De Car Collection-Audi van Drudi, Niederhauser en Haase eindigde op de vijfde plaats, gevolgd door de tweede Walkenhorst-BMW met Tomczyk, Pittard en Yelloly, de al genoemde Dinamic-Porsche, de tweede WRT-Audi van Dries Vanthoor, Markus Winkelhock en Kelvin van der Linde. De M-Sport-Bentley van Buncombe, Jarvis en Morris was de enige Continental aan de finish, de andere Bentley van Bathurst-winnaars Soulet, Gounon en Pepper was de enige uitvaller in de race nadat er na een pitstop brand in de auto ontstond. De Porsche van het Lechner-team won als enige deelnemer in de categorie de Pro-Am-klasse als negende algemeen.

201212 IGTC Dontje
"Een vrij saaie race", aldus Milan Dontje

Milan Dontje winnaar Silver Cup
De tweede Car Collection-Audi, de enige auto in de Silver Cup, eindigde met Milan Dontje, Dennis Marschall en Martin Lechmann als tiende algemeen en won zijn klasse. Milan Dontje vertelde over zijn eerste optreden in Kyalami: "Een vrij saaie wedstrijd, want we waren de enige in de Silver-klasse. Wij hadden Lechmann als 'gentleman' in de auto en die verloor iedere ronde ook heel veel tijd, dus daardoor konden we niet in de 'lead lap' blijven. De ervaring op zich was wel heel leuk, ik heb veel geleerd en zat dichtbij de fabriek, Audi Sport, dus wat dat betreft wel een succesvol weekeinde, maar niet echt de resultaten waar we op hadden gehoopt."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet