Sportscars

Sportscars: Jeroen Bleekemolen met LMP3 in IMSA, Racing Team Nederland naar Daytona

201210 IMSA RTN
Racing Team Nederland neemt eind januari deel aan de Rolex 24 At Daytona

Goed nieuws van het sportwagenfront: naast Renger van der Zande bij Chip Ganassi Racing en Nicky Catsburg bij Corvette staan ook Jeroen Bleekemolen, met een LMP3 van Riley Motorsports, en Racing Team Nederland eind januari aan de start van de Rolex 24 At Daytona. Bleekemolen vond voor het komende IMSA-seizoen onderdak bij het team van Bill Riley, waarvoor hij eerder al zes jaar in de GTD-klasse uitkwam. Voor Racing Team Nederland, het eerste Nederlandse team dat met een prototype in Daytona start, vormt de deelname aan de klassieker in Florida de opmaat voor het seizoen 2021, waarin de formatie opnieuw in het FIA WEC uitkomt. Daarbij neemt Job van Uitert de plaats in van Nyck de Vries.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Voor Jeroen Bleekemolen was het even zoeken voordat hij weer een optie vond om terug te keren in de IMSA-competitie, waar hij al zoveel jaren actief was. De samenwerking met Ben Keating werd niet voortgezet: "Ben is inmiddels zo goed geworden als rijder met bronzen status, dat hij veel mogelijkheden heeft en mij daarom niet meer hoeft te betalen", verklaart Bleekemolen. "Dat weet ik al een tijd en daar heb ik ook alle begrip voor. Het is mooi om te zien hoe goed Ben zich heeft ontwikkeld en ik heb heel mooie herinneringen aan de geweldige jaren die we samen beleefd hebben met de Viper en de Mercedes in IMSA en de Porsche in FIA WEC."

201210 IMSA Bleekemolen Riley
Jeroen Bleekemolen (l.) deelt de Riley-LMP3 met Dylan Murry (m.). Rechts Austin McCusker.

Nu IMSA voor 2021 ook de LMP3-klasse bij zeven wedstrijden heeft uitgeschreven, ontstond daar voor Bleekemolen een mogelijkheid tot terugkeer bij Riley Motorsports. Daar zal hij de LMP3 delen met Dylan Murry en Jim Cox, die het afgelopen seizoen de Mercedes-AMG GT3 in het team van Bill Riley bestuurden. "Geweldig om weer terug te zijn bij Riley Motorsports, waaraan ik ook zoveel goede herinneringen heb", meldt Jeroen Bleekemolen vanuit Daytona, waar deze week getest wordt in de aanloop naar de seizoensstart eind januari.

Racing Team Nederland ook naar Daytona
Bij de Rolex 24 At Daytona staat ook Racing Team Nederland aan de start. Het team van Frits van Eerd neemt in 2021 voor het eerst deel aan de Amerikaanse klassieker, waarmee er voor het eerst sinds 2003 (System Force Motorsport van Peter van Merksteijn, Marcos reed dat jaar onder Amerikaanse vlag) weer eens een Nederlands team in Daytona staat ingeschreven. De Rolex 24 At Daytona vormt eind januari de opmaat voor het seizoen 2021, dat bij Racing Team Nederland verder volledig in het teken staat van de deelname aan het FIA World Endurance Championship, dat in maart in Sebring van start gaat.

In het FIA WEC is er volgend jaar voor het eerst sprake van een eigen Pro-Am-klassement binnen de LMP2-klasse voor teams die een rijder met 'brons'-status van de FIA in de gelederen hebben, wat bij Racing Team Nederland met Frits van Eerd het geval is. Van Eerd blijft binnen het team als rijder actief, samen met Giedo van der Garde, terwijl Job van Uitert nu ook voor het volledige seizoen deel gaat uitmaken van de bezetting. Het afgelopen seizoen trad Van Uitert al twee keer op als vervanger van Nyck de Vries, die zich nu in het FIA WEC volledig gaat richten op zijn rol als test- en reserverijder bij Toyota en op zijn activiteiten bij Mercedes in de Formule E.

201210 IMSA RTN rijders
De rijders van Racing Team Nederland voor Daytona, vlnr Frits van Eerd, Giedo van der Garde, Job van Uitert en Charles Milesi

"Als supporter van jong talent is Jumbo al jaren sponsor van Job, dus ik vind het fantastisch dat hij de komende jaren deel uitmaakt van ons team", zegt Frits van Eerd. "Voor Nyck hoop ik natuurlijk dat hij bij Toyota ook de kans krijgt, want hij kan in principe elk moment naar het raceteam worden gepromoveerd." De komende twee jaar zet Racing Team Nederland de samenwerking met de Franse renstal TDS voort, die ook het afgelopen seizoen de Oreca van het team runde. Daarbij reikt het perspectief verder dan alleen het FIA WEC. Frits van Eerd: "Het is geen geheim dat we in de toekomst ook graag in het IMSA-kampioenschap willen rijden. Dat is ook een van de redenen waarom we straks in januari meedoen aan de 24 Uur van Daytona." Omdat daar voor alle LMP2-auto's een aantal van vier rijders geldt, waarvan maximaal twee met 'platina' of 'goud'-status, is de Fransman Charles Milesi als 'zilver'-rijder toegevoegd aan het team. Hij reed dit jaar al in Le Mans, naast zijn deelname aan de Japanse Super Formula.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet