Porsche Cups

Porsche Cups: Reacties Nederlandse Porsche-coureurs op overlijden Walter Lechner sr.

201209 Lechner Huisman
Patrick Huisman reed in 2005 en 2006 voor Lechner Racing in de Porsche Supercup

Vanmorgen meldden we al het overlijden van oud-coureur en jarenlange Porsche-teambaas Walter Lechner. Ook diverse Nederlandse coureurs reden voor de renstal van de Oostenrijker, onder wie de beide meervoudig Supercup-kampioenen Patrick Huisman en Jeroen Bleekemolen alsmede Jaap van Lagen. Die drie coureurs reageerden voor deze website en de Porsche-website Vierenzestig.nl op het overlijden van Lechner.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Archief Porsche AG, Porsche Middle East

"Ja, mooie herinneringen", begint Patrick Huisman. "Ik heb in 2005 en 2006 in de Supercup voor hem gereden. Ik herinner me vooral van hem dat hij super-commercieel was. Hij was zeker de hardste onderhandelaar met wie ik in mijn hele carrière te maken heb gehad, maar ook wel de meest faire. Als we het eens waren, dan gaven we elkaar een hand en zo was het. Uiteindelijk was het bij hem ook wel de liefde voor de sport die de overhand had: hij koos liever voor mensen met talent dan voor iemand die misschien nog iets meer sponsorgeld meebracht. Eind 2005 ben ik tijdens de onderhandelingen voor het jaar erop bij hem weggelopen, omdat hij geen millimeter wilde opschuiven. Die ronde in het pokerspel verloor hij, want hij vond het niet leuk dat ik wegging! Ik ging toen naar Farnbacher, maar ja, die kreeg toen opeens allerlei narigheid in Amerika, dus dat verhaal was binnen een dag afgelopen en zo moest ik dus weer terug naar Lechner... We hebben wel een mooie tijd gehad. Als team hadden ze het ook heel goed voor elkaar: zelfs als we in Monaco moesten racen, gingen we meestal een dag ergens testen op een kartbaan of een rijvaardigheidscentrum. Dat had niks met racen te maken, alleen maar eerste- en tweede-versnellingsbochten, maar daarmee waren we wel goed voorbereid voor Monaco. Het is echt schrikken om te horen dat hij overleden is, een bijzondere man!"

201209 Lechner Bleekemolen
Jeroen Bleekemolen kwam ook voor Lechner Racing in actie

Bleekemolen: "Een echte held, een legende!"
"Ik heb een aantal jaren voor hem gereden, maar natuurlijk ook tegen rijders uit zijn team", zegt Bleekemolen. "Ik kende hem al van de verhalen van mijn vader, die in de jaren zeventig al tegen hem reed. In 1999 reed ik de Formule 3-Masters op Zandvoort in hetzelfde team als zijn zoon Robert, daar was hij toen ook al bij. Een mooie vent, altijd keihard aan het werk, een echte racer van de vorige generatie, zoals mijn vader, Franz Konrad, dat waren de mannen die in de dikke auto's stapten, risico's namen en alles zelf regelden. Het was altijd lachen toen ik bij hem reed, en als je zelf ouder wordt, dan ga je zo'n man ook meer waarderen. Ik heb ook zijn geschiedenis wel eens opgezocht. In het begin deed ik dat niet, toen was ik alleen druk met mijn eigen racen, maar als je iets verder kijkt, dan zie je dat zo'n man echt een held was, een legende, die heel veel gereden heeft. Dat waardeer ik zeer, mensen met zo'n historie in de sport. Het nieuws van zijn overlijden was echt schrikken, ook heel hard voor zijn jongens... Hij heeft een heel Porsche-imperium opgebouwd, mag je wel zeggen, met zijn teams, de Middle East Cup, echt een topvent!"

201209 Lechner Middle East
Het is aan Walter Lechner te danken dat er met Porsches in het Midden-Oosten wordt geracet

Jaap van Lagen over de Midden-Oosten-connectie
Jaap van Lagen reed ook een paar races in de Supercup voor Lechner Racing, maar leerde Walter Lechner vooral kennen door een andere activiteit van de Oostenrijker, namelijk de organisatie van de Porsche GT3 Cup Challenge Middle East, tegenwoordig Porsche Sprint Challenge Middle East, die Lechner sinds 2009 ieder jaar in het Europese winterseizoen doorvoert. "Ik heb Walter al leren kennen toen ik in 2003 Formule Volkswagen reed, daar had hij zijn eigen team", vertelt Van Lagen. "Later kwamen we elkaar in de Porsche-racerij weer tegen. Ik heb het aan hem te danken dat ik vijf jaar op rij iedere winter zeven weken als coach actief heb kunnen zijn in de Porsche Carrera Cup Middle East. Dat is langer dan welke andere rijder dan ook, de meesten deden dat maar één of twee jaar, maar Walter vroeg mij ieder jaar weer terug. De manier waarop ik andere rijders begeleid beviel hem duidelijk goed. Dat is een heel mooie tijd geweest. Zeker in de beginjaren was het daar voor hem niet gemakkelijk, maar hij heeft er wel iets heel goeds neergezet en nu komen ook heel wat Europese rijders iedere winter naar het Midden-Oosten om daar, als het bij ons winter is, in de Porsches te racen. Ook dat is de verdienste van Walter Lechner."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet