ESports

Div: Beste BMW Sim racers in virtuele live show bekroond

Spectaculair racen, veel prijsuitrijkingen en sensationele wereldprimeurs. BMW SIM Live werd dit jaar vanwege de Corona pandemie onlive event gestreamd. Het betekende de finale van het BMW Motorsport SIM Racing seizoen en beschikte over een show vol hoogtepunten. In de grote finale van de BMW SIM 120 Cup en de BMW M2 CS Racing Cup gingen de overwinningen naar de professionele SIM racers Joshua Rogers(AUS) en Erjan Jajovski(MKD). In beide wedstrijden lag er maar liefst een prijzenpot van 25.000 Euro voor het grijpen. Het evenement bood ook de mogelijkheid om terug te blikken op het uiterste eerste succesvolle seizoen van de verbintenis van BMW Motorsport SIM Racing en een vooruitblik op het programma van het komende seizoen dat nog groter en beter zal zijn.


2020 BMW SIM  120 Cup 1 M8 GTE Benecke
Mooie finale in de BMW SIM 120 Cup

Tekst Willem J. Staat
Foto's BMW Motorsport

Beste BMW Sim racers in virtuele live show bekroond
Stefan Ponikva, vice President Brand Experience van BMW in zijn openingstoespraak: " In termen van digitale activeringen gingen simracen en esports vorig jaar door het dak, de cijfers waren echt ongelofelijk. Deze snelle ontwikkeling laat zien dat we volkomen gelijk hadden toen we in 2019 de beslissing namen om onze inzet voor het simracen aanmerkelijk uit te breiden. In de toekomst zullen we blijven werken aan de perfect symbiose tussen echt en virtueel racen. Ik kan de fans verzekeren dat sims racen een virtueel onderdeel is van autosport en Esports strategie en dit zal zo blijven."


Rudolf Dittrich, hoofd BMW Motorsport SIM racing: " Aan het einde van het seizoen was BMW SIM Live de kers op de taart van ons uitgebreide BMW Motorsport SIM Racing engagement. Dank aan alle betrokkenen voor de spectaculaire liveshow en felicitaties aan de twee winnaars van onze grote finale in onze BMW SIM Cups; Joshua Rogers en Erjan Jajovski. De wedstrijden van vandaag waren topklasse zoals ze het gehele seizoen waren. Wij zagen de beste simracers ter wereld het in virtuele BMW race-auto's tegen elkaar opnemen en kijken er nu al naar uit om ze volgend jaar op het hoogste niveau nog meer kansen te geven."

2020 Joshua Rogers Benecke Virtueel gevecht tussen Joshua Rogeers en Maximilan Bendcke.


Grote finale voor Rogers en Jajovski
Sportief gezien stonden de grote finales van de BMW Cups op SIM Live in de schijnwerpers. Gedurende het seizoen kwalificeerden zich maar liefst 22 rijders van 's werelds beste simracers voor de twee finales, bestaande uit zes races, in de BMW SIM 120 Cup, in de virtuele BMW M8 Cup en tien races in de BMW M2 CS Racing Cup. De grote finale van de BMW SIM 120 Cup vond plaats op het iRacing Simulatie platform van Silverstone waarvoor op twitter door de community gestemd kon worden. Joshu Rogers pakte de overwinning en werd met een cheque van U$ 12.000 beloond alsmede een trofee met multimedia elementen die uitvoerig door BMW Designworks ontworpen werd. De tweede en derde plek gingen naar Maximilian Bendcke(D) en de Brit Graham Carroll die voor hun inspanningen resp. een cheque van U$6000 en U$3000 in ontvangst mochten nemen.


2020 Risto kippet
De Pool Risto Kippet.

Joshua Rogers: "Wat een evenement. Enorme dank aan BMW die dit evenement ondanks de pandemie wist te organiseren. Ten eerste verliep de kwalificatie goed. Ik slaagde erin om die ronde af te leggen toen het werkelijk telde. De start van de wedstrijd was niet zo goed want ik viel snel terug en toen probeerde ik terrein goed te maken waar het kon. Vervolgens deed ik een nogal agressieve aanval op Maxmilian waar ik terecht een penalty voor kreeg. Daarna probeerde ik mijn lijn op te pakken en te analyseren wat er aan de hand was. In de laatste bocht gingen de hemelpoorten open. De rest is geschiedenis."

De grote finale van de BMW SIM M2 CS Racing Cup vond op de virtuele Nürburgring op het rFactor2 simulatie platform plaats. Daar ging de overwinning naar Erhan Jajovski gevolgd door de Pool Nikodem Wisniewsi en de Est Risto Kappet. Ze ontvingen voor hun inspanningen resp. 2000, 1000 en 500 Euro voor hun inspanningen.


2020 P Eng
Philipp Eng.

Jajovski: "Gelukkig behaalde ik in de allerlaatste kwalificatieronde de pole en ik ben, sprakeloos, opgelucht dat ik die in het begin wist te behalen. En zeker omdat de start van de wedstrijd vlekkeloos verliep. Ik had verwacht om meer onder druk te staan, maar alles viel mijn kant uit."

2020 Trophy
Prachtige beker.

Vooruitblik 2021
De BMW SIM Live show werd gepresenteerd door de bekende sim racing presentator Ben Constanduros en BMW fabrieks-coureur Martin Tomcyzyk als co presentator. Verder presenteerde BMW Motorsport SIM Racing de "Move van het Jaar", de Influencer van het Jaar Award. Die gingen naar Carlos Ramos en Jimmy Broadbent. Ramso zorgde met een driftachtige pitstop voor veel spektakel terwijl Broadbent dagelijks duizenden sim racing fans met zijn uitgebreide verslaggeving van simracing entertaint.

Vooruitblikkend op het komende seizoen presenteerde BMW Motorsport SIM Racing een uitgebreid programma. Dit omvat een nog groter aanbod van BMW Sim Cups, nauwe samenwerkingen met vier van de beste SIM Racing Teams ter wereld en zelfs de oprichting van een BMW Motorsport SIM Racing Academie alsmede de aankondiging van een BMW Motorsport SIM Racing World Tour.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet