NASCAR

Div: Recordhouder Alon Day richting titel. Loris Hezemans 3e in Valencia. Sterk optreden PK Carsport

Met een 23e zege in de NASCAR Whelen Pro staat de Israëliër Alon Day verlopig als eerste op de eeuwige ranglijst genoteerd. Tijdens de wedstrijd van vandaag op Valencia moest Day aanvankelijk een intern teamduel met Stienis Longin uitvechten alvores hij definitief de kop nam. Loris Hezemans eindigde in de Hendriks Motorsport Ford Mustang als derde. In de Euro NASCAR 2 gingen de overwinning naar Hendriks Motorsport-coureur Tobias Dauenhauer die tevens de leiding in de tussenstand van zijn teamgenoot Vittorio Ghirelli overnam. De Amerikaanse Julia Landauer eindigde met haar PK Carsport Chevrolet sensationeel als derde.

2020 Start 1
Het werd voor Alon Day toch wel een gedenkwaardige wedstrijd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR Whelen

Recordhouder Alon Day richting titel. Loris Hezemans 3e in Valencia. Sterk optreden PK Carsport
Polesitter Alon Day kwam in zijn PK Carsport Chevrolet eigenlijk niet goed weg waardoor zijn teamgenoot Stienis Longin om de beginfase de leiding nam. Elf ronden lang vochten de beide PK Carsport coureurs een fraai duel uit totdat Day definitief de leiding nam. Loris Hezemans reed in de schaduw van de beide PK Carsport bolides maar slaagde er toch niet in om echt een vuist te maken. Tijdens de twee wedstrijden morgen zijn er in de titelstrijd zijn er dubbele punten te verdienen maar het gaat voor de Hendriks Motorsport-coureur een zware opgave worden om zijn titel succesvol te verdedigen. Met een voorsprong van 1.262 secs. ging Day als eerste over de eindstreep. Voor de eerste wedstrijd ging de pole naar Alon Day terwijl Loris zich als tweede kwalificeerde met achter zich Day's teamgenoot Stienis Longin. En met een zesde plke overigens weer een verrassend goede kwalificatie voor Oliver Hart.


2020 Podium NASCAR Whelen PRO
Historisch podium in Valencia.

Day was overigens wel verheugd over het faire interne teamduel met zijn teamgenoot: " Ondanks de kleine touché van gisteren ben ik erg verheugd. Ik heb een fantastisch team en teamgenoot. Ben ook erg blij dat het met al die rijders achter ons clean bleef. Voor PK Carsport was het een grote prestatie om dit 1-2 resultaat te behalen. Nog twee races te gaan." Achter Loris Hezemans eindigde DF Racing-coureur Nicola Rocca als vierde. Daarachter volgde Gianmarco Ercoli die tevens de Junior Trophy in ontvangst mocht nemen. Lasse Sörensen die gisteren de openingswedstrijd won eindigde als zesde en werd voor zijn inspanningen als snelste rijder met een mooie Tijey ring beloond. Met zijn overwinning beschikt Day nu over een voorsprong van 14 punten op Lasse Sörensen.


2020 Tobias Dauenhauer
Met Dauenhauer of Ghirelli gaat de titel sowieso naar Hendrik Motorsport

Euro NASCAR 2
Zege voor Tobias Dauenhauer
De Duitser Tobias Dauenhauer behaalde in de Euro NASCAR2 een overtuigende overwinning nadat zijn Italiaanse Hendriks Motorsport teamgenoot Vittorio Ghirelli in de slotfase zijn Mustang met technische problemen langs de baan moest parkeren. Daardoor beschikt de Duitse rijder nu over een voorsprong van acht punten. Dauenhauer nam in de 15 ronden durende wedstrijd direct de leiding en stond die niet meer af. Ook eindigde de 23-jarige coureur als derde in het Rookie klassement.

Tobias Dauenhauer: " Het was een perfecte wedstrijd en ik was erg verheugd dat ik de werkelijke performance van onze auto kon laten zien nadat we in Kroatië de nodige problemen hadden. Eindelijk hebben we het probleem opgelost. Ik vind het jammer voor mijn teamgenoot want ik zag hem met een technisch probleem stoppen. Nu sta ik nr 1. en natuurlijk ga ik morgen voor de grote beker."

Vittorio Ghirelli: " Ik moet morgen zo snel mogelijk naar voren komen en op Tobias gaan jagen. Misschien zal een neutralisatie wat helpen. De enige optie voor morgen is gewoon winnen." Vladimiros Tziortzis eindigde na een boeiend duel met Francisco Garisto als tweede. Voor de Cyprioot betekende het zijn eerste podiumresultaat. Gedurende de gehele wedstrijd reed Garisto met de voorbumper van de #98 Caal Racing Ford rond. Omdat de Italiaan teveel zijn racelijnen wisselde kreeg hij een "drive-through" opgelegd. Waarom hij niet naar binnen werd gehaald met het loszittende Ford onderdeel van de #98 is een beetje vreemd. In ieder geval eindigde hij nog als tiende.

De Amerikaanse Julia Landauer had zich in de PK Carsport Chevrolet als tiende gekwalificeerd en reed een schitterende wedstrijd die uiteindelijk een fraaie derde plek opleverde. De Feed Vict Racing-coureurs Simon Pilate Alessandro Brigatti eindigden resp. als vierde en vijfde. Nicolas Risitano eindigde als zesde gevolgd door de Japanse DF1 Racing coureur Kenko Miura die voor de derde maal de Legends Trophy in ontvangst mocht nemen. De EuroNASCAR 2 finale begint morgen exact om 8.40. De Euro NASCAR Pro finales vinden om 13.30u en 15.55u in Valencia plaats.

2020 Finish Dauenhauer
Fraaie overwinning voor Tobias Dauenhauer.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet