Sportscars

Sportcars: Nicky Catsburg ook volgend jaar bij Corvette en met titelkansen naar IGTC-finale Kyalami

201205 Catsburg Corvette action
Ook volgend jaar rijdt Nicky Catsburg weer met de nummer 3-Corvette in de lange IMSA-races

Naast de aankondiging van Renger van der Zande als rijder bij Chip Ganassi Racing voor het IMSA-seizoen 2021 – begin komende week een gesprek met hem op deze site – was er nog meer goed Nederlands nieuws van het Amerikaanse sportwagenfront: Nicky Catsburg komt ook volgend jaar als fabrieksrijder voor Corvette in actie tijdens de lange-afstandsraces van het IMSA WeatherTech North American SportsCar Championship. Aan de vooravond van zijn laatste lange reis van het jaar – eerst de Verenigde Staten, dan Zuid-Afrika, waar hij volgende week de finale van de Intercontinental GT Challenge in Kyalami rijdt – sprak AUTOSPORT.NL met de Amersfoortse rijder.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

"Het was al even bekend, maar ik mocht het nog niet naar buiten brengen. Ik ben wel blij dat het weer rond is", zegt Catsburg, die in 2021 opnieuw de Chevrolet Corvette met het startnummer 3 deelt met Jordan Taylor en António García, die het afgelopen seizoen kampioen werden in de GTLM-klasse.

Bij Corvette zijn er nogal de nodige veranderingen, want Oliver Gavin, een van de vaste rijders in de nummer 4-Corvette, kreeg na 19 jaar trouwe dienst de wacht aangezegd, terwijl ook afscheid genomen werd van de Zwitser Marcel Fässler, die naast Gavin en Milner jarenlang de vaste derde rijder voor de lange-afstandsraces in de nummer 4-Corvette was. Vorig jaar al werd de samenwerking met Jan Magnussen, toch vier keer IMSA-kampioen met Corvette, en Mike Rockenfeller, derde rijder in de nummer 3, beëindigd. Nick Tandy maakt na een jarenlange samenwerking met Porsche de overstap naar een volledig programma met Corvette als vervanger van Gavin in de nummer 3, waar Alexander Sims de positie van derde rijder gaat invullen. Daarnaast doet sterk het gerucht de ronde dat de jarenlange Corvette-teambaas Doug Fehan weg is of weg gaat, al wil opmerkelijk genoeg ook daarover niemand officieel iets zeggen.

201205 Catsburg Corvette Portrait

Catsburg heeft in ieder geval zekerheid omtrent de vier lange IMSA-races in Daytona, Sebring, Watkins Glen en op Road Atlanta. Hoe was eigenlijk zijn contractsituatie? "Ik had in eerste instantie een eenjarig contract voor het afgelopen seizoen, maar de intentie was van beide kanten wel om door te gaan. Nee, er was geen optie. Ik begrijp dat hele fenomeen 'optie' nooit zo: dat betekent eigenlijk alleen maar dat een fabrikant je een tijdlang aan het lijntje kan houden, zonder dat je zekerheid hebt. Dat doe ik liever niet, want stel dat ze alsnog 'nee' zeggen, dan sta je zonder."

Catsburg was dit jaar in de riante en tamelijk unieke positie, als fabrieksrijder voor maar liefst drie merken actief te zijn, want naast zijn Amerikaanse programma met Corvette reed hij ook FIA WTCR voor Hyundai en de Intercontinental GT Challenge plus de 24-uursrace en de voorafgaande VLN-wedstrijd op de Nürburgring voor BMW. Omtrent de voortzetting van zijn activiteiten bij Hyundai en BMW bestaat nog geen zekerheid. Hyundai hult zich nog in stilzwijgen en bij BMW werd er in het gisteren verstuurde persbericht over de teams voor 2021 niets gezegd over IGTC of het Walkenhorst-team, waarvoor Catsburg namens het Beierse merk in actie komt.

201205 Catsburg Indy action
In september won Catsburg met de Walkenhorst-BMW de 8-uursrace van Indianapolis

Komend weekeinde neemt Catsburg samen met Augusto Farfus en Sheldon van der Linde in de nummer 7-Walkenhorst-BMW aan de 9-uursrace van Kyalami, de afsluitende wedstrijd van de Intercontinental GT Challenge. Het trio won eerder dit najaar de IGTC-race op Indianapolis. Ondanks dat Catsburg en Farfus samen met Philipp Eng bij de 24 Uur van Spa voortijdig uitvielen, zijn ze nog steeds kanshebbers in de titelstrijd. "We staan maar zes punten achter. Ik stuurde Augusto net een berichtje, dat we kampioen zijn als we winnen, want het verschil tussen P1 en P2 is zeven punten. Dat maakt het wel apart", zegt Catsburg.

201205 Catsburg Indy win
Als Catsburg en Farfus ook in Kyalami winnen, zijn ze IGTC-kampioen

Hij heeft een krap reisschema voor de boeg: "Ik vlieg zondag naar Sebring, maandagochtend een PGR-test en dan anderhalve dag testen met Corvette. Dinsdag moet ik de test dan al voortijdig verlaten, dan als een gek naar het vliegveld, naar Atlanta, dan van Atlanta naar Amsterdam. Dan heb daar anderhalf uur op Schiphol en dan zit ik weer elf uur in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Woensdagavond aan, en donderdagochtend is de eerste training. Maar goed, ik doe het graag! Vorig jaar ging het goed daar. We zijn tweede geworden, hadden een klein beetje pech met de regen, maar ik herinner me wel dat de Porsche daar heel snel was, dus dat wordt nu lastig (Porsche-rijders Vantoor en Bamber staan bovenaan in de tussenstand, red.). Maar we hebben dit jaar banden die wat beter bij de BMW passen, dus hopelijk helpt dat!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet