NASCAR

NASCAR Whelen: Zege voor Sörensen. Oliver Hart verrast. Loris Hezemans 2e in Valencia

De Deen Lasse Sörensen behaalde vandaag op het circuit Ricardo Tormo de tweede NASCAR Whelen Pro-zege in zijn carriere. Met nog drie races op Circuit Ricardo Tormo te gaan bedraagt de achterstand in de tussenstand van het kampioenschap op de Israëliër slechts vijf punten. Ook regerend kampioen Loris Hezemans maakt zelfs nog kans in Valencia al zal het niet gemakelijk zijn dit weekend.

2020 Getrek en geduw
Zowel in de EuroNASCAR Pro en EuroNASCAR 2 prachtige gevechten.


Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR Whelen

Zege voor Sörneson. Oliver Hart verrast. Loris Hezemans 2e in Valencia
Dit weekend vinden op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia de finales plaats. Vandaag in de Euro NASCAR Whelen Pro en EuroNASCAR 2 de eerste wedstrijden plaats. Ondanks een 10e plek vanwege een tijdstraf was debutant Oliver Hart vooral in de openingsfase één van de smaakmakers in zijn Hendriks Ford Mustang. Direct on the road eindigde Oliver als zesde maar werd vanwege contact met een andere auto naar de 10e plek teruggezet. Ook in de virtuele briefing werden rijders duidelijk op het respecteren van de track limits gewezen. Alon Day die zich in de beginfase in de kopgroep bevond kreeg een drive-through opgelegd maar wist ondanks deze tegenslag alsnog als zesde te eindigen. Het betekende wek een flinke knauw in zijn puntenvoorsprong op de concurrentie die tot vijf punten gereduceerd wordt.

Sörensen kwam in de tweede ronde even iets van de baan af maar wist zich snel te herstellen. De 23-jarige Deen ging in de vierde ronde aan oud kampioen Lucas Lassere voorbij. PK Carsport-coureur Stienis Longin die direct bij de start de leiding had genomen moest in leidende positie vanwege een kapotte koppeling opgeven. Het leverde een fantastisch duel tussen Sörensen en Hezemans op. Beide coureurs presteerden het in de elfde ronde om één ronde lang naast elkaar over het circuit te denderen. Racing puur. Loris moest eindelijk lossen waardoor de Deen kon uitlopen en de Deen de overwinning pakte. Hezemans eindigde in de Hendriks Motorsport Ford Mustang als tweede gevolgd door oud Racecarseries(de voorloper van de NASCAR Whelen Europe) kampioen Lucas Lassére die in de MishuMotors ENASCAR FJ als derde eindigde. Voor de EuroNASCAR Pro veteraan betekende het na de wedstrijd op Vallelunga zijn tweede podiumresultaat dit seizoen.

2020 Mondkapje Ondanks de coronacrisis toch nog charmante promotiedames in de NASCAR Whelen Europe.

Lasse Sörsensen: "Ik wil mijn team voor de goede auto bedanken, we hadden wat motorproblemen maar de set-up was goed." De Deen weigert om aan de titel te denken. "Ik wil gewoon mijn best doen en zondag zien we wel waar we staan" was het nuchtere antwoord. Vanaf een zesde plek wist Marc Goosssens met zijn CAAL Racing Camaro enkele posities goed te maken en kwam als vierde over de eindstreep. Ondanks het feit dat Gianmarco Ercoli in de openingsfase van de baan gedrukt werd wist hij toch nog als vijfde te eindigen. Contact met winnaar Sörensen leverde de iets te enthousiaste Oliver Hart een tijdstraf van 10 seconden op.


2020 Loris Hezemans R1
Loris Hezemans heeft nog titelkansen maar het gaat moeilijk worden.

Twee zeges voor Vittorio Ghirelli EuroNASCAR 2
Voor de EuroNASCAR 2 stonden er op vrijdag maar liefst twee wedstrijden op het programma. In een spannende eerste wedstrijd stond de Italiaan met zijn Hendriks Motorsport Ford Mustang onder behoorlijke druk van zijn Tsjechische teamgenoot Martin Doubek terwijl hij de tweede onder safetycar op zijn naam schreef. Huer eindigde Alessandro Brigatti met zijn Feed Vict R M Camaro als tweede gevolgd door de Duitser Tobias Dauenhauer met een Hendriks Ford Mustang. In totaal behaalde Ghirelli dit seizoen vier achtereenvolgende overwinningen.

In de eerste wedstrijd was er in de tweede ronde een safetycarfase voor een incident tussen Giovanni Trione en Simon Pilate. Bij de herstart kon Ghirelli afstand nemen maar kreeg in de slotfase met problemen in de stuurbekrachtinging te kampen waardoor zijn voorsprong aanmerkelijk slonk en Doubek met rasse schreden naderde. In de allerlaatste ronden zorgden beide Hendriks Motorsport teamgenoten nog voor "trading paint" en bleven gelukkig op de baan. Julia Landauer van PK Carsport eindigde als 8e maar mocht wel de Ladies Trophy in ontvangst nemen.Terwijl Ghirelli in de tweede wedstrijd afstand van zijn concurrenten kon nemen ontbrandde er een felle strijd om de tweede plek.

Martin Doubek(Hendrik Motorsports) geraakte na contact met een andere deelnemer in de openingsfase van de baan. Met een vijfde plek deed de Amerikaanse Julia Landauer het in haar PK Carsport Camaro nog een stapje beter. Zij eindigde als vijfde en mocht voor de tweede maal de Lady Trophy in ontvangst nemen.Morgen worden de wedstrijden in Valencia voortgezet.

2020 Soerensen
Gaat Sörensen het estaffettestokje van Hezemans overnemen?

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet