Formula E

Formule E: Ook BMW stopt eind 2021 met Formule E

201202 BMW FE
BMW-Formule E-rijders Maximilian Günther en Jake Dennis bij de test in Valencia

Aan nieuws was er de afgelopen dagen toch al geen gebrek, dus dan kan deze er ook nog wel bij: twee dagen nadat Audi het geplande einde van de fabrieksmatige deelname in de Formule E aankondigde, maakt ook BMW bekend dat het na afloop van het komende seizoen de elektrische formulewagenserie verlaat. BMW wil zich in het elektrische segment meer gaan concentreren op de serieproductie. Met coureurs Maximilian Günther, die bij de net afgesloten driedaagse Formule E-test het snelst was, en de pas kortgeleden vastgelegde Jake Dennis gaat BMW zijn laatste seizoen in.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Of het besluit om met de Formule E te stoppen bij BMW intern al genomen was, of dat de aankondiging van streekgenoot Audi het proces heeft versneld danwel aangezwengeld, zullen we wellicht nooit te weten komen, maar de parallel is opmerkelijk. BMW benadrukt dat de deelname aan de Formule E van het begin af aan al fungeerde als technologisch laboratorium voor de serieproductie.

Dezelfde ingenieurs die de aandrijflijnen voor de elektrische serieauto's ontwikkelen, zijn bij BMW ook verantwoordelijk voor de aandrijflijn van de raceauto's. Daardoor kon bijvoorbeeld software voor de elektronica vanuit de racerij in de serieproductie worden overgenomen. BMW stelt dat het de mogelijkheden van deze technologietransfer in de competitieve omgeving van de Formule E inmiddels nagenoeg volledig benut heeft.

Sinds het begin van de deelname als fabrieksteam in seizoen 5 heeft BMW i Andretti Motorsport in 24 wedstrijden vier overwinningen, vier pole-positions en negen podiumplaatsen behaald. Na het staken van de deelname aan de DTM en het stopzetten van het programma in het FIA WEC is het Formule E-project het derde grote autosportprogramma van BMW dat gestopt wordt. Daarmee blijft – naast de klantensportactiviteiten – alleen nog de deelname aan het Noord-Amerikaanse IMSA-sportwagenkampioenschap over. En zelfs de omvang daarvan staat nog lang niet vast, want er doen intensieve geruchten de ronde dat BMW het programma daar volgend jaar al zou kunnen beperken tot alleen de vier lange-afstandsraces van Daytona, Sebring, Watkins Glen en Road Atlanta.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet