ESports

Div: Terugblik hoogtepunten 2020 BMW SIM racing

Voor BMW Motorsport was 2020 het allereerste jaar waarin BMW Motorsport SIM Racing een op zichzelf staande gelijkwaardige pijler binnen het programma was. De Focus bestond op de BMW merkencups, de successen van de BMW fabrieksrijders en auto's. Op 5 december a.s. vinden de BMW SIM Cup finales plaats en wordt ter gelegenheid hiervan het 2021 BMW SIM racing programma officieel gepresenteerd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's BMW Motorsport

24U NB

De BMW Z4GT3 won de digitale versie van VLN NLS series..


Terugblik hoogtepunten 2020 BMW SIM racing

Afgelopen jaar lag de focus op de BMW SIM 120 Cup en de BMW M2 CS Cup. Beide werden afzonderlijk verreden. Maar ook de BMW fabriekscoureurs en auto's behaalden in gerenommeerde SIM racing events de nodige successen.

Rudolf Dittrich, hoofd van BMW Motorsport SIM Racing: " Top teams, top teams en volle startgrids. De response op de BMW SIM cups, die we in samenwerking met iRacing en rFactor 2 opgezet hadden, was enorm. De beste SIM racers ter wereld kwam in de merkencups uit en zorgden voor fantastische actie. Hoe serieus ze namen kun je zien aan de line-up van de finale van BMW SIM Live. Wij kijken samen met de community uit naar spectaculaire finaleraces.

2020  BMW M2 CS Racing De BMWM2 CS SIM Cup was ook populair in 2020

BMW SIM 120 Cup
Op het simulatieplatform iRacing namen maar liefst 2000 rijders uit de gehele wereld deel en namen en kwamen in zes wedstrijden uit, waaronder Daytona, Nürburgring, Spa, Francorchamps, Road Atlanta en Interlagos. Voor een overwinning wordt je met 2400 U$ beloond, de tweede plek 1200 U$. Degenen die als derde eindigen krijgen elk 600 dollar. Het totale prijzengeld bestaat zelfs uit 27.000 Euro

Gekwalificeerde teams BMW 120 Cup Teams
Maximilian Benecke / Maximilian Wenig – Team Redline
Josh Rogers / Mitchell deJong – Coanda Simsport
Laurin Heinrich / Alexander Voß – BS+COMPETITION
Agustín Canapino / Sami-Matti Trogen – Williams Esports
Tuomas Tähtelä / Valtteri Alander – KOVA Esports
Sebastian Job / Graham Carroll – Red Bull Racing Esportskwalificeerde teams voor BMW SIM Live
BMW SIM M2 CS Racing Cup

In de tweede BMW merkencup namen de beste SIM racers het op het rFactor platform tegen elkaar op. De wedstrijden werden op de legendarisch Nürburgring onder verschillende weersomstandigheden verreden; zonneschijn, duisternis, regen etc. Alleen de echte Nordschleife experts hadden daar de overhand. De besten betwisten nu de finale op BMW SIM live waar ze strijden om een prijzenpot van 3500 Euro.

De volgende rijders kwalificeerden zich voor BMW SIM Live
Michal Smidl – Varga Sim Racing
Risto Kappet – R8G Esports
Nikodem Wisniewski – Williams Esports
Erhan Jajovski – R8G Esports
Zbigniew Siara – Buttler-Pal Motorsport
Peyo Peev – HM Engineering
Jakub Brzezinski – Williams Esports
Yuri Kastorp – R8G Esports
Hany Alsabti – R8G Esports
Joonas Ravio – Zansho Simsport


2020 BMW IMSA Cup
Bruno Spengler won de IMSA iRacing ProSeries.


BMW SIM successen voor auto's en rijders
Rudolf Dittrich: " Afgezien van onze eigen BMW SIM cups hebben we dit jaar in het SIM racen ook een enorm momentum gezien, deels als gevolg van de pandemie die in zeer korte tijd tot een opeenvolging van nieuwe raceseries heeft geleid. BMW auto's en BMW rijders hebben op verschillende simulatieplatforms talloze overwinningen en titels behaald. Het was interessant om te zien met hoeveel passie en ambitie BMW fabrieksrijders bij het SIM racen betrokken raakten. En sommige van hen werden met prestigieuze overwinningen beloond. Ik zou het geweldig vinden als we daar in 2021 op voort kunnen bouwen.

Eén van de grote winnaars onder de BMW fabrieksrijders was Bruno Spengeler(CAN).Hij won twee races op het iRacing platform. Ten eerste won hij in de virtuele BMW M8 GTE de IMSA iRacing Pro Series die door de IMSA rijders tijdens de gedwongen onderbreking van het racen werd opgezet. Naast Spengler waren er nog vele vaste vertegenwoordigers die de serie bestreden waaronder Nick Catsburg(NL), Philip Eng(A), Jesse Krohn(FIN), John Edwards(USA), Conor de Philippi(USA), Robey Foley(USA). In de herfst won Bruno Spengler samen met Kay Kascube en Nils Koch ook de Digitale Nürburgring Lange-afstandsseries met de BMW Z4 GT3 op de Nordschleife.

Philipp Eng, Laurin Heinrich en Alexander Voss wonnen met de BMW Z4 GT3 de virtuele Nürburgring 24U. BMW iAndretti Motorsport-coureur Maxmilian Günther won de Pro titel in de "The Race All Star Cup" en hij deed het ook ontzettend goed in de ABB Formula E Home Challenge waar hij een paar overwinningen behaalde. Kevin Siggy(Slov) won met de BMW iFE20 de simracers titel waarmee hij zich ook een startplek in de finale van de BMW SIM M2 CS Cup verwierf. De laatste startplek voor deze finale ging naar Cem Bölükbasi(TR) die een overwinning behaalde in een door Jochen Schweizer georganiseerd evenement.


2020 NB 24U
Overwinning in de de digitale versie van 24U Nürburgring.

Bölükbasi, Siggy, Heinrich vormden samen met Coque Lopez het BMW SIM team in de VR10- R League op het Assetto Corsa platform en behaalden in het openingsseizoen van de competitie verschillende successen. Ook de DTM organiseerde dit jaar op het platform van Race Room en de teamtitel ging onder aanvoering van Sheldon van der Linde(ZA).Timo Glock(D) en Lucas Auer(A) kwamen eveneens in de virtuele BMW M4 DTM in actie. Het Simracer's kampioenschap ging naar de Duitser Moritz Löhner die eveneens deel uitmaakte van Sheldon van der Linde's team.

De BMW SIM Live wedstrijden vinden op 5 dec. a.s plaats op de BMW Motorsport en BMW Esports kanalen. De deelnemers gaan samen voor een prijzen pot van 25.000 Euro.


BMW V10 R League
BMW V10 R-League

Tijdens de finale zal men bekend maken dat het programma op vele manieren uitgebreid gaat worden om recht te doen aan het snel opkomende momentum van de digitale racesector. Er zijn plannen voor meer merkencups, hardware ontwikkelingen en samenwerkingen. Op BMW SIM live zullen verschillende spectaculaire wereldwereldpremières te zien zijn.

https://b.mw/sim_live.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet