Sportscars

Sportscars: Audi beëindigt per 2022 deelname Formule E en kiest voor Dakar en Le Mans

201130 Audi Le Mans
Audi reed in 2016 voor het laatst als fabrikant in Le Mans, maar keert in 2023 terug in de LMDh-klasse

Audi staakt aan het einde van het seizoen 2021 de deelname als fabrieksteam aan de Formule E. Daarentegen keert het merk terug in de lange-afstandsracerij met een nieuwe sportwagen voor het LMDh-reglement in IMSA en de FIA WEC, dat vermoedelijk vanaf 2023 van kracht wordt. Ook neemt Audi vanaf 2022 deel aan de Dakar-rally met een elektrisch aangedreven prototype. De leiding van de sportactiviteiten van het merk komt per 1 december aanstaande in handen van Julius Seebach, die daarmee de opvolger wordt van Dieter Gass.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Audi is het eerste merk dat daadwerkelijk zijn intentie aankondigt om in de nieuwe LMDh-categorie te stappen, nadat al maandenlang geruchten de ronde doen over "grote belangstelling" van fabrikanten voor het concept, dat als goedkoper alternatief voor de Le Mans-hypercars geldt. "We evalueren andere mogelijke activiteiten voor ons in de internationale autosport", zegt de nieuwe Audi-sportdirecteur Seebach. "We bereiden ons intensief voor op de instap in de nieuwe sportwagencategorie LMDh met de 24-uursraces van Daytona en Le Mans als hoogtepunten."

De voornaamste sportactiviteit van Audi wordt vanaf 2022 de deelname aan de Dakar-rally met een elektrisch aangedreven prototype, passend bij de transitie van het merk naar electromobiliteit. Daarentegen sluit Audi de deelname aan de Formule E, waarin het sinds de start van de serie in 2014 als partner van het Abt-team en sinds 2018 als volwaardig fabrikant actief was, aan het eind van het komende seizoen af. Het Abt-team is met twaalf overwinningen en in totaal 43 podiumplaatsen, alsmede de rijderstitel in 2017 en de teamtitel in 2018 het succesvolste in de historie van de Formule E.

Daarnaast blijft de klantensport een belangrijk element bij Audi, dat met de R8 LMS in GT3- en GT4-variant en de RS 3 LMS voor de TCR-klasse met klantenauto's in drie belangrijke categorieën vertegenwoordigd is.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet