ESports

Div: Maximilian Benecke en Max Verstappen winnen openingswedstrijd VCO ProSIM series

Dubbeloverwinning voor Team Redline in de VCO ProSIM series. Maxmilian Bernecke wonnen voor het Redline Team de openingsronde van de VCO ProSIM series, de eerste van acht wedstrijden. Bovendien ook nog eens een geldprijs van 1000 Euro. Voorafgaande aan de wedstrijd was er een persconferentie met F1-coureur Romain Grosjean en Indycar-coureur Romain Grosjean alsmede Esports racer Sebastien Job.

2020 Max 1
Een virtuele overwinning voor Max Verstappen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's VCO

Maximilian Benecke en Max Verstappen winnen openingswedstrijd ProSIM series 
Behalve de hoofdwedstrijd won Bernecke ook de Fun Race in het voorprogramma dat een soort Lotus 72 Cup omvatte. De Fun Race werd op Watkins Glen verreden en de hoofdwedstrijd op het roadcircuit van Motegi. Voor deze sim-wedstrijden waren maar liefst 92 deelnemers en 46 teams ingeschreven. Overigens beschikt deze virtuele serie over een prijzenpot van maar liefst 50.000 U$ dollar.

De persconferentie:
Sebastian Job(Esports racer, Red Bull Racing Esports): "Dit jaar worden we door meer mensen gevolgd. Ik denk niet dat veel mensen ons voorheen volgden. De echte racers uit de "real world" beginnen zich nu te realiseren hoe leuk en competitief Esports Racing kan zijn. Ze beschikken natuurlijk wel over de beste uitrusting want ze willen er gewoon voor gaan. Ik ben echt onder de indruk. In het verleden hadden de echte professionals nogal wat moeite. Twee jaar geleden was het nog een zeldzaamheid dat zij hierin zouden slagen. Maar dit jaar zijn er vele snelle dames en heren bij. Voor ons is dit fantastisch. Ik hoop dat we dit vast kunnen houden. Voor de serie is dit gewoon fantastisch."


2020 Fun Het was fun met de Lotus 79.

Tony Kanaan:( Real-World Pro, Red Bull Racing Esports): "Ik geloof wel dat ik naast Rubens Barrichello één van de oudste deelnemers ben. Niettemin is Esports Racing vrij nieuw voor mij. Tijdens pandemie zes maanden geleden begon ik eraan. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het kijken naar de streams van de wedstrijden. Ik heb thuis vier kinderen dus ik heb er altijd tegenop gezien om een simulator te kopen. Het is erg leuk, ik vermoedde al dat ik er veel tijd aan ging besteden. Maar ik moet ook toegeven dat ik tegenover de professionele Esports racers een kans heb, maar ik zal het leuk vinden om tegen de besten van de VCO ProSIM serie te strijden."

Romain Grosjean: (Real World Pro, R8G Esports): "Ik heb altijd al naar Esports Racing gekeken en gezien hoe het zich ontwikkeld heeft. Ik wilde altijd al een brug vinden tussen het racen in de "real world" en Esports, zeker omdat het racen in de "real world" zo duur is. Ik geloof ook dat er een "business plan" achter steekt maar het is ook fun om tegen deze jongens te racen. De VCO ProSIM series wordt erg professioneel gedaan. De mix tussen rijders uit de "real world" en de Esports racers maakt het voor ons fantastisch. Het is een evenement van superhoge kwaliteit. Ik hoop dat ik mezelf niet in verlegenheid breng."

De woensdagavond begon met de FUN-race. Daarvoor werd de Lotus 79 gekozen. De racers genoten er ook van. Tijdens de vele slipstreamgevechten waren de beste Esports racers ter wereld in spectaculaire gevechten verwikkeld. Sebastian Job startte vanaf pole en reed enige tijd aan de leiding. Hij was echter niet in staat om de concurrentie van zich af te schudden waardoor hij gedwongen werd om defensieve actie te ondernemen. Tijdens het gevecht met Maxmilian Bernecke kwam hij met een achterwiel op het gras en spinde. De overwinning ging vervolgens naar Benecke. Martin van Loozenoord van het R8G Esports Team en Martin Krönke van Coanda SIMsports eindigden resp. als tweede en derde. Maximilian Benecke:" Dit was genieten, jammer dat het gevecht met Sebastian Job niet tot aan de finish duurde. Maar het is goed voor mij om te zien dat ik op dit niveau met verschillende auto's kan rijden.

Uitslag Fun Race
1: Maximilian Benecke (Team Redline)
2: Maarten van Loozenoord (R8G Esports) +0.387 secs
3: Martin Krönke (Coanda Simsport) +0.693
4: Joshua K Rogers (Coanda Simsport) +4.175
5: Sindre Setsaas (CoRe SimRacing) +4.976
6: Samuel Libeert (CoRe SimRacing) +5.606
7: Kay Kaschube (BS+COMPETITION) +8.866
8: Pablo López (Iberia) +9.044
9: Simone Maria Marcenò (Altus Esports) +9.274
10: Jeremy Bouteloup (Coanda Simsport) +10.536

2020 Start
Start van de hoofdwedstrijd.

Na zijn zege in de Fun Race mocht Benecke vanaf pole starten die zijn Team Redline Partner Max Verstappen voor de Twin Motergi-wedstrijd in de Dallara F3 auto had verzekerd. Direct bij de start van de 40 minuten durende wedstrijd wist Benecke gedurende zijn stint een comfortabele voorsprong op te bouwen en gaf de auto halverwege de race aan Max over. Verstappen profiteerde van zijn kwalificatie en produceerde met een voorsprong van 5.831 secs. een foutloze performance en versloeg Sebastian Job en Philipp Eng van het Red Bull Racing Esports team. Hun teamgenoten Patrik Holzmann en Alexey Nesoff eindigden als derde.

Maximilian Benecke: (Team Redline): De start was fantastisch en ik wist dat dat banden nogal koud zouden zijn. Daarom besloot ik het in de openingsfase rustiger aan te doen. Ik wist afstand te nemen en een gat te slaan. Vervolgens kwam Max aan de beurt en reed bijna de snelste ronde."


2020 Red Bull
Red Bull coureurs waren in de Top 3 goed vertegenwoordigd.

Max Verstappen:(Team Redline): Eenvoudig gezegd een fantastische wedstrijd. Maxi bracht ons in een prachtige uitgangspositie. Zonder teveel risisco probeerde ik voor de snelste tijd te gaan. Ik ben erg verheugd om weer bovenaan op het podium te staan. De volgepakte F1 kalender betekent dat ik weinig tijd heb om in de simulator te trainen maar ik probeer er bij zoveel mogelijk races bij te zijn." Overigens is de Duitser Benecke één van de officiële rijders van het Porsche NL Team. Er waren nogal wat Nederlanders aan de start zoals Job van Uitert, Beitske Visser etc.

Pole position:
Max Verstappen (Team Redline) 1:45.447 mins


2020 Strijd
Veel digitaal spektakel.

Race(top 10):
1: Verstappen / Benecke (Team Redline)
2: Eng / Job (Red Bull Racing Esports) +5.831 secs
3: Nesov / Holzmann (Red Bull Racing Esports) +11.990
4: Heinrich / Carroll (Red Bull Racing Esports) +12.297
5: Güven / Rogers (Coanda Simsport) +12.595
6: Karam / Bakkum (Coanda Simsport) +16.869
7: Hyman / Luding (Simrc) +17.243
8: Spengler / Krönke (Coanda Simsport) +23.870
9: Foley / Voß (BS+COMPETITION) +29.842
10: Seppänen / Kaschube (BS+COMPETITION) +30.219
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet