GT

GT World Challenge Europe: AF Corse pakt de titel voor Ferrari na sensationele finale op Paul Ricard


Ook de strijd bij de rijders in de Endurance Pro-Am klasse was vooraf spannend met twee teams bovenaan de lijst met een gelijk aantal punten. De #93 Sky Tempesta Racing Ferrari reed naar de poleposition en pakte gelijk daarmee een extra punt. Chris Froggatt had vanaf pole een matige start en moest andere titelkandidaat Chris Goodwin in de #188 Garage 59 Aston Martin al gelijk voor zich dulden.

cheever

Froggatt vocht zich in zijn eerste stint terug naar de kop en bleef in die positie tot aan de eerste ronde van pitstops. Barwell Motorsport kwam opzetten en Sandy Mitchell pakte de leiding aan het stuur van de #77 Lamborghini.
De #93 Ferrari zakte steeds verder terug in de stand en kon zich in het verdere verloop van de wedstrijd niet meer bemoeien in de strijd om de titelplaatsen en moest dit overlaten aan Garage 59 en de Barwell wagens. Na drie uur racen nam Marvin Kirchhöfer het stuur over van de #188 Aston Martin en pakte de leiding. De Duitser zat lekker in zijn vel en was heel erg snel onder de gladde omstandigheden.

Met nog twee uur te gaan nam Mitchell weer plaats in de Barwell Lamborghini en ging op jacht naar Alexander West om uiteindelijk de koppositie over te nemen. Tot de laatste pitstops behield de Barwell Lamborghini de voorsprong totdat Kirchhöfer terugkeerde in de #188 Aston Martin. De Duitser ging sneller rond dan zijn tegenstanders en met nog een half uur op de teller deed hij de beslissende inhaalactie voor de koppositie.

West en Goodwin werden door deze overwinning, mede mogelijk gemaakt door hun nieuwe rijder Kirchhöfer, voor de eerste keer kampioen in de Pro-Am klasse. Het Barwell Motorsport team eindigde met Machitski, Mitchell en Rob Collard als tweede in de race en derde in de eindstand. Sky Tempesta draaide de rollen om met een derde plaats in de race en een tweede in de stand.

  west

GT World Challenge Europe Endurance Cup Pro-Am drivers:

1. Chris Goodwin / Alexander West 92
2. Jonathan Hui / Edward Cheever / Chris Froggatt 79
3. Leo Machitski / Sandy Mitchell / Rob Collard 76
4. Jonathan Adam 59
5. Phil Keen / Hiroshi Hamaguchi 52

GT World Challenge Europe Endurance Cup Pro-Am Teams:
1. Garage 59 92
2. SKY - Tempesta Racing 79
3. Barwell Motorsport 76
4. Orange 1 FFF Racing Team 52
5. Herberth Motorsport 38
  schandorff


In contrast met de Pro-Am werd de strijd om de titel in de Silver Cup. Het Barwell Motorsport team kwam met hun 17 punten voorsprong naar Paul Ricard. De #78 Lamborghini met Frederik Schandorff, Alex MacDowall en Patrick Kujala reden in stijl naar hun tweede overwinning van dit seizoen en hadden na het vallen van de vlag een voorsprong van één minuut op de Lexus RCF GT3 van Neubauer, Buret en Panis en de #5 HRT Mercedes-AMG van Beretta, Haupt en Afanasiev.

GT World Challenge Europe Endurance Cup Silver Drivers:
1. Frederik Schandorff / Alex MacDowall / Patrick Kujala 108
2. Hubert Haupt / Sergey Afanasiev 77
3. Michele Beretta 65
4. Valentin Hasse Clot / Andrew Watson 58
5. Ezequiel Perez Companc / Patrick Assenheimer 50

GT World Challenge Europe Endurance Cup Silver Teams:
1. Barwell Motorsport 110
2. Haupt Racing Team 77
3. Garage 59
4. Madpanda Motorsport 54
5. Orange 1 FFF Racing Team 51

  tribaudini

In de Am Cup won het team van CMR hun strijd met hun Franse landgenoten van Sainteloc Racing. Het Bentley team wonnen met Philippe Chatelet, Nicolas Misslin en Stéphane Tribaudini als rijder. De laatste had de Am titel al binnengehaald na de Total 24 Hours van Spa.

GT World Challenge Europe Endurance Cup Am drivers:
1. Stéphane Tribaudini 103
2. Romano Ricci 70
3. Michael Blanchemain 59
4. Pierre Yves Paque 46
5. Stephane Lemeret / Clement Mateu 44

GT World Challenge Europe Endurance Cup Am Teams:
1. CMR 106
2. Sainteloc Racing 73
3. Herberth Motorsport 21

Belgian Audi Club Team WRT won bij de teams het gezamenlijke kampioenschap van de Endurance en Sprint Cup. Hun grote concurrent AKKA ASP moest genoegen nemen met een tweede plaats nadat de #88 Mercedes-AMG schade had opgelopen en buiten de punten reed. Ondanks deze schade pakte Timur Boguslavskiy wel de gecombineerde strijd bij de rijders. Een prachtige prestatie van deze pas 20 jaar jonge rijder, die daarmee de jongste rijder ooit werd die deze titel op zijn naam mocht zetten.

  jonge-rijder

GT World Challenge Powered by Europe Drivers (Sprint + Endurance):

1. Timur Boguslavskiy 137
2. Charles Weerts / Dries Vanthoor 128
3. Raffaele Marciello 127.5
4. Kelvin van der Linde 118
5. Maro Engel / Luca Stolz 100

  WRT GTWC EU Endurance Castellet Weerts-Vanthoor-Mies-1

Derde titel voor Belgian Audi Club Team WRT in de GT World Challenge Europe, de 40e in het bestaan van WRT

Christopher Mies vertrok als best gekwalificeerde Audi-rijder vanaf een uitstekende vierde plaats op de startgrid van deze finale van de Endurance Cup, maar werd in de eerste bocht rond getikt, waarbij hij terugviel tot de 19e plaats. De Duitser liet de moed echter niet zakken en leverde met de Audi R8 LMS #32 twee uur lang strijd op het scherp van de snee, alvorens het stuur door te geven aan zijn twee Belgische teamgenoten, Charles Weerts en Dries Vanthoor. De Audi reed na 6 uur wedstrijd uiteindelijk als vierde onder de zwart-wit geblokte vlag door, op 14 seconden van de winnaars. Dries Vanthoor bracht in een slotsprint de wagen tot op 5 seconden van het podium en zette daarbij ook de snelste wedstrijdronde op zijn naam.

Dankzij die vierde plaats veroverde Belgian Audi Club Team WRT de titel in de rangschikking bij de teams in de GT World Challenge Europe Overall, de competitie die de Sprint Cup en de Endurance Cup omvat. Belgian Audi Club Team WRT voegt hiermee een derde titel toe aan zijn palmares in 2020, nadat het team reeds de Sprint Cup-titel bij de teams en de rijders pakte (met Dries Vanthoor en Charles Weerts).

GT World Challenge Powered by Europe Teams (Sprint + Endurance):
1. Belgian Audi Club Team WRT 164.5
2. Akka ASP 145.5
3. Sainteloc Racing 115.5
4. Haupt Racing Team 108.5
5. Emil Frey Racing 106.5
6. Attempto Racing 92
7. SMP Racing 80
8. GPX Racing 66
9. Dinamic Motorsport 59
10. ROWE Racing 45


UITSLAG RACE PAUL RICARD    
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet