Formula 4

Spaans F4: Kas Haverkort en Thomas ten Brinke winnen in Barcelona

race 3 tb actie
Thomas ten Brinke

Eerste winst voor Thomas ten Brinke
In de kwalificatie voor race drie had Ten Brinke met een verschil van 0,06 seconden Haverkort afgetroefd en daarmee mocht de 15-jarige Nederlander vanaf poleposition beginnen. De tweede rij werd ingenomen door Dufek en Boya, terwijl Pallot en Nosov op rij drie mochten plaatsnemen. Daarachter Fluxa, Bordas en Martinez terwijl Goethe de top tien completeerde.

race 3 start
Start

Bij de start nam Ten Brinke de kop, direct gevolgd door Haverkort en Dufek. Terwijl Haverkort zijn leidende landgenoot als een schaduw bleef volgen, moest Dufek al snel lossen. Achter de Zwitser vormden zich twee strijdende groepen, de eerste bestaande uit Boya, Nosov en Fluxa, terwijl de tweede groep gevormd werd door Martinez, Bordas, Garcia, Shameli en Goethe.

race 3 tb kas dufek
Thomas ten Brinke, Kas Haverkort en Joshua Dufek

Boya wist weg te rijden bij Nosov en Fluxa, passeerde Dufek en begon al snel het gat naar het leidende Nederlandse duo te verkleinen. In de slipstream van Ten Brinke hadden de banden van Haverkort het zwaar gehad want de kampioen moest lossen en zag Boya steeds groter in zijn spiegels verschijnen. Daarvan profiteerde Ten Brinke door snel zijn voorsprong te vergroten en uiteindelijk met een marge van meer dan vijf seconden zijn eerste F4-overwinning op te eisen. In de laatste ronde probeerde Boya nog de tweede plaats over te nemen, maar Haverkort remde net iets later en stelde zo toch de tweede plaats veilig.

race 3 tenbrinke
Thomas ten Brinke

Achter de podiumposities vochten Dufek en Nosov rondenlang om plek vier die uiteindelijk nog net in handen bleef van de Zwitser. Fluxa had moeten afhaken bij de Rus en reed zo in niemandsland naar de zesde positie. Daarachter had Goethe zich door de strijdende groep opgewerkt naar plek zeven, terwijl Pallot na een slechte start met een inhaalrace toch nog vlak achter Martinez en voor Bordas de negende positie voor zich opeiste.

race 3 podium
Podium

Uitslag race 3:
1. Thomas ten Brinke, MP Motorsport, 15 ronden
2. Kas Haverkort, MP Motorsport, + 5.352
3. Mari Boya, MP Motorsport, + 5.696
4. Joshua Dufek, MP Motorsport, + 8.890
5. Ivan Nosov, Drivex, + 9.955
6. Lorenzo Fluxa, Global Racing Services, + 13.709
7. Oliver Goethe, MP Motorsport, + 18.977
8. Carles Martinez, Formula de Campeones, + 21.437
9. Paul Adrien Pallot, Drivex, + 21.531
10. Enric Bordas, Formula de Campeones, + 22.758
11. Alejandro Garcia, Global Racing Services, + 28.145
12. Léna Bühler, Drivex, + 29.110
13. Mehrbod Shameli, XCEL Motorsport, + 30.451
14. Maksim Arkhangelskii, Drivex, + 30.709
15. Enzo Joulié, MP Motorsport, + 31.432
16. Suleiman Zanfari, Global Racing Services, + 31.662
17. Emilien Denner, Mol Racing-M2 Competition, + 1:02.011

Snelste ronde: Mari Boya in 1:47.690

kas titel 1
Kas Haverkort

Kampioenschap
Met zijn twee zeges bracht Haverkort zijn totaal op dertien uit 21 wedstrijden, terwijl de MP Motorsport-piloot daarnaast nog vier keer op het podium mocht plaatsnemen. De 16-jarige Nederlander is dan ook de meer dan terechte kampioen. In de eindstand van het kampioenschap ging de tweede plaats naar Boya. Met zijn scores van het Barcelona-weekend wist Ten Brinke zijn achterstand op Dufek precies goed te maken en eiste zo met één punt verschil de derde plaats voor zich op. Een meer dan knappe prestatie van de 15-jarige Nederlander aangezien hij de eerste twee ronden van het kampioenschap moest missen.

mp motorsport team
MP Motorsport

Meest succesvolle team was uiteraard MP Motorsport dat de volledige top vijf van het kampioenschap op de baan bracht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet