TCR Series

WTCR: Acht evenementen, 16 races in 2021, niet in de Benelux

201113 WTCR kalender Slovakia
De Slovakia Ring, waar dit jaar zowel Tom Coronel als Nicky Catsburg wonnen, staat weer op de kalender

Aan de vooravond van de seizoensfinale van het FIA WTCR op Motorland Aragón presenteerde promotor Eurosport Events de kalender voor 2021. Om bekende redenen werden dit jaar alle zes de evenementen in Europa afgewerkt, maar volgend jaar wil de serie weer naar Azië, zodat er in ieder geval weer op twee continenten gereden wordt. Voor een competitie die mondiale status pretendeert te hebben nog steeds wat mager, maar natuurlijk moet ook hier het kostenaspect in de gaten worden gehouden. Jammer is wel dat er niet in de Benelux gereden wordt: de vanuit ons land dichtstbijzijnde wedstrijden zijn die op de Nürburgring-Nordschleife in het voorprogramma van de 24-uursrace aldaar van 3-5 juni.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Het plan, inmiddels goedgekeurd door de World Motor Sport Council van de mondiale automobielfederatie FIA, omvat de start van het seizoen op de Hungaroring medio mei, waarna er races volgen op de Slovakia Ring – een week later, want dichtbij vanuit Hongarije – de genoemde Nürburgring-Nordschleife, het stratencircuit van Vila Real in Portugal en het laatste optreden in Europa op Motorland Aragón in Spanje, het tweede weekeinde van juli.

Dan volgt een zomerpauze van ruim twaalf weken, waarna het seizoen wordt afgesloten met drie evenementen in Azië, te beginnen op het Inje Speedium in Zuid-Korea, medio oktober. Tijdens het eerste weekeinde van november is er een optreden op een nog nader te bepalen circuit in China, terwijl de 67e editie van de Grand Prix van Macau twee weken later de seizoensfinale vormt.

201113 WTCR Kalender Macau
In 2021 keert de FIA WTCR weer terug naar Macau

In het kader van de verdergaande kostenbesparing wordt het aantal races per evenement gereduceerd van drie, zoals dit jaar tijdens de meeste weekeinden het geval was, naar twee. Daarmee wordt het verbruik van zaken als brandstof en banden en slijtage van onderdelen verminderd, aldus de organisatie. Niettemin blijft het totale aantal races met 16 wedstrijden gelijk aan dat van dit jaar.

"Kostenefficiëntie zal bij de meeste van onze beslissingen leidend zijn, om ervoor te zorgen dat iedereen aan boord blijft en dat de WTCR voor onze teams nog steeds een uitstekende race-omgeving en wereldwijde publiciteit tegen een aanvaardbaar budget oplevert", aldus François Ribeiro, hoofd van seriepromotor Eurosport Events.

De kalender van de FIA WTCR voor 2021:
14-16 mei: Hungaroring, Hongarije
22-24 mei: Slovakia Ring, Slowakije
3-5 juni: Nürburgring-Nordschleife, Duitsland
25-27 juni: Vila Real, Portugal
9-11 juli: Motorland Aragón, Spanje
8-10 oktober: Inje Speedium, Zuid-Korea
5-7 november: nnb, China
19-21 november: Circuito da Guia, Macau
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet