TCR Series

WTCR: Nog elf rijders, inclusief Tom Coronel, met titelkansen in finale

201112 WTCR kanshebbers
Nog elf rijders hebben titelkansen voorafgaand aan de WTCR-finale

Dit weekeinde vindt het zesde en afsluitende evenement van het seizoen in de FIA WTCR – World Touring Car Cup plaats op het Motorland Aragón in Spanje. Er staan nog drie races op het programma, die alle drie op zondag verreden worden. Dat betekent dat er nog maximaal 85 punten te verdienen zijn: drie keer 25 punten voor de overwinningen en twee keer vijf punten voor de pole-positions in de eerste en de derde race. En dat houdt weer in dat er nog maar liefst elf rijders kampioen kunnen worden, inclusief Tom Coronel. Hij is opnieuw de enige Nederlander in het veld, want Nicky Catsburg rijdt dit weekeinde voor Corvette tijdens de 12 Uur van Sebring.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Toegegeven, de kans dat Tom Coronel, die eerder dit seizoen op de Slovakia Ring voor het eerst sinds 2016 weer eens een toerwagenrace op mondiaal niveau won, zijn achterstand van 80 punten op klassementsaanvoerder Yann Ehrlacher goedmaakt, is niet erg groot. Dat zal zelfs de eeuwig optimistische coureur uit het Gooi zelf ook toegeven. Bovendien helpt het feit dat de Audi's dit weekeinde 30 kilogram meer gewicht aan boord hebben dan bij het vorige WTCR-evenement, twee weken geleden, ook niet bepaald mee. De Audi's rijden dit weekeinde met 70 kilogram meer dan het reglementaire basisgewicht, inclusief de 20 kilogram extra als compensatie voor het gebruik van de oude ECU, de computer voor het motormanagement, en zijn daarmee verreweg de zwaarste auto's in het veld. Maar wie Coronel kent, weet natuurlijk ook dat hij tot het einde toe zal blijven strijden.

201112 WTCR Vernay
Voor de tweede keer in twee weken tijd rijdt de serie op Motorland Aragón

Voor de tweede keer naar Aragón
Dat de FIA WTCR voor de tweede keer in twee weken tijd op Motorland Aragón in actie komt, was zo niet gepland. Eigenlijk had dit weekeinde de finale van het verlate en verkorte seizoen op de Adria Raceway in Italië verreden moeten worden, maar daar is een verbouwing van het circuit niet klaar, waardoor die locatie afviel. Zo moest er opnieuw snel worden geschakeld, nadat eerder drie weken voor de geplande start van het seizoen de Salzburgring opeens niet aan de wensen van de WTCR-organisatie bleek te willen voldoen. Destijds was Zolder op korte termijn beschikbaar als alternatief, nu werd er gekozen voor een herhaling op Aragón.

Met tot dusver drie overwinningen komt de Fransman Yann Ehrlacher, uitkomend voor Cyan Racing, het fabrieksteam van het Chinese Lynk & Co, als leider in de tussenstand van de WTCR naar de finale. In de marketingtermen van de serie heet dat officieel 'Goodyear #Followtheleader', waarmee hij ook een geel jack van de seriesponsor mag dragen, zoals de gele trui in de Tour de France.

201112 WTCR Ehrlacher
Yann Ehrlacher (Lynk & Co) is de leider in de tussenstand

Ehrlacher heeft een voorsprong van 26 punten op de Argentijn Esteban Guerrieri, die uitkomt met een Honda Civic van het Duitse team Allinkl.com-Münnich Motorsport. De Honda's mogen voor dit weekeinde met 30 kilogram minder gewicht aan boord rijden dan de afgelopen keer, wat voor Guerrieri ongetwijfeld een flink voordeel is. Vorig jaar greep de Argentijn tijdens de finale, toen in Maleisië, in een direct duel met Hyudai-rijder Norbert Michelisz, net naast de titel.

Vernay op de derde plaats, leider in WTCR Trophy
Op de derde plaats in het kampioenschap staat de Fransman Jean-Karl Vernay, die de afgelopen keer op Aragón de eerste overwinning van het seizoen voor de Alfa Romeo Giulietta van het team Mulsanne binnenhaalde. Vernay staat ook met ruime voorsprong aan de leiding in het klassement van de WTCR Trophy voor rijders zonder fabrieksondersteuning. Met hetzelfde aantal punten als Vernay, maar nog zonder overwinning, staat routinier Yvan Muller (Lynk & Co) op de vierde plaats in het rijdersklassement. Zoals bekend is Muller de oom van klassementsaanvoerder Ehrlacher.

De vijfde plaats is in handen van de Belg Gilles Magnus, die evenals Tom Coronel rijdt met een Audi RS 3 LMS van het Belgische team Comtoyou van Jean-Michel Baert. Magnus, die wordt ondersteund door de Belgische federatie RACB, stelde tijdens het vorige evenement al de titel in het WTCR Rookie-klassement veilig. Daarachter volgen de Spanjaard Mikel Azcona (Cupra, Zengö Mtorsport), de Uruguayaan Santiago Urritia (Lynk & Co), de Fransman Nathanaël Berthon (Audi, Comtoyou) en de Zweed Thed Björk (Lynk & Co).

201112 WTCR Magnus
De Belg Gilles Magnus is al zeker van de rookie-titel

Hoe de kwalificatie werkt
Op zaterdagochtend zijn er twee vrije trainingsessies, vanaf 15.00 uur volgt de kwalificatie in drie heats. De eerste heat is bepalend voor de startopstelling van de eerste race en levert respectievelijk 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en) voor de vijf snelste rijders op. De snelste twaalf rijders gaan door naar de tweede heat, die bepalend is voor de gridposities in de tweede race, maar wel met omgekeerde startvolgorde voor de eerste tien. De elfde en twaalfde rijder starten op basis van hun klasseringen, de overige gridposities volgen uit het klassement van de eerste kwalificatieheat. De vijf snelste rijders uit Q2 gaan door voor de shoot-out in Q3, met een enkele vliegende ronde voor elk van de rijders. Ook hier zijn er weer punten te verdienen, opnieuw 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en) op basis van de klassering. Het klassement van deze heat is bepalend voor de startopstelling van de derde en afsluitende wedstrijd. Daarachter volgen de rijders op de plaatsen zes tot en met 12 op basis van hun klassering in Q2 en de plaatsen 13 en hoger op basis van de resultaten van Q1.

Drie races op zondag
De drie races worden op zondag verreden. De eerste wedstrijd start om 9.15 uur en gaat over tien ronden. De tweede race, eveneens over tien ronden, gaat om 13.15 uur van start en de laatste race van het seizoen, met een afstand van twaalf ronden, begint om 15.15 uur. De eerste twee races zijn te volgen via social media, de derde race ook via Eurosport 1.

201101 WTCR Coronel 1
Tom Coronel en zijn Franse teamgenoot Nathanaël Berthon hebben beide ook nog titelkansen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet