DTM

DTM: René Rast met winst naar derde titel

201108 DTM R2 Rast trophy
René Rast, voor de derde keer in vier jaar DTM-kampioen

René Rast is de oude en de nieuwe kampioen in de DTM. Met winst in de laatste race van het seizoen, zijn zevende zege van het jaar, deed de Duitse Audi-coureur zelfs meer dan wat nodig was. Voor Rast is het zijn derde DTM-kampioenstitel in vier jaar, terwijl hij zijn totaal op 24 zeges uit 76 races bracht. Daarmee is Rast nu achter Bernd Schneider en Klaus Ludwig derde op de eeuwige DTM-ranglijst, terwijl hij ook Mattias Ekström passeerde als beste Audi-rijder in de historie van de DTM. Robin Frijns sluit het kampioenschap als derde af, hij eindigde als vijfde in de laatste race, die tevens het tijdperk van de Class 1-turbo-auto's in de DTM afsloot.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

René Rast had als pole-sitter de beste uitgangspositie, maar Mike Rockenfeller kwam als beste weg en nam de leiding voor Rast, Müller, Green en Habsburg. Al in de eerste ronde passeerde Frijns Habsburg en veroverde zo de zesde plaats. In de derde ronde, met DRS en push-to-pass, stelde Rast orde op zaken: hij plaatste een aanval op Rockenfeller en nam zo de leiding over. Even raakte Rockenfeller nog de achterkant van Rasts auto, maar dat leverde geen problemen op. Müller reed vlot het gat naar Rockenfeller dicht en nam in de achtste ronde vanuit de slipstream op de Parabolica de tweede plaats over. Vervolgens kwam Müller snel dichterbij Rast.

201108 DTM R2 Start
Startfase met Rockefeller voor Rast en Müller

Vanaf de twaalfde ronde kwamen er rijders binnen voor hun pitstops. In de 14e ronde was Müller de eerste vanuit de kopgroep die stopte, een ronde later gevolgd door Rockenfeller en Frijns. Rast bleef rustig doorrijden, maar door zijn rondetijden werd duidelijk dat ook zijn banden slechter werden. Uiteindelijk kwam Rast aan het eind van de 17e ronde binnen, waarna hij achter Müller weer de baan op kwam. Theoretisch had hij vervolgens rustig achter de Zwitser de race kunnen uitrijden, waarmee hij zonder enig probleem kampioen was geworden.

Zo zit Rast echter niet in elkaar. In de 20e ronde reed hij bijna een seconde van Müllers voorsprong af en verkleinde het gat tot 2,5 seconden. In de 22e ronde verscheen een melding op de schermen van de wedstrijdleiding dat Rast 'under investigation' was, omdat de wielen al draaiden terwijl de auto tijdens de pitstops nog op de pneumatische kriks omhoog stond, wat reglementair verboden is. Het bleef uiteindelijk bij een waarschuwing. In de 23e ronde was het verschil tussen Müller en Rast nog slechts 0,4 seconden en een ronde later was Rast er vanuit de slipstream voorbij.

201108 DTM R2 RAS MUE GRE
Rast voor Müller en Green, de top drie in de laatste race van het seizoen

Vervolgens reed Rast zonder problemen de overwinning naar huis, waarmee zijn prolongatie van de kampioenstitel een feit was. Müller eindigde als tweede en was de eerste die na de finish zijn rivaal feliciteerde, een fair gebaar. Jamie Green veroverde in de slotfase nog de derde plaats van Mike Rockenfeller en hield die positie vast tot aan de finish, waarmee hij voor de tweede keer dit weekeinde als derde eindigde.

Achter Rockenfeller werd Robin Frijns als vijfde geklasseerd en sloot daarmee het kampioenschap als derde af. Hij zei: "Elk van ons drieën had een fase in het kampioenschap waarin we sterk waren. Helaas had ik twee uitvalbeurten op Zolder, wat een einde maakte aan mijn titelkansen. Ik wilde graag competitief zijn en dat was ik, al had ik het dit weekeinde wel lastig. Je start het seizoen niet om derde te worden, je start om te winnen. Dat is dus wel jammer, maar ik heb wel races gewonnen en pole-positions behaald. Dat is een positief gegeven."

201108 DTM R2 ABE FRI
Jonathan Aberdein was de beste BMW-rijder, daarachter Robin Frijns, die vijfde werd

Loïc Duval completeerde als zesde de volledige top zes voor Audi, daarachter volgden BMW-rijders Aberdein, Glock, Van der Linde en Eng in een wedstrijd waarin BMW verder weinig te vertellen had. Dat was het einde van het Class 1-tijdperk in de DTM, vanaf volgend jaar wordt er met GT3's gereden.

201108 DTM Race Rast dak
De oude en de nieuwe kampioen in de DTM: René Rast
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet