TCR Series

TCR Europe: Mehdi Bennani is de nieuwe Europese kampioen

2020 EUR Jarama Race 2 250 Mehdi Bennani 69

Mehdi Bennani pakte uiteindelijk de TCR Europe titel na zijn tweede plaats in de tweede race, maar ook doordat tot tweemaal toe de gedoodverfde favoriet Mike Halder van de baan raakte. De Marokkaan die het gehele seizoen geen race wist te winnen en maar driemaal op het podium stond sprokkelde genoeg punten binnen om kampioen te worden met zijn Audi RS 3 LMS. Ook blijdschap bij zijn Comtoyou Racing team, die al na de eerste race het teamkampioenschap naar zich toe kon trekken. John Filippi won zijn eerste TCR wedstrijd waardoor hij doorschoof naar de tweede plaats in het kampioenschap. Drie op een rij voor Mikel Azcona na zijn overwinning in de eerste race. Een veertiende en zevende plaats voor Tom Coronel, die vooral in de eerste race flink wat klappen te verduren kreeg. De TCR Europe staat bekend om de vele strijd door het gehele veld, waarbij het soms over het toelaatbare heen schiet. Goed om te zien is dat deze competitie volgend jaar weer Circuit Zandvoort op de kalender heeft staan.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: TCR Europe

2020 EUR Jarama FP1 7 Mike Halder 60


Mike Halder kwam als koploper naar Jarama toe met 19 punten voorsprong op zijn naaste concurrent Mehdi Bennani. Wat kon de Duitser nu nog overkomen. Achteraf bleek het een gitzwarte zaterdag te worden voor de Honda Civic rijder. Alles ging mis voor de Profi Car Team Halder rijder wat al begon bij de kwalificatie waarin hij niet verder kwam als de 14de startplaats. Bannani had het veel beter gedaan en mocht vanaf een vierde plaats de eerste race aanvangen.

  2020 EUR Jarama Race 1 start 14

Race 1: Derde winst op een rij voor Mikel Azcona

Na een bui boven het circuit was het circuit nog erg nat. Mikel Azcona maakte na de start het meeste gebruik van de omstandigheden en pakte gelijk de kop voor Teddy Clairet, Mat'o Homola, Bennani, Julien Briché, Andreas Bäckman, Baert en Dániel Nagy. Tom Coronel, gestart vanaf een povere 16de positie zat gelijk al in de eerste bocht in de verdrukking. Martin Ryba wou al gelijk de wedstrijd winnen in de eerste bocht en sneed het parcours af om daarna twee wagen mee te nemen in zijn kamikaze actie. Coronel hield zijn wagen op de baan maar moest enkele plaatsen toegeven. Mike Halder en de van achteren gestarte Daniel Lloyd, schoven door naar een respectievelijke 10 de en 12de positie.

2020 EUR Jarama Race 1 33 Jose Manuel Sapag 07

In de eerste drie ronden van deze race ging het er heftig aan toe. Na zijn ongemakkelijke eerste bocht kwam Coronel nogmaals in contact met ditmaal Evgenii Leonov, maar kon wederom de race vervolgen. Jessica Bäckman verloor haar wagen op het glibberige wegdek en schoof door het natte gras de baan weer op waarbij zij de ongelukkige Pepe Oriola hard raakte. De safety car moest op de baan verschijnen om gelegenheid te geven om de wagens weg te takelen. Oriola werd voor een controle naar het ziekenhuis gebracht omdat hij flink veel pijn had aan zijn ribben.

  2020 EUR Jarama Race 1 7 Mike Halder 18

Na vier ronden achter de safety car werd het veld weer los gelaten. Maar het duurde niet lang voordat de deze opnieuw de baan werd opgestuurd, nadat kampioenschapsleider Mike Halder zijn wagen verloor bij het aan remmen van de eerste bocht, naar binnen schoot en bij het terug keren op de baanj Franco Girolami meenam in zijn vervaarlijke glijpartij.

  2020 EUR Jarama Race 1 96 Mikel Azcona 32

Met nog vijf ronden te gaan werd de wedstrijd opnieuw gestart. Mikel Azcona controleerde de race en ook de posities daarachter bleven hetzelfde met Teddy Clairet en Homola als ander podium gangers. Bennani deed na het uitvallen van Halder prima zaken in de titelstrijd met een vierde plaats voor Briché en Andreas Bäckman.
  2020 EUR Jarama Race 2 8 Nicolas Baert 50

In de 13de ronde haalde Nagy Baert in voor de zevende positie, en pakte daardoor drie extra punten op de Belg, terwijl Daniel Lloyd de strijd won voor de negende plaats Sami Taoufik en Filippi.

  2020 EUR Jarama Race 1 podium 11  
UITSLAG RACE 1

2020 EUR Jarama Race 2 leading group 32

Race 2: John Filippi wint zijn eerste wedstrijd

Na het uitvallen van Mike Halder had Bennani nu de koppositie voor de titel overgenomen met een verschil van acht punten op de Duitser. De Marrokaan had ook een veel betere startpositie en hoefde alleen maar voor de Duitser te eindigen. Na de eerste wedstrijd was zijn Comtoyou Racing al kampioen geworden bij de Teams. Nu was het zijn beurt om ook de dubbelslag binnen te halen.

  2020 EUR Jarama Race 2 start 46

Na de start was het poleman Filippi die de leiding pakte voor Nagy, Bennani, Andreas Bäckman, Briché, Baert, Azcona en Teddy Clairet. Michelle Halder kreeg naar haar opzichtige te vroege start een drive-through straf, terwijl haar broer Mike inmiddels al naar een 11de plaats was doorgestoten. . Al snel gingen Azcona en Teddy Clairet voorbij aan Baert, en schoven door naar een zesde en zevende positie.

Aan kop kon Filippi zijn voorsprong verder uitbouwen doordat achter hem flink werd geknokt om de resterende podiumplaatsen. Het gevecht om de tweede plaats was fantastisch om te zien. Nagy werd opgejaagd door Bennani, Bäckman, Briché en Azcona.


2020 EUR Jarama Race 2 24 Julien Briche-96 Mikel Azcona 34

In de zevende ronde wisselden beide auto's van Azcona en Briché wat lak van elkaar, zo close was dit gevecht. Uiteindelijk pakte de Spanjaard de vijfde plaats.
Het werd niet de dag waarop Mike Halder had gehoopt. De Duitser crashte voor de tweede maal op Jarama, een "Old School" circuit met weinig uitloopmogelijkheden en waarbij elke fout gelijk werd afgestraft. Halder zorgde opnieuw dat de safety car op de baan moest verschijnen nadat hij hard de bandenstapels beroerde.

  2020 EUR Jarama Race 2 250 Mehdi Bennani 33

Zonder dat de wagen werd weggetakeld ging de race in de achtste ronde opnieuw van start. Briché passeerde Azcona en pakte de vijfde plaats, terwijl Bäckman Bennani's ging opjagen voor de derde plaats. Briché vervolgde zijn aanvalsplan en passeerde Bäckman voor de vierde plaats, terwijl Azcona een foutje maakte en terugzakte naar een achtste plaats. Briché pakte nog twee plaatsen ten koste van Bennani en Nagy, maar de Fransman nam te veel risico en verloor bijna de macht over het stuur. Bennani profiteerde optimaal en passeerde zowel Nagy als Briché, en schoof door naar een tweede plaats.

  2020 EUR Jarama Race 2 27 John Filippi 73

Filippi had inmiddels een voorsprong opgebouwd op Bennani die veilig op een tweede positie reed. Daarachter werd er nog gestreden om de laatste podiumplaats. Azcona pakte de vierde plaats voor Bäckman, terwijl Nagy van de baan af ging en voor een safety car periode zorgde.

De wedstrijd kreeg twee ronden voor het einde zijn vervolg. Filippi en Bennani eindigden als eerste en tweede voor Briché die Azcona achter zich hield. Een belangrijke inhaalactie van Baert op Bäckman zorgde ervoor dat de jonge Belg naar de derde plaats in het kampioenschap steeg achter kampioen Bennani en tweede man Filippi maar voor de ongelukkige Mike Halder.

  2020 EUR Jarama Race 2 podium 26

UITSLAG RACE 2


2020 EUR Jarama Race 2 250 Mehdi Bennani 74


EINDSTAND

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet