Diversen

Div: Belgisch-Nederlandse Maya Weug door naar laatste selectieronde FIA Girls on Track - Rising Stars

201105 GOT pitlane
Na eerdere sessies met karts werd er nu met Formule 4's gereden

De afgelopen dagen vond op Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet het tweede trainingscamp van het FIA Girls on Track – Rising Stars-programma plaats. Met de Belgisch-Nederlandse Maya Weug en de Nederlandse Esmee Kosterman behoorden twee deelneemsters uit de Benelux tot de in totaal acht kandidaten die zich trachtten te kwalificeren voor de finale. Maya Weug slaagde daarin: zij mag vanaf volgende week samen met twee Braziliaanse rijdsters en een Française vijf dagen aan de slag op het Ferrari-testcircuit van Fiorano, waarbij voor een van hen een volledig seizoen Formule 4 als lid van de Ferrari Driver Academy.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA

201105 GOT Group
Er waren na eerdere selectieronden nog acht kandidates overgebleven

Na eerdere sessies met karts konden de nog overgebleven kandidaten uit het FIA Girls on Track – Rising Stars-selectieprogramma nu hun kwaliteiten met formulewagens tonen. Onder begeleiding van de instructeurs van de bekende Westfield-raceschool, die op Circuit Paul Ricard gevestigd is, mochten de deelneemsters met Formule 4 aan de slag. Voor sommigen, zoals de Japanse Juju Noda, was dat gesneden koek: de 14-jarige dochter van oud-F1-coureur Hideki Noda reed al op negenjarige leeftijd met een F4-auto, zette een jaar later een F4-baanrecord tijdens een test op Okayama en reed als elfjarige al met een F3-auto. In juni van dit jaar reed ze voor het eerst in Europa, waar ze op de Jyllandsring de seizoensstart van het Deens Formule 4-kampioenschap won. Voor anderen, die tot nu toe alleen in de karts actief waren, was de Formule 4 een nieuwe ervaring.

201105 GOT Kosterman
Esmée Kosterman uit Wijk bij Duurstede behoorde tot de geselecteerden

Naast het rijden kwamen ook aspecten als gezondheid en voeding, omgang met de media, persoonlijke presentatie, veiligheid, het omgaan met de banden en de waarde van een goede relatie tussen team en rijder aan de orde.

201105 GOT theory
Natuurlijk kwam ook het theoretische gedeelte niet tekort

Op de slotdag vond de actie vooral op de 3,8 kilometer lange baanvariant van Circuit Paul Ricard plaats, met twee kwalificatieheats van elk tien ronden, waarbij de rijdsters zowel met nieuwe als met ingereden banden in actie kwamen, een Super Pole-heat van zes ronden – met de Pirelli Pole Award voor de Française Doriane Pin – en tenslotte en wedstrijd over 16 ronden. Ook vonden gesprekken met de jury plaats en was er aandacht voor de gevaren van doping en alcohol in het kader van de FIA True Race-campagne.

201105 GOT Weug dataanalyse
Maya Weug (midden) bij de data-analyse

Uiteindelijk wees de jury vier kandidates aan, die door mogen naar de laatste ronde. Naast de Belgisch-Nederlandse Maya Weug (16) zijn dat de Braziliaanse rijdsters Julia Ayoub (15) en Antonella Bassani (14) en de Française Doriane Pin (16). "Het was een plezier om te zien hoe het niveau sinds de shoot-out is verbeterd", zei de Française Cathy Muller, zelf oud-rijdster en lid van de jury. Michèle Mouton, presidente van de FIA Women in Motorsport Commission, stelde vast: "Voor sommigen was het de eerste ervaring in de Formule 4, dat was een harde leerschool. Er waren heel wat verrassende resultaten, van outsiders tot meer ervaren F4-rijders, die allemaal goed presteerden en zich snel ontwikkelden."

201105 GOT Final four
De 'final four', vlnr Julia Ayoub, Maya Weug, Doriane Pin en Antonella Bassani

Van 9 tot en met 13 november vindt de afsluitende sessie plaats in het Italiaanse Fiorano, de thuisbasis van de Ferrari Driver Academy. Na afloop van deze cursus kan een van de kandidates uitzien naar een jaarcontract bij de Ferrari Driver Academy voor een FIA-Formule 4-seizoen in 2021.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet