Formule 3

Twee zesde plaatsen en rookie-winst voor Glenn van Berlo in afsluitende ronde Euroformula Open

VBerlo Barcelona.01

'What a difference a day makes' ging zeker op voor TeamNL-talent Glenn van Berlo tijdens de afsluitende ronde van het Euroformula Open kampioenschap. Op zaterdag scoorde de 18-jarige Drivex-piloot in de eerste twee races twee keer een keurige zesde plaats en mocht als beste rookie zelfs mee naar het podium. Op zondag bleef de Nederlander in beide wedstrijden door toedoen van concurrenten puntloos, waarbij Van Berlo in de afsluitende race zelfs in de eerste bocht al uit de wedstrijd werd gereden. "De starts en snelheid in de races waren gewoon goed en ik ben natuurlijk blij met die rookie-zege, maar je hoopt het seizoen op zo'n laatste dag toch anders af te sluiten", aldus Van Berlo, die daarmee wat gemengde gevoelens aan het Barcelona-weekend overhield. In de eindstand van het kampioenschap legde Van Berlo beslag op de negende positie, terwijl hij een fraaie tweede plaats scoorde in het rookie-klassement.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Euroformula Open

Met de zevende ronde van het kampioenschap op Circuit de Barcelona-Catalunya werd het Euroformula Open-seizoen afgesloten. Dat was een week eerder dan oorspronkelijk gepland aangezien de titelstrijd eigenlijk volgende week op het circuit van Jarama zou eindigen. Door de slechter wordende situatie rond de coronapandemie en de daarmee gepaard gaande beperkingen had de organisatie besloten de ronde op Jarama te schrappen en de voor dat weekend te verrijden twee races in het programma van Barcelona op te nemen. Daarmee kregen de Euroformula Open-rijders met vier races en vier kwalificaties een meer dan gevuld programma voorgeschoteld.

VBerlo Barcelona.02

Bij de vorige ronde op Spa-Francorchamps had TeamNL-talent Glenn van Berlo met een derde plaats zijn eerste podium en winst in het rookie-klassement gescoord. De 18-jarige inwoner van Veghel wilde daar in Barcelona een passend vervolg aan geven en het seizoen daarmee goed afsluiten. In de kwalificaties voor de op zaterdag te verrijden races zette de Drivex-piloot de negende respectievelijk achtste tijd op de klokken en daarmee bleef Van Berlo minder dan een halve seconde van de absolute top verwijderd.

VBerlo Barcelona.03

Bij de start van race één koos Van Berlo in de eerste bocht de juiste lijn en schoof meteen drie plekken op naar de zesde positie. Barcelona is een circuit waar inhalen eigenlijk alleen maar mogelijk is als de rijder voor je een fout maakt. Daar kwam de TeamNL-rijder ook al snel achter want iedere keer als Van Berlo dicht achter de nummer vijf kwam, verloor zijn auto neerwaartse druk en moest hij weer wat meters prijsgeven. De Drivex-piloot kon dan ook geen aanval inzetten maar legde wel relatief probleemloos beslag op een keurige zesde positie en was daarmee derde in het rookie-klassement.

VBerlo Barcelona.05

In de tweede race boekte Van Berlo met een goede start meteen al een plaatsje winst om bij de eerste doorkomst vanuit de slipstream nog een tegenstander voorbij te steken en door te schuiven naar plek zes. In eerste instantie kon Van Berlo het groepje voor hem dat streed om de plekken drie tot en met vijf goed volgen, maar in het laatste deel van de race moest de Nederlander deze groep laten gaan en meer in zijn spiegels gaan kijken. Net als in de eerste wedstrijd lukte het de Drivex-piloot om het gaatje groot genoeg te houden zodat een serieuze aanval uitbleef. Na 18 ronden passeerde Van Berlo dan ook opnieuw als zesde de finish en pakte daarmee de overwinning in het rookie-klassement, zijn tweede zege van het seizoen.

VBerlo Barcelona.04

De kwalificaties voor de twee op zondag te verrijden races gingen een stuk minder en leverden voor Van Berlo een twaalfde respectievelijk dertiende positie op. Met opnieuw een uitstekende start en een paar perfect gereden eerste bochten wist de Drivex-piloot in race drie meteen op te rukken naar plek acht. Een paar bochten later werd Van Berlo echter naast de baan geduwd, moest door het gras en grind en viel terug naar plek elf. Daarmee was het uitzicht op een mooie klassering op het circuit waar inhalen nauwelijks mogelijk is meteen verkeken. Als gevolg van de excursie voor het grind raakte ook nog eens de vloer van zijn auto beschadigd waardoor Van Berlo snelheid miste en op een kleine seconde van de nummer tien reed de TeamNL-piloot de wedstrijd uit.

VBerlo Barcelona.06

De tweede race van zondag en de afsluitende wedstrijd van het Euroformula Open-seizoen duurde voor Van Berlo slechts een paar honderd meter. Vanaf de dertiende plek maakte de TeamNL-rijder opnieuw een uitstekende start en had bij de eerste bocht al een paar posities winst geboekt. Daar werd de Drivex-piloot echter op het achterwiel geraakt en zag zijn race eindigen in de grindbak. Nadat Van Berlo in alle zestien voorgaande wedstrijden van het kampioenschap in de top tien en daarmee in de punten was geëindigd, bleef hij uitgerekend op de laatste dag van het seizoen in de laatste twee races met lege handen staan. In de eindstand van het kampioenschap eindigde Van Berlo op de negende positie terwijl hij daarmee een fraaie tweede positie pakte in het rookie-klassement.

VBerlo Barcelona.07

"De start en snelheid in de races waren goed. In de kwalificaties kregen we het echter net niet goed voor elkaar, terwijl ik toch naar mijn idee het maximale uit de auto haalde. In de races moet het op dit circuit bij de start gebeuren, en dat lukte goed. Daarna is het een beetje treintje rijden. Zodra je dicht achter iemand zit, verlies je downforce en gaan je banden eraan. Als je in de laatste sector goed aanzet, kunnen ze je daardoor op het rechte stuk niet passeren. Daarmee kun je je positie goed verdedigen, maar dat maakt aanvallen ook heel moeilijk. De top drie bleef helaas buiten bereik maar met de twee zesde plaatsen en rookie-zege op zaterdag ben ik blij. Alleen hoop je het seizoen dan op zondag ook goed af te sluiten. Helaas heb je dat niet altijd in eigen hand waardoor je toch wat gemengde gevoelens aan het weekend overhoudt", aldus Van Berlo terugkijkend op het slot van het seizoen.

VBerlo Barcelona.08
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet