Formula Regional European

Set-up problemen doen Tijmen van der Helm bij Formule Renault Eurocup op Imola de das om

TvdHelm Imola2.01

Tijmen van der Helm heeft op het circuit van Imola bij de achtste ronde van de Formule Renault Eurocup niet de resultaten behaald waarop het 16-jarige TeamNL-talent gehoopt had. De voor FA Racing uitkomende Nederlander werd geplaagd door set-up problemen en miste daardoor zoveel snelheid dat hij genoegen moest nemen met een kleurloze twaalfde en veertiende positie. "Imola is niet ons circuit. Net als vorige keer misten we snelheid. Zo ongeveer alles zat tegen", blikte een teleurgestelde Van der Helm terug.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Formule Renault Eurocup

De achtste ronde van de Formule Renault Eurocup kende een mooi decor aangezien de twee wedstrijden werden verreden in het omlijstende programma van de Formule 1 Grand Prix Emilia-Romagna op het Autodromo Enzo & Dino Ferrari d'Imola. Voor de rijders van de Formule Renault Eurocup geen onbekend terrein want ook de tweede ronde van de titelstrijd werd al op dit Italiaanse circuit afgewerkt. TeamNL-talent Tijmen van der Helm had geen bijzonder warme herinneringen aan zijn eerste bezoek aan Imola. Eerder dit jaar miste de 16-jarige inwoner van Den Hoorn door set-up problemen de nodige snelheid en kwam daardoor niet tot de gehoopte resultaten.

TvdHelm Imola2.02

Al snel kwam de TeamNL-rijder tot de ontdekking dat de set-up problemen niet waren opgelost en het ook nu niet zijn weekend zou worden. In de kwalificatie voor race één bleef Van der Helm steken op een 17de plaats, precies tussen zijn FA Racing-teamgenoten. Met een goede start en door te profiteren van de chaos in de eerste bocht wist Van der Helm in race één vier plaatsen winst te boeken en door te stoten naar plek dertien. Na even op plek twaalf te hebben gelegen, zakte de Nederlander terug naar plek veertien om uiteindelijk toch nog weer wat terrein goed te maken en als twaalfde de finish te passeren. Daarmee was Van der Helm de hoogst geklasseerde FA Racing-rijder.

De kwalificatie voor race twee leverde voor Van der Helm een 13de positie op en daarmee was de TeamNL-piloot opnieuw de snelste rijder van zijn team en leken er kansen te liggen op een top tien klassering. Met een achterstand van minder dan een seconde ten opzichte van de poleposition leek er wat meer snelheid in de auto van de Nederlander te zitten. De race viel voor Van der Helm echter toch weer tegen. In de eerste ronde verloor de FA Racing-piloot meteen vier posities. Omdat er twee rijders van de baan raakten kwam Van der Helm toch als 15de uit de eerste ronde. In het vervolg van de race werd echter duidelijk dat zijn FA Racing-auto duidelijk snelheid miste. In een moeilijke race lag Van der Helm enige tijd 16de, wist nog een tegenstander te passeren en profiteerde in de slotfase van het uitvallen van een concurrent waardoor hij als veertiende de finish passeerde, bepaald niet de uitslag waar de Nederlander op gehoopt had.

TvdHelm Imola2.03

"We hoopten dat de set-up problemen die we in het eerste Imola-weekend hadden, zouden zijn opgelost. Maar helaas kregen we het niet voor elkaar. Het was vechten met de afstelling en we misten gewoon zoveel snelheid. Als er dan ook iets tegenzit, zit ook alles tegen. Er ging een sensor kapot en de bak schakelde bij het begin van de kwalificatie niet lekker. Daarnaast waren er allemaal kleine foutjes die meteen grote gevolgen hadden. Het is erg jammer, want de voorbereiding was goed. Met het rijden op zich ben ik ook niet ontevreden, maar er was gewoon geen snelheid in de auto te krijgen", blikte een teleurgestelde Van der Helm terug op de twee races die voor hem geen punten voor het kampioenschap opleverden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet