24H Series

24H Series: Kalender met acht races op drie continenten voor 2021

201030 24h Mugello
Acht races in zeven landen op drie continenten in de 24H Series 2021

De 24H SERIES powered by Hankook kent in 2021 races op acht actuele of vroegere Formule-1-Grand-Prix-circuits. Op de kalender voor het komende seizoen staat voor het eerst ook een wedstrijd op Sebring International Raceway.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De 24H SERIES, die opnieuw door de Nederlandse promotor CREVENTIC wordt doorgevoerd, bestaat voor 2021 uit acht 12- of 24-uursraces in zeven landen op drie continenten. Daarnaast is er voor het eerst ook een zes-uursrace op her Yas Marina Circuit, dat echter niet meetelt voor het kampioenschap. Op één uitzondering na worden alle negen lange-afstandsraces op de kalender voor het komende jaar gehouden op circuits waarop actueel ook een Formule 1-Grand Prix verreden wordt, of waarop dat in het verleden het geval was. Drie van de circuits, het Circuit de Spa-Francorchamps in België, de Hockenheimring in Duitsland en het Circuit de Barcelona-Catalunya in Spanje, zijn of waren tientallen jaren lang vast onderdeel van de Formule 1-kalender.

Volgend jaar wordt ook de structuur van de serie gewijzigd. Voortaan rijden teams en rijders voor één gemeenschappelijke titel in de 24H SERIES powered by Hankook. De aparte 'Europe' en 'Continents'-titels, waarvan in de jaren 2018 tot en met 2020 sprake was, zijn daarmee verleden tijd. Wel zijn er nog aparte titels voor de afzonderlijke klassen.

Ole Dörlemann, CREVENTIC sporting coordinator: "De kalender, die we voor 2021 hebben samengesteld, is een van de beste in de 24H SERIES powered by Hankook tot nu toe. Onze deelnemers zijn welkom om op drie verschillende continenten en op enkele van de technisch meest veeleisende en traditierijkste circuits ter wereld te rijden. We zijn blij dat circuits als Dubai Autodrome, Circuit de Barcelona-Caralunya en Autodromo Internazionale del Mugello, die vaste onderdelen van onze serie geworden zijn, ons wederom ondersteunen. Verder kijken we ernaar uit, in de komende jaren hopelijk net zo sterke relaties met de Hockenheimring, het Autodromo di Pergusa en natuurlijk Sebring te kunnen opbouwen."

De races
Het seizoen 2021 in de 24H SERIES powered by Hankook 2021 begint van 14-16 januari met de jaarlijkse Hankook 24H DUBAI, die al voor het 16e jaar op rij op het 5,39 kilometer lange Dubai Autodrome in de Verenigde Arabische Emiraten plaatsvindt. Het evenement is het vlaggenschip van de 24H SERIES en was in 2006 de eerste officiële lange-afstandsrace die CREVENTIC organiseerde. Inmiddels behoort de Hankook 24H DUBAI tot de grootste 24-uursraces ter wereld, in de topjaren waren er meer dan 100 inschrijvingen.

Slechts een week na de seizoensstart volgt op 22 en 23 januari de Hankook 6H ABU DHABI, die echter niet meetelt voor het kampioenschap. CREVENTIC organiseert hiermee voor de tweede keer een race op het 5,554 kilometer lange Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Het complex werd in 2009 op het kunstmatig aangelegde Yas Island gebouwd, naar verluidt voor een som van een miljard Dollar. Sindsdien vond op het Yas Marina Circuit acht keer de seizoensfinale van de Formule 1 plaats. Het circuit behoort tot de best uitgeruste accommodaties in de historie van de Grand-Prix-racerij.

Na een pauze van twee maanden wordt het seizoen op 26 en 27 maart voortgezet met de Hankook 12H MUGELLO op het 5,245 kilometer lange Autodromo Internazionale del Mugello. Op slechts twee uitzonderingen na was het circuit in Toscane sinds 2014 ieder jaar de locatie voor de eerste Europese race van het seizoen in de 24H SERIES. Sinds de opening in 1974 bleef het snelle verloop van het circuit door het Toscaanse heuvellandschap onveranderd. In 1991 werd de paddock gerenoveerd en werd er een nieuw pitcomplex gebouwd. Mugello is ook een vast onderdeel op de kalender van de MotoGP, die er sinds 1990 jaarlijkse te gast is.

Een maand later is het beroemde Circuit de Spa-Francorchamps de locatie voor de Hankook 12H SPA op 24 en 25 april. Op het 7,004 kilometer lange circuit was er in 2019 sprake van een van de kleinste verschillen aan de finish in de historie van de 24H SERIES. Met zijn rijke geschiedenis behoort het circuit tot de favoriete banen van rijders en teams. In augustus 1921 werd er de eerste race gehouden, destijds nog op een 14,9 kilometer lang stratencircuit dat de plaatsen Stavelot, Malmédy en Francorchamps met elkaar verbond. In de honderd jaar daarna was vrijwel elke gerenommeerde raceserie wel in Spa te gast.

Na de première op de kalender in 2020 keert de 4,574 kilometer lange Hockenheimring op 22 en 23 mei terug voor de tweede lange-afstandsrace van CREVENTIC, ditmaal als Hankook 12H HOCKENHEIMRING. Dit jaar was er op het circuit in de deelstaat Baden-Württemberg sprake van de eerste algehele overwinning in de 24H SERIES voor een auto uit de 991-klasse. De historie van de Hockenheimring gaat terug tot het jaar 1932.

Het Autódromo Internacional do Algarve is een van de circuits waarop in 2020 voor het eerst een Formule-1-race plaatsvond. Komend jaar vindt hier van 9-11 juli de vijfde editie van de jaarlijkse Hankook 24H PORTIMAO plaats. In juli van dit jaar was het Portugese circuit, dat in 2008 geopend werd, het eerste circuit in Europa waar na de uitbraak van de corona-pandemie in het voorjaar weer een race gehouden werd. De hygiëne- en veiligheidsmaatregelen dienden als maatstaf voor alle autoraces die daarna volgden. Tijdens een succesvol weekeinde behaalde het team Herberth Motorsport, een voormalig kampioensteam in de 24H SERIES Continents, de eerste overwinning van het seizoen 2020.

Na de gebruikelijke zomerpauze van de 24H SERIES wordt het seizoen van 3-5 september voortgezet met de Hankook 24H BARCELONA op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De 24-uursrace, die sinds 2003 ter nagedachtenis aan de tweevoudig winnaar van de 12 Uur van Sebring, Fermín Vélez, verreden wordt, vond in 1998 voor de eerste maal plaats en maakt sinds 2011 deel uit van de kalender van CREVENTIC. Op het 4,655 kilometer lange circuit vond slechts enkele weken na de opening in 1991 voor het eerst de Spaanse Formule 1-Grand Prix plaats. Sinds 1996 wordt hier ook de Catalaanse MotoGP-wedstrijd verreden.

201030 24h Grid Pergusa
De race op Enna-Pergusa krijgt een vervolg

Een welkome terugkeer en een aantrekkelijke nieuwe toevoeging
CREVENTIC is verheugd, te kunnen mededelen, dat een van de markantste evenementen op de kalender van het seizoen 2020, de COPPA FLORIO 12H Sicily, volgend jaar op 2 en 3 oktober wederom op het Autodromo di Pergusa zal plaatsvinden. Met dit evenement werd in september de titel 'Coppa Florio' voor de eerste maal sinds 1981 weer nieuw leven ingeblazen, nadat CREVENTIC van Chico Paladino Florio, de kleinzoon van oprichter Vincenzo Florio, hiervoor officieel toestemming verkregen had. De COPPA FLORIO 12H Sicily van dit jaar, die 115 jaar na de eerste officiële Coppa Florio in 1905 gehouden werd, was een doorslaand succes bij rijders en teams. De race betekende tevens het eerste internationale autosportevenement sinds 2012 op het 4,983 kilometer lange Autodromo di Pergusa.

Het seizoen 2021 van de 24H SERIES wordt van 12-14 november afgesloten op Sebring International Raceway in Florida. Sebring werkt voor het eerst samen met CREVENTIC, terwijl de sinds 2017 bestaande traditie van een race in de Verenigde Staten als seizoensfinale van de 24H SERIES wordt voortgezet. Sebring werd in 1950 geopend en is het oudste permanente circuit in Noord-Amerika dat geen 'oval' is. In 1953 vond de allereerste FIA-WK-race voor sportwagens hier plats, in de afgelopen 70 jaar werd 68 keer de beroemde 12-uurs-lange-afstandsrace gehouden. In 1959 was Sebring bovendien voor één jaar de locatie voor de Formule 1-Grand Prix van de Verenigde Staten. In 2021 wordt de Hankoook 24H SEBRING de langste race op het circuit tot dusver.

Ole Dörlemann, CREVENTIC sporting coordinator: "Na de première van de COPPA FLORIO 12H Sicily hebben we vele positieve reacties ontvangen en we zijn blij dat dit evenement, waarbij de beste aspecten van de regionale cultuur getoond werden, in 2021 opnieuw op de kalender staat. Bovendien zijn we zeer verheugd, Sebring International Raceway als locatie voor de seizoensfinale van de 24H SERIES te mogen begroeten. Er zijn slechts weinig circuits in Noord-Amerika die zo'n grote uitstraling hebben als Sebring. We kunnen nauwelijks wachten, een bijdrage aan de rijke historie van dit circuit in de lange-afstandsracerij te kunnen leveren."

Gewijzigde seriestructuur
Anders dan in voorgaande jaren, waarin teams en rijders hetzij voor de 'Europe', hetzij voor de 'Continents'-titel streden, is er in 2021 voor alle deelnemers slechts één overkoepelende 24H SERIES-titel. Met deze strategie keert de serie terug naar zijn oorsprong. CREVENTIC is ervan overtuigd, dat één kampioenschap met acht wedstrijden zowel voor bestaande deelnemers aan de 24H SERIES als voor nieuwkomers interessant is.

In 2021 is er sprake van één schrapresultaat. Opnieuw zijn er algehele titels voor teams en rijders in zowel de GT- als de TCE-divisie, alsmede afzonderlijke titels voor elke klasse. Voor rijders tot 25 jaar is er in de GT- en de TCE-divisie een Junior cup, terwijl alle rijdsters in beide divisies meestrijden voor de Ladies' Cup.

CREVENTIC is bovendien verheugd, te kunnen mededelen, dat de jarenlange partner Hankook ook in 2021 zijn omvangrijke activiteiten als leverancier voor alle deelnemers zal voortzetten. Inschrijving voor alle races is vanaf nu mogelijk. Teams die zich voor het volledige seizoen inschrijven, profiteren van een aantrekkelijke korting.

Kalender 24H SERIES powered by Hankook 2021 (onder voorbehoud)

• Hankook 24H DUBAI (race 1)
Dubai Autodrome, Verenigde Arabische Emiraten
14-16 januari 2021

• Hankook 6H ABU DHABI (telt niet mee voor kampioenschap)
Yas Marina Circuit, Verenigde Arabische Emiraten
22-23 januari 2021

• Hankook 12H MUGELLO (race 2)
Autodromo Internazionale del Mugello, Italië
26-27 maart 2021

• Hankook 12H SPA (race 3)
Circuit de Spa-Francorchamps, België
24-25 april 2021

• Hankook 12H HOCKENHEIMRING (race 4)
Hockenheimring, Duitsland
22-23 mei 2021

• Hankook 24H PORTIMAO (race 5)
Autódromo Internacional do Algarve, Portugal
9-11 juli 2021

• Hankook 24H BARCELONA / Trofeo Fermín Vélez (race 6)
Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanje
3-5 september 2021

• COPPA FLORIO 12H Sicily (race 7)
Autodromo di Pergusa, Sicilië
2-3 oktober 2021

• Hankook 24H SEBRING (race 8)
Sebring International Raceway, Florida, Verenigde Staten
12-14 november 2021
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet