Formula E

Formule E: Jake Dennis nieuwe rijder bij BMW, Jerôme d'Ambrosio maakt overstap naar teammanagement

201030 FE Jake Dennis
De Brit Jake Dennis is de nieuwe rijder bij BMW i Andretti Motorsport in de Formule E

Na Audi en Mercedes kwam ook BMW met de aankondiging van zijn rijders voor het ABB FIA Wereldkampioenschap Formule E voor het komende seizoen. Maximilian Günther, in zijn eerste seizoen bij het BMW-Andretti-fabrieksteam gelijk een racewinnaar, krijgt uiteraard een reprise. Dat Alexander Sims zijn heil elders mocht gaan zoeken, was ook al eerder bekend, maar nu staat ook de identiteit van diens opvolger vast: de Brit Jake Dennis gaat bij BMW zijn Formule E-racedebuut maken. Elders volgde bovendien de aankondiging dat de Belg Jerôme d'Ambrosio een punt heeft gezet achter zijn carrière als coureur. Hij gaat voortaan onder Susie Wolff de taak van vervangend teamchef vervullen bij het Rokit Venturi-team in de Formule E.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Opmerkelijk: het Andretti-team is er sinds de start van de Formule E in 2014 bij, maar in geen enkel seizoen bleef de rijdersbezetting ongewijzigd. António Félix da Costa hield het nog het langste vol, drie seizoenen op rij, maar in geen van die seizoenen met een teamgenoot die langer dan een jaar bleef. En ook de Portugees moest eerst bij het team weg om kampioen te worden, wat eerder al bij Jean-Eric Vergne het geval was. Nu is het dus Alex Sims die vertrokken is, terwijl Günther na een sterk eerste seizoen bij het team met twee overwinningen mocht aanblijven.

Met Jake Dennis is er gekozen voor een rijder die in de Formule E nieuw is en bovendien al sinds 2016 niet meer met formulewagens racete. De Brit reed vorig jaar voor het R-Motorsport Aston Martin-team in de DTM, waar hij voor het beste resultaat van het Zwitserse privéteam zorgde. Ook eindigde hij met R-Motorsport als tweede in de 12 Uur van Bathurst, eveneens met Aston Martin. Naast zijn race-activiteiten is Dennis actief als simulatorrijder voor het Red Bull-Formule 1-team. Bij BMW liet hij zowel in de simulator als tijdens testritten met de Formule E-auto een zodanig sterke indruk achter, dat het Beierse merk hem als coureur vastlegde. Eerder deden ook de namen van Lucas Auer en Philipp Eng, beide in het DTM-kader van BMW, de ronde voor de invulling van de vacature.

201030 FE DAM
Jerôme d'Ambrosio (l.) wordt plaatsvervangend teambaas bij Rokit Venturi Racing onder Susie Wolff (r.)

Ondertussen heeft de Belg Jerôme d'Ambrosio, die in 2011 een vrijwel volledig seizoen voor Virgin in de Formule 1 reed, zijn helm aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen. In de Formule E behoorde hij tot het selecte gezelschap dat tot dusver aan alle evenementen deelnam. De eerste vier seizoenen reed hij voor het Dragon-team van Jay Penske, waarmee hij twee overwinningen behaalde. De afgelopen twee jaar kwam hij voor het Mahindra-team uit, waarvoor hij ook nog een zege kon laten bijschrijven. Nu vindt D'Ambrosio het echter genoeg, zo liet hij weten. Hij maakte de overstap naar het Rokit-Venturi-team, waar hij de rol van plaatsvervangend teambaas op zich zal nemen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet