V8 Supercars

V8 Supercars: Nooit meer een Adelaide 500? Fabian Coulthard weg bij DJR

Na het wegvallen van de Formule 1 was de Adelaide 500 als seizoensopener het hoogtepunt op de Supercar kalender. De Zuid Australische Toerisme Commissie heeft onder het mom van de COVID-19 pandemie het evenement rigoureus van de kalender geschrapt. Het leidde tot woedende reacties van fans, rijders en teams. Inmiddels is er zelfs sinds vandaag zelfs via change.org een handtekeningen actie voor het behoud van het evenement opgestart.

2014 McLaughlin 2
Clipsal 500 2014 in Adelaide daar werd voor altijd historie geschreven. Hier begon in feit de Indycar carriere van Scott McLaughlin na zijn enthousiaste uitspraken en een schitterend Volvo debuut. Deze baan verdwijnt nu van de kalender.

Tekst Willem J. Staat
Foto's archief autosport.nl

Nooit geen Adelaide 500 meer?
Woedende reacties van rijders als Scott McLaughlin en Shane van Gisbergen over het plotselinge afschaffen van de Superloop 500 in Adelaide in de social media gisteren en vandaag. En ook rijders en teams lieten zich niet onbetuigd. Een bezoekersaantal van 206.000 betalende toeschouwers werd door de lokale overheden als te laag beschouwd. Het contract met Adelaide zou in 2021 aflopen en daarna zou er over verlenging gesproken worden. De lokale overheid trok gisteren de stekker uit het evenement.

Rodney Harrex van de Zuid Australische Toerisme commissie: "In het zuiden van Australië is één van de belangrijkste evenementenlocaties in het land en de wereld en we zullen blijven investeren in een reeks van sportieve, culturele en kunstevenementen om de bezoekerseconomie te stimuleren.


2020 Start 203.000 toeschouwers schijnt voor de gemeente Adelaide niet voldoende te zijn.

Vanwege de grote onzekerheid over het evenement in 2021, de waarschijnlijke impact van zowel de consumentenmarkt en de commerciële markt en de lang termijn daling van autosport fans(206.000 fans dit jaar.........) heeft men de beslissing genomen om er volgend jaar maar ook in de toekomst niet meer te racen. Wij zijn het grootste deel van het jaar met de Supercars organisatie in gesprek geweest en hebben alle mogelijke scenario's doorgenomen. Met de huidige omstandigheden zijn we uiteindelijk niet in staat om een duurzame succesvolle toekomst voor het evenement te waarborgen. Dit was geen gemakkelijke beslissing want sinds 1999 maakt de Superloop 500 deel uit van ons evenementenlandschap.

2020 Davison
Deze beelden gaan we dus niet meer terugzien......

We hebben een geweldige autosportfaciliteit van wereldklasse in The Bend(kleurloos?) waarin wij aanzienlijke privé-investeringen hebben gedaan en daar willen wij de autosportliefhebbers graag in ondersteunen." Tussen 1985 en 1995 reed de F1 in Adelaide werd de titelstrijd daar meermaals beslist. Vier jaar later werden Supercars met open armen door de lokale autoriteiten binnengehaald. Het overtrof alle verwachtingen. Zelfs hogere bezoekersaantallen dan in de F1 gloriedagen....Overigens is Adelaide het enige circuit dat in "The Hall of Fame" van de Supercarsorganisatie in 2005 werd opgenomen........Een saga die de komende tijd ongetwijfeld vervolgt gaat worden want een groot aantal partijen lijkt zich niet bij dit besluit neer te willen leggen........

2020 Heimgartner 2
The Bend! Waar zijn de tribunes en toeschouwers in niemandsland....?


Fabian Coulthard
Fabian Coulthard, de afgelopen jaren uitkomend voor het team van DJR Penske maakte via de sociale media bekend dat hij volgend jaar misschien als co-rijders in de Pirtek Endurance Cup voor het team zal uitkomen, maar schijnt ook met andere teams in gesprek te zijn. Waarschijnlijk zullen Will Davison en Anton de Pasquale de opvolgers van McLaughlin en Coulthard bij DJR zijn.

2020 Fabs
Na McLaughlin ook Coulthard weg bij DJR.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet