V8 Supercars

V8 Supercars: Rick Kelly stopt als fulltime racer

Na 20 seizoenen in de Australische Supercars met een totaal van maar liefst 583 wedstrijden tussen 2001 en 2020 zet Rick Kelly een punt achter zijn fulltime carrière. Op 37-jarige leeftijd doet hij een stapje terug. Eén van de meest ervaren en meest gerespecteerde rijders met enkele illustere accolades onder de gordels.2020 Podium
Rick Kelly, coureur en team mede-eigenaar van Kelly Racing zet er na 20 jaar actieve autosport een streep onder.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Kelly Racing

Rick Kelly stopt als fulltime racer
In 2006 won Rick het Supercar kampioenschap en schreef tevens de Bathurst 1000 tweemaal op zijn naam en behaalde maar liefst 57 podiums en 13 overwinningen. Voor vele van zijn sponsors trad Rick als "brand ambassador"op zoals Castrol dat hem altijd in zijn carrière gesteund heeft.In de geschiedenis van Kelly Racing dat Rick samen met zijn broer Todd in 2009 oprichtte. De No 15 coureur is altijd een bijzondere teamleider geweest en zal zeker in de pitlane gemist gaan worden. Als één van de weinige coureurs schaamde Rick er zich niet voor om stickers zelf nog aan te brengen.Bij de Bathurst 1000 reed de No 15 Mustang met een speciaal kleurenschema waarop 1000 fanfoto's waren aangebracht. De steun van de fans was enorm en de emoties waren groot omdat dit het einde van zijn carriere als fulltime rijder betekende.

2020 Young guns In de begin jaren een Young Gun deel uitmakend van het Golden Lion Junior programma.


Gestart als eenzitter racer in de Formule Holden(een F3000 achtige auto) maakte Rick in 2001 zijn opwachting in de Supercars. In de Formule Holden won Rick 12 van de 16 races. In 2001 maakte hij met Nathan Pretty zijn debuut op Bathurst waar het duo als veertiende wist te eindigen.In 2002 maakte hij deel uit van het Holden Young Lions programma en sloot het seizoen met een vierde plek op Bathurst en een derde op Pukekohe af. De eerste van zijn 57 Supercars bekers.

In het daaropvolgende jaar nam hij het zitje van zijn broer bij K-Mart Racing over en behaalde samen met Bathurst legende Greg Murphy zijn eerste Bathurst 1000 overwinning. En ook het daaropvolgende jaar pakten zij daar de tweede achtereenvolgende zege. In 2006 won Rick de felbegeerde Supercar titel in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen op Philipp Island. Voor Rick een moment om nooit te vergeten.


2020 Bathurst 2005
Eerste Bathurst-zege met de legendarische Greg Murphy in 2005.

In 2009 werd Kelly Racing opgericht waarvan hij tevens voor het commerciële gedeelte van het team verantwoordelijk was voordat hij zich in 2017 volledig op het racen richtte. Voor Kelly was Pukekohe 2011 één van de mooiste wedstrijden omdat het team haar eerste overwinning behaalde. Eén van de mooiste momenten zijn carriere .In 2013 wist Rick als één van de eerste een nieuwe fabrikant, Nissan, binnen te halen. Een zware periode waarin hij slechts bekers en een overwinning op Winton 2018 wist binnen te slepen.

De COVID-19 pandemie opende ook andere perspectieven. Het team was tot aan Bathurst vorige week maar liefst 106 dagen onderweg en Rick excelleerde uit commercieel oogpunt met schitterende reportages van de trips waarin hij met zijn team, echtgenote en zoontje van het ene naar het andere circuit reisde.

Rick Kelly: "Terwijl het Supercarseizoen ten einde is gelopen doet mijn fulltime carriere dit ook. Ten eerste heb ik echt genoten van de gelegenheid om in het eerste jaar met Castrol steun in de Kelly Mustang te rijden. Het programma stond in de kinderschoenen en met de COVID-19 pandemie waren er veel uitdagingen die de resultaten op het circuit soms moeilijk maakten. Het was niet het sprookjesachtige einde waarop ik gehoopt had. Maar op een gegeven moet je gewoon uit deze draaimolen stappen en ik heb persoonlijk het gevoel dat dit nu het juiste moment is.

2020 Bathurst 2006
Winnaar van het kampioenschap in 2006 met Holden.


Hoewel je als coureur altijd wilt winnen hebben de resultaten op de baan de grootste invloed op je CV. En dit is wat je als atleet moet verwachten. Ik vertrek met feit dat ik meer wilde. Maar één ding is zeker. Tevreden kijk ik terug op het feit dat ik altijd mijn best gedaan heb hoe ver we ook achteraan lagen.Over het algemeen ben ik trots van wat wij het afgelopen decennium bereikt hebben. Wij hebben met drie fabrikanten en de meest erkende merken ter wereld samengewerkt, vertegenwoordigd en een aantal geweldige programma's geleverd zoals een reality TV show tot het laten zien van foto's van onze fans op Bathurst.

2020 Darwin Pole
Pole in Darwin 2018.

Ik wil ook allerlei vorige teamleden bedanken waarmee ik de afgelopen 20 jaar heb samengewerkt. Ik heb met zoveel geweldige mensen in deze sport gewerkt. Mijn dank geldt ook voor alle zakenpartners die mij gedurende mijn carriere zowel in het heden als het verleden hebben gesteund. Maar de grootste bijdrage aan onze sport zijn de fans. In de loop der jaren heb ik genoten van de vele vriendschappen met velen waarvan ik de loyaliteit en passie altijd gewaardeerd heb.

In een solide autosport carrière van meer dan 20 jaar heb ik nooit stilgezeten. En ik weet ook niet wat de toekomst voor mij inhoudt omdat ik van Kelly Racing afscheid zal nemen. Ik moet mijn beslissing even laten bezinken voordat ik een solide aanval op het volgende hoofdstuk in mijn leven uitvoer. Wat dit ook moge zijn."

2020 Nissan zege 2018
Toch een zege in de moeilijke Nissan periode.

Todd Kelly, team mede-eigenaar: "Rick heeft een uitstekende carriere achter de rug. Tijdens zijn tijd als coureur heeft hij een grote impact op de sport gehad en was een leider in zowel fan- als sponsorbetrokkenheid. Voor André Heimgartner is hij een zeer goede mentor geweest. Maar het zal anders zijn als Rick niet meer voor Kelly Racing rijdt. Iedereen bij Kelly Racing wenst hem het beste en feliciteert hem met zijn succesvolle carriere in de Supercars.

2020 Mustang
Rick was Jarenlang de Brand Ambassador voor Castrol.

Ben Rose van Castrol: "Twee decennia lang heeft Rick deel uitgemaakt van de Castrol familie en was de perfecte ambassadeur voor het merk. De bijdrages die Rick aan de autosport in Australië zowel als rijder en teameigenaar heeft geleverd zijn onoverkomelijk. En wij zijn heel trots dat we van die reis deel uit hebben mogen maken. En ook de Castrol wenst hem voor de toekomst het beste."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet