NASCAR

NASCAR: Jeff Burton wint op Texas, kritiek op Montoya

Exact tien jaar nadat Jeff Burton de allereerste wedstrijd op de Texas Motor Speedway won, zegevierde de 39-jarige NASCAR-veteraan andermaal in Texas.

tekst Willem J. Staat
burton_texas_1
Veteraan Jeff Burton reed alleen tijdens de finish op kop. Dat was voldoende voor de zege.
Foto: GM Chevrolet


Close-finish
De inmiddels 39-jarige veteraan vertelde na afloop dat hij hetzelfde gevoel had als exact tien jaar geleden. In de NASCAR Nextel Cup behaalde Burton in totaal 19 overwinningen. De Chevrolet van Burton reed vrijwel gedurende de gehele wedstrijd in de Top 5 en samen met oud-teamgenoot Matt Kenseth denderden de beide kemphanen meerdere ronden naast elkaar over de Texas Speedway. Uiteindelijk wist de Richard Childress Chevrolet-coureur zijn opponent met 0,410 seconden op de streep te verslaan. “Vandaag moest je de wedstrijd op een methodieke manier benaderen, en zeker niet op brute kracht. Je wist gewoon niet wat er ging gebeuren. Die wedstrijd leek trouwens wel op een soap-opera.''

Jeff Gordon vertrok vanaf pole en ging maar liefst 173 ronden aan de leiding maar viel door een touché met de muur in de 310e ronde naar de vierde plek terug. “Een stomme fout, we hebben de race gewoon uit handen gegeven. Ik ben er doodziek van, ik hou er niet van om kadootjes te geven”, mopperde een teleurgestelde Gordon na afloop.

Montoya wederom beste rookie
Met een 8ste plek was Juan Pablo Montoya wederom de beste rookie, maar hij maakte zeker geen vrienden met Tony Stewart, die door de Colombiaan in een spin werd gedwongen. “Chip Ganassi zegt dat hij Montoya niet betaalt om aan de staart van het veld rijden, wel ik denk dat het beter is dat we van hem en Chip Ganassi af zijn. Hij moet eens leren hoe de dingen hier gedaan worden en eens wat geduldiger worden. Die vent hoeft mij in de toekomst op geen enkele steun meer te rekenen”, mopperde de oud-NASCAR-kampioen.

Uitslag
1. Jeff Burton Chevrolet 334 ronden
2. Matt Kenseth Ford 334 ronden
3. Mark Martin Chevrolet 334 ronden
4. Jeff Gordon Chevrolet 334 ronden
5. Jamie McMurray Ford 334 ronden
6. Greg Biffle Ford 334 ronden
7. Martin Truex jr. Chevrolet 334 ronden
8. Juan Pablo Montoya Dodge 334 ronden
9. Danny Hamlin Chevrolet 334 ronden
10. David Stremme Dodge 334 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet