Formula Regional European

Kas Haverkort twee keer in de top vijf en zevende plaats voor Tijmen van der Helm op nat Spa-Francorchamps

FormuleRenault Spa

TeamNL-talent Kas Haverkort heeft bij zijn tweede optreden in de Formule Renault Eurocup opnieuw indruk gemaakt door op Spa-Francorchamps onder sterk wisselende en daarmee uiterst lastige omstandigheden twee keer een vijfde plaats te scoren. De 16-jarige Nederlander was daarmee beide keren tweede in het rookie-klassement en in race twee de hoogst geklasseerde MP Motorsport-rijder. TeamNL-talent Tijmen van der Helm kende een moeilijke eerste race. De 16-jarige FA Racing-piloot herstelde zich echter uitstekend in race twee door daarin na een mooie strijd een zevende plaats voor zich op te eisen en opnieuw kampioenschapspunten te scoren.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

De zevende ronde van de Formule Renault Eurocup werd verreden op het beroemde maar ook beruchte circuit van Spa-Francorchamps. Net als twee weken geleden in Barcelona stonden er op het Ardennen-circuit twee TeamNL-talenten aan de start. Naast de vaste deelnemer de 16-jarige voor FA Racing uitkomende Tijmen van der Helm (Den Hoorn), was Kas Haverkort (Heemserveen), die in Barcelona op overtuigende wijze zijn Formule Renault-debuut maakte, voor de tweede keer van de partij. Na dit weekend verlegt de 16-jarige MP Motorsport-piloot zijn aandacht weer naar het Spaans Formule 4 kampioenschap om daar zijn leidende positie in de tussenstand hopelijk om te kunnen zetten in een titel.

KHaverkort Spa.04

Spa staat bekend om zijn bijna spreekwoordelijk wisselvallige weersomstandigheden en dat was bij zowel de trainingen, kwalificaties als races ook nu weer het geval. In de kwalificatie voor race één regende het niet meer, maar de baan was nat waardoor de op regenbanden staande rijders pas in de slotfase hun snelste tijden konden zetten. Haverkort stond daarbij met nog een paar minuten te gaan op een uitstekende vijfde plaats. De MP Motorsport-piloot werd in zijn laatste ronde echter opgehouden, kon zich daardoor niet meer verbeteren en zakte naar een nog altijd mooie zevende positie. Voor Van der Helm pakte de kwalificatie met een twaalfde positie minder gunstig uit en de FA Racing-piloot kon daar dan ook niet tevreden mee zijn.

KHaverkort Spa.02

Bij de start van de race waren de condities identiek aan die bij de kwalificatie. Een natte baan, geen regen en iedereen op regenbanden. Haverkort was meteen uitstekend weg, nam bij de eerste bocht de buitenwaartse lijn en had bij het opgaan van Raidillon de vijfde plaats in handen. Van der Helm viel in eerste instantie een plaatsje terug, herpakte zich snel, passeerde twee rijders en lag daarmee elfde. Spa deed zijn naam echter al na de eerste ronde eer aan want al snel kwam de regen met bakken uit de lucht. Terwijl het zicht achter de leider steeds slechter werd, behield Haverkort probleemloos zijn vijfde plek. De TeamNL-rijder volgde op een kleine seconde van de nummer vier en reed weg van zijn achtervolger.

TvdHelm Spa.04

Van der Helm had het lastig, verloor een plekje en reed op positie twaalf in niemandsland. Een crash veroorzaakte vervolgens in de vijfde ronde een safetycar-situatie waarna de wedstrijdleiding het gezien het slechte zicht en het vele water op de baan niet langer verantwoord achtte om door te rijden en de race met code rood beëindigde. De vierde doorkomst werd daarmee de einduitslag waardoor Haverkort een keurige vijfde plaats voor zich opeiste en als tweede eindigde in het rookie klassement, een evenaring van het resultaat in zijn debuutweekend in Barcelona. Van der Helm kreeg door het voortijdig stoppen geen kans meer om zijn positie te verbeteren en werd als twaalfde geklasseerd.

KHaverkort Spa.03

De kwalificatie voor de tweede race werd al op donderdag verreden. Op een droge baan eiste Haverkort ook in die kwalificatie een zevende positie voor zich op, terwijl Van der Helm op slechts 0,04 seconden van zijn TeamNL-collega naar de achtste tijd reed.

TvdHelm Spa.03

Bij de start van de op zaterdagochtend verreden race was het al enige tijd droog, maar de baan was nog overwegend vochtig. De meeste rijders, waaronder ook Haverkort en Van der Helm, kozen voor regenbanden terwijl slechts enkele coureurs rekenden op een snel opdrogende baan en de voorkeur gaven aan slicks. Bij de start werd Haverkort in de eerste bocht buiten de baan gedrongen, viel terug naar plek tien, maar maakte in ronde één maar liefst vier plaatsen goed om direct als zesde door te komen. Een ronde later boekte de TeamNL-rijder nog een plek winst en vocht daarna rondenlang een duel uit om de vierde positie. Na diverse pogingen lukte deze missie en leek Haverkort ook meteen door te stoten naar plek drie. Gaandeweg de race verloor de MP Motorsport-piloot echter de aansluiting met de rijder op de derde positie en moest in zijn spiegels gaan kijken. Tegen het eind van de race waren de rijders op slicks op de steeds droger wordende baan namelijk sterk in het voordeel. Rondenlang wist Haverkort de aandringende Victor Martins handig achter zich te houden door de kampioenschapsleider bij iedere inhaalpoging op het natte deel van de baan te dwingen. In de slotfase was het voordeel van de slicks echter zo groot dat Haverkort zich gewonnen moest geven. Met zijn tweede vijfde plaats van het weekend was de TeamNL-rijder opnieuw tweede rookie en dit keer hoogst geklasseerde MP Motorsport-piloot.

TvdHelm Spa.02

Vlak achter Haverkort kende Van der Helm een nagenoeg identiek raceverloop. Bij de start viel de TeamNL-rijder even terug naar plek elf om in de eerste ronde op te rukken naar positie zeven en deze even later in te ruilen voor plek zes. Van der Helm raakte vervolgens in de strijd om de plekken vier tot en met zeven verwikkeld en lag zelfs even vijfde. Met een snelle reactie wist de FA Racing-piloot zijn op hoge snelheid op de verraderlijk gladde baan uitbrekende auto op te vangen, maar verloor daarmee wel een positie en reed daarna geruime tijd op de zesde plaats. Net als Haverkort was ook Van der Helm in de slotfase kansloos tegen een op slicks aanstormende concurrent, moest daardoor een plekje prijsgeven en finishte zo als zevende. Daarmee scoorde het TeamNL-talent opnieuw punten voor het kampioenschap.

KHaverkort Spa.01

Met twee vijfde plaatsen in pas zijn tweede Formule Renault-weekend kon Haverkort natuurlijk niet anders dan tevreden zijn. "Het was een goed weekend waarin ik veel heb geleerd en me ten opzichte van Barcelona op veel punten heb verbeterd. De snelheid was steeds goed voor een top vijf plek. In die eerste race zag je op een gegeven moment je rempunten niet eens meer, dus toen ben ik op enige afstand van de nummer vier gebleven. In de kwalificatie voor race twee had er nog iets meer ingezeten. Bij de start van de tweede race gingen we met vier naast elkaar de eerste bocht in. Ik moest wel over de uitloopstrook naast de baan, maar verloor daarmee wel veel plaatsen. Daarna kon ik de rijders die op slicks waren gestart heel snel inhalen. Ik kwam vervolgens vast te zitten achter David Vidales. Ik was veel sneller maar kon er niet omheen. In dat gevecht heb ik ook iets teveel van mijn banden moeten vergen waardoor ik de aanval op plek drie niet kon doorzetten en juist terrein verloor. Daarna had ik nog een mooi gevecht met Martins. Net voor het eind waren slicks echter zoveel sneller, dat ik hem niet meer achter me kon houden. Het was een goede en leuke race."

TvdHelm Spa.01

Uiteindelijk kon ook Van der Helm, zeker op basis van zijn tweede wedstrijd, met een tevreden gevoel op de Belgische ronde terugkijken. "Het waren zowel wat weer als wat races betreft erg wisselende dagen. In de trainingen zat ik er goed bij, en hoewel ik juist veel op kwalificatieronden getraind had, lukte het in de kwalificatie voor race één niet. Op het moment dat ik eindelijk een slipstream had, waren de banden over hun piek heen. In de race zag je werkelijk helemaal niets en er was in die paar rondjes ook weinig eer te behalen. De kwalificatie voor race twee was met een achtste plaats en ook een goede tijd prima. Pas op de grid besloten we voor regenbanden te kiezen, achteraf de juiste keuze. Bij de start werd ik nog opgehouden door rijders die op slicks niet wegkwamen, maar daarna kon ik snel plaatsen goedmaken. Het was een leuke race met mooie gevechten. Met een zevende plaats kan ik gezien het verloop van de race tevreden zijn en het was een mooie revanche voor race één."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet