Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Total 24 Hours of Spa


201022 24h Quali Mies Vanthoor Kelvin
Snelste kwalificatiegemiddelde voor Chris Mies, Dries Vanthoor en Kelvin van der Linde (vlnr)

donderdag 20.50 uur: De vier kwalificaties zitten er op, de gemiddelde rondetijden zijn bekend. Dries Vanthoor, Christopher Mies en Kelvin van der Linde plaatsen zich met de WRT Audi als snelste team voor de Super Pole van morgen. Op een flink natte baan wist het drietal een gemiddelde rondetijd van 2m35.097s te rijden.

201022 24h audi actie
De nummer 31-WRT-Audi in de natte omstandigheden tijdens de kwalificatie

GPX Racing, de winnaars van vorig jaar, eindigen de kwalificatie als tweede met de auto van Matt Campbell, Patrick Pilet en Mathieu Jaminet, terwijl de Attempto Racing Audi van Mattia Drudi, Patric Niederhauser en Frederic Vervisch als derde eindigt. Opvallend is dat BMW zich niet weet te plaatsen voor de super pole. Zeven Porsches, vijf Audi's, drie Mercedessen, drie Ferrari's en twee Lamborghinis gaan morgen strijden om de pole. Indy Dontje is op plek 21 de hoogst geklasseerde Nederlander. Catsburg en co zijn 24e, direct gevolgd door Rik Breukers en zijn teamgenoten. Van der Zande is 28e, Niek Hommerson 44e en Remon Vos 45e.

22 allied gt4 spa brechtdecancq

donderdag 18:40 De dag zit erop voor de GT4 European Series teams. In de tweede vrije training is het opnieuw Bastian Buus die met de Allied Racing Porsche het snelste is. Invallende duisternis en regenval zorgen ervoor dat ruim een kwartier voor het einde van de sessie het duidelijk is dat niemand de tijd van de jonge Deen nog zal kunnen verbeteren. Dat het geen zin heeft om door te gaan is ook snel duidelijk bij de wedstrijdleiding. Met nog vijf minuten te gaan wordt de sessie afgevlagd. Duncan Huisman eindigt als tweede, Thijmen Nabuurs en Jop Rappange eindigen op de tiende plek. De Nederlanders bij Selleslagh Racing Team eindigen als 12e (Meijer) en 15e (Herber).

201022 24h Spa Catsburg 2
Nicky Catsburg was met de Walkenhorst-BMW een halve seconde sneller dan de concurrentie

16.45 uur: Nicky Catsburg zorgde voor de snelste tijd in de 'pre-qualifying' voor de Total 24 Hours of Spa. In de nummer 34-Walkenhorst-BMW (Farfus/Catsburg/Eng) reed de Amersfoorter een tijd van 2:17,445 minuten en was daarmee 0,498 seconden sneller dan Felipe Fraga in de nummer 88-AKKA ASP-Mercedes (Marciello/Boguslavskiy/Fraga). Daarachter volgde de nummer 78-Barwell Motorsport-Lamborghini (Schandorf/MacDowall/Kurjala) als snelste in de Silver Cup.

De Honda van Renger van der Zande, Dane Cameron en Mario Farnbacher eindigde in handen van de Duitser op de 13e plaats. De WRT-Audi met Rik Breukers, Stuart Hall en Benjamin Goethe was 30e, de RAM-Mercedes met Remon Vos, Tom Onslow-Cole, Callum MacLeod en Martin Konrad 41e, de AF Corse-Ferrari met Niek Hommerson, Louis Machiels, Andrea Bertolini en Daniel Serra 49e en de HTP-Mercedes met Indy Dontje, Russell Ward en Philip Ellis 55e. Bertolini zorgde voor een korte onderbreking toen hij bij de 'Courbe Paul Frère' met zijn Ferrari op de baan tot stilstand kwam vanwege een technisch defect. De rode vlag werd gezwaaid zodat de Ferrari zonder probleem kon worden afgesleept.

22 allied fp1 brechtdecancq

donderdag 14.00 uur: Jan Kasperlik en Bastian Buus zijn het snelste in de GT4 European Series. De winnaars van de races op Zandvoort zijn ook in de eerste vrije training op Spa het snelste. Teamgenoten Nicolaj Møller-Madsen en Jörg Viebahn eindigden als tweede, gevolgd door de Lestrup Racing Team BMW. Beste Nederlander is Duncan Huisman op een vierde plaats algemeen en eerste in de Silver Cup. Willem Meijer zet de vijfde tijd neer, terwijl Thijmen Nabuurs en Jop Rappange de vrije training als achtste eindigen. Bob Herber is als vijfde Nederlander op plek 12 te vinden. Meer Nederlandse deelnemers zijn er niet nadat RN Vision STS kort voor het weekend besloot de BMW M4 GT4s van Bas Schouten, Mark van der Aa en Koen Bogaerts terug te trekken.

201022 24h Spa Live FFF Lamborghini
Snelste in de vrije training: Andrea Caldarelli in de FFF-Lamborghini

donderdag 13.30 uur: Andrea Caldarelli reed in de nummer 63-Orange 1 FFF Racing-Lamborghini (Lind/Mapelli/Caldarelli) met 2:19,030 minuten de snelste tijd in de eerste vrije training voor de Total 24 Hours of Spa. Op een opdrogende baan werden de rondetijden gaandeweg de sessie steeds sneller. De Italiaan had uiteindelijk een vooorsprong van 0,146 seconden op de nummer 2-Walkenhorst-BMW (Farfus/Catsburg/Eng), waarin Philipp Eng de beste tijd reed. Met Maro Engel als derde in de nummer 4-HRT-Mercedes (Engel/Stolz/Abril) en het winnende team van vorig jaar, GPX Racing, op de vierde plaats in de nummer 12-Porsche (Campbell/Pilet/Jaminet) eindigden er vier merken op de eerste vier plaatsen.

201022 24h Spa Catsburg FP1
De Walkenhorst-BMW met o.a. Nicky Catsburg eindigde als tweede

Snelste team in de Pro-Am-klasse was de nummer 20-SPS-Mercedes (Kurtz/Pierburg/Baumann/Braun) in handen van Dominik Baumann, die de zesde tijd algemeen reed. De Honda NSX van Renger van der Zande, Dane Cameron en Dominik Farnbacher sloot de sessie als 25e af. Op de 34e plaats eindigde de nummer 33-WRT-Audi met Rik Breukers, Stuart Hall en Benjamin Goethe. De RAM Racing-Mercedes met Remon Vos, Callum MacLeod, Martin Konrad en Tom Onslow-Cole, op dinsdag in handen van Remon Vos snelste in de bronze-test, eindigde als 41e algemeen. Niek Hommerson werd samen met zijn teamgenoten Louis Machiels, Andrea Bertolini en Daniel Serra 48e met de nummer 52-AF Corse-Ferrari, terwijl Indy Dontje het sextet van Nederlandse rijders completeerde met de 52e tijd in de nummer 84-HTP-Mercedes, waarin hij samen rijdt met Russell Ward en Philip Ellis.

donderdag 11.00 uur: De eerste vrije training van de Lamborghini Super Trofeo eindigt met een snelste tijd voor Max Weering in de door Johan Kraan Motorsport ingezette Lamborghini Huracan. Op een natte baan weet Weering een tijd van 2m33.153 te noteren en de Nederlander is daarmee enkele zeer ervaren rijders in het 19 auto's tellende veld te snel af.

donderdag 9.30 uur: De toegangscontrole is strikt en zorgt deze ochtend voor een flinke file naar de ingang bij La Source. Vanuit het dorpje Francorchamps tot de parking doen we er deze ochtend ruim een uur over. Normaal is dit slechts een paar minuten werk.




Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet