IndyCar

Indycar: Scott Dixon of Josef Newgarden kampioen in St. Petersburg dit weekend? VeeKay rookie kampioen?

Andermaal beslissen de powerhouses van Chip Ganassi Racing en Team Penske de uitkomst van het Indycar-kampioenschap. De wedstrijd op St Petersburg die aan het begin van het jaar als seizoensopener vanwege Corona werd afgelast vindt nu uiteindelijk toch plaats. Maar dan als afsluiter. Theoretisch heeft Scott Dixon de beste papieren om zijn zesde titel binnen te halen. Ook de als tweede geklasseerde Josef Newgarden maakt nog kans. Rinus VeeKay is dit weekend de grootste kanshebber voor de rookietitel en lijkt ook bij andere teams duidelijk in de picture te zijn!


2020 VeeKay actie

Wordt VeeKay dit jaar rookie kampioen? De titel kan hem eigenlijk nauwelijks nog ontgaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/DJR Team Penske

Scott Dixon of Josef Newgarden kampioen in St. Petersburg dit weekend?

De wedstrijd op St. Petersburg dit weekend is 10 ronden korter dan vorig jaar. Overigens werd die toen door Josef Newgarden voor Team Penske gewonnen. Newgarden vestigde tevens een nieuw baanrecord in 2019. Het is overigens een baan die Team Penske uitstekend ligt. Het team won er maar liefst negenmaal en Will Power vertrok hier achtmaal vanaf pole.

2020 Scott Dixon Scott Dixon op weg naar een zesde titel?

Vijfvoudig Indycar kampioen Scott Dixon won hier echter nog nooit maar eindigde wel viermaal als tweede overigens. Het verschil tussen Dixon en Newgarden bedraag 32 punten en laatstgenoemde moet over één punt(33 punten) voorsprong beschikken wil hij de titel binnenhalen. Een onmogelijke opgave eigenlijk. Maar bij het team van Roger Penske mag je nooit iets uitsluiten. Die gaan er tot het bittere einde voor. Vanaf de openingswedstrijd in april was Scott Dixon de maatstaf met Newgarden in zijn schaduw. Het team van Ganassi had een zeer sterk seizoenbegin maar sinds de laatste wedstrijden waren er nogal wat kwakkelende resultaten.

2020 Josef Newgarden
Gaat Newgarden voor een tweede achtereenvolgende titel?

Op Mid Ohio eindigde Dixon tweemaal als tiende en tijdens de Indy Harvest GP als negende en achtste. Voor een team als Ganassi zeker niet om over naar huis te schrijven dus. Dixon erkende dat zijn leiding in de tussenstand van het kampioenschap toch wel wat was aangetast. "We hadden nogal wat moeilijkheden om de juiste balans op comfortabel wijze te vinden" verklaarde "The Iceman"

2020 Alexander Rossi
Alexander Rossi viermaal op het podium in 2020 maar geen overwinningen.

Maar behalve de Top 2 in de titelstrijd kan men ook felle duels om P3 in de eindstand verwachten. Daarop maken zelfs drie man aanspraak, nl. Colton Herta, Will Power en Pat O' Ward. Zowel Herta als Power wonnen ieder een wedstrijd terwijl O'Ward de enige van de drie is die nog geen overwinning op zijn naam heeft staan. Vooral bij Herta is er natuurlijk een enorme progressie zichtbaar. Vorig jaar zevende in de eindstand en nu in de Top 3. De Amerikaanse media schat hem als een titelkandidaat voor 2021 in.

2020 Colton Herta
Wordt Colton Herta derde in het kampioenschap?

Tot nu toe wist Andretti Autosport coureur Alexander Rossi dit seizoen nog steeds geen wedstrijd op zijn naam te schrijven maar vergeet niet dat hij viermaal achtereen op het podium stond. Een wapenfeit dat geen enkele deelnemer dit seizoen wist te presteren. Dus Rossi mogen we absoluut niet onderschatten.


2020 VeeKay 1
Na zijn uitermate goede resultaten in de Harvest GP eerder deze maand is er belangstelling van andere teams voor VeeKay.


Rookie titel voor VeeKay in het vizier
Voor Rinus VeeKay ligt de rookietitel in het vizier. De Nederlander beschikt in de rookiestrijd over een voorsprong van meer liefst 54 punten op Alex Palou. Alleen als VeeKay uitgeschakeld wordt, dan maakt de Dale Coyne-coureur nog een kans op de rookietitel. VeeKay's voorgangers de afgelopen jaren waren Felix Rosenqvist, Alexander Rossi, Ed Jones en Robert Wickens.De verwachting is dat Rinus VeeKay waarschijnlijk voor nog een jaar bij Ed Carpenter Racing blijft maar de Nederlander heeft inmiddels in de Amerikaanse media laten doorschemeren dat een nieuw podiumresultaat wel eens tot de overstap naar een ander team zou kunnen leiden. Ed Carpenter Racing wordt vaak beschouwd als een opleidingsinstituut. Vergeet niet dat Roger Penske Josef Newgarden enkele jaren geleden ook bij ECR weghaalde.....

2020 Oliver Askew
Laatste race voor Oliver Askew bij Arrow McLaren SP.

Comeback Oliver Askew
Oliver Askew maakt dit weekend bij het team van Arrow McLaren SP zijn comeback. Het is zijn laatste optreden voor dit team.

2020 Scott McLaughlin
Uur van de waarheid voor Scott McLaughlin. Indycar of Supercars in 2021? In ieder geval Roger Penske is een groot fan van hem.

Indycar debuut Scott McLaughlin
Het kan niet ontkend worden maar Roger Penske heeft een enorme neus voor talent. Toen Roger op 1 maart 2014 Scott McLaughlin met de GRM Volvo tijdens de Clipsal 500 in de Australische Supercars op de TV  tweede zag worden en ook nog eens een al te openhartige uitspraak zag doen, waar in deze "politiek correcte" tijden van nu zeker anders tegenaan gekeken zou worden, wilde hij maar één ding, deze man vanaf het eerste moment binnenhalen. Het team van Dick Johnson fuseerde met Team Penske en werd DJR Team Penske. Maar waarschijnlijk had Roger al een plan uitgestippeld. Via DHR Team Penske haalde hij McLaughlin binnen. Inmiddels is de Nieuw Zeelander drie Supercar kampioenschappen rijker.

2020 Bathurst  McL
Vorig weekend nog op Bathurst. Een flinke overgang voor McLaughlin.

De inmiddels drievoudige kampioen mocht begin dit jaar met een Indycar op COTA en de Texas Motorspeedway testen. Daar werd door de niet zo gespecialiseerde media nogal vreemd, wantrouwend en honend tegenaan gekeken. McLaughlin zou tijdens de GP van Indianapolis zijn debuut maken maar de COVID-19 verhinderde dit. Er was zelfs sprake van dat dit helemaal niet door zou gaan. Voor een man met bijzonder weinig eenzitter ervaring een bijzondere kans.

Het enige dat we weten is dat Scott ontzettend hard gaat en dat Roger Penske er met zijn neus voor talent zelden of nooit naast zit. PR-matig helpt het natuurlijk wel dat zijn echtgenote een Amerikaanse is die hij ontmoette tijdens een karting event in Las Vegas in 2016 I.p.v. de grote jongen uit te hangen deed Scott zich voor als een "simpel monteurtje" van een vriend.St. Petersburg gaat in ieder geval dit weekend aflossing van de wacht betekenen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet