TCR Series

TCR: Prozyck en Buri zegevieren in TCR Germany Red Bull Ring

De allereerste wedstrijd op de Red Bull Ring leverde een thuiszege voor de inmiddels 44-jarige Oostenrijker Harri Prozyck op. De 2019 vice-kampioen schreef met een Hyundai i30N TCR de negende wedstrijd van de TCR Germany op zijn naam. De Maleisiër Mitchell Cheah(22 Hyundai Team Engstler) eindigde als plaatsvervanger van de Oostenrijker Nico Gruber als tweede. Gastrijder en TV commentator Patrick Simon eindigde als vierde.

2020 Start
Start op de Red Bull Ring met 16 auto's met dank aan de Oostenrijkse en Poolse gastrijders.


Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Prozyck en Buri zegevieren in TCR Germany Red Bull Ring
De Fin Antti Buri ging oorspronkelijk als eerste over de finish maar kreeg van de wedstrijdleiding een tijdstraf van 30 seconden opgelegd omdat hij zijn persoonlijke beste sectortijd onder geel liet registreren. Hij werd daardoor naar de vijfde plek teruggezet. Prozyck kreeg de overwinning dus in de schoot geworpen. Voor TV commentator Patrick Simon, die jarenlang in de autosport actief is, betekende het een podiumpositie. "Onvoorstelbaar, sensationeel, wat heb ik hiervan genoten" zei de man die jarenlang in diverse raceklasses variërend van de Formule Ford tot aan de diverse toerwagenseries actief was. Dominik Fugel die in de tussenstand van het kampioenschap het klassement aanvoerde kwam niet verder dan een 14e plek in de wedstrijd waarvoor 16 auto's stonden ingeschreven.

2020 Fugel Marcel Fugel moest zich een weg naar voren knokken.

De zesde plek in de wedstrijd was weggelegd voor Marcel Fugel(D Chemnitz Honda ADAC Sachsen) In de Honda Junior Challenge was hij de best geklasseerde rijder. Vanaf een voorlaatste startplek had hij zich naar voren weten te werken. Daarachter volgde de Pool Albert Legutko(Legutko Racing)en René Kircher(20, Volkswagen Team Oettinger).

Vanaf P2 ging Buri direct aan Cheah voorbij en nam direct de leiding. De Maleisiër moest al heel snel zijn tweede positie aan Prozyck afstaan. Patrick Simon wist zonder al teveel problemen zijn vierde plek vast te houden. Vanwege een motorwissel moest Dominik Fugel achteraan starten en lag al na één ronde achtste en vervolgens zesde. Fugel wilde meer, eerst moest Simon eraan geloven maar een poging om Jan Seyffert in te halen mislukte. Beide auto's maakten contact en Fugel moest met een beschadigde Honda de pits opzoeken. Daarbij was de kans op een goede klassering verkeken.

2020 Soubek
Gastrijder Soubek deed het uitstekend.

Vervolgens was er een spannend duel met de SPORT 1 commentator en Jan Seyffert dat in het voordeel van eerstgenoemde beslist werd. In de tweede wedstrijd eindigde de commentator als vijfde.In de tweede wedstrijd op zondag behaalde de Fin Antti zijn tweede seizoensoverwinning. Daarmee wist hij zijn achterstand in de tussenstand van het kampioenschap met Prozyck te verminderen. Die eindigde overigens als tweede in zijn thuiswedstrijd en Dominik Fugel met de Honda Civic TCR als derde. De Pool Legutko was dit jaar voor de eerste maal de snelste Junior-coureur.

Antti Buri: "Het was een goed weekend. Wij waren heel sterk. De auto was super en alles verliep goed. Ik ben gelukkig." Met de tijdstraf van afgelopen zaterdag werd hij als vijfde geklasseerd. "Het was natuurlijk een grote teleurstelling omdat we veel punten verloren maar het goede gevoel overheerst uiteindelijk toch." Vanaf een zesde startplek had de Fin een uitstekende start richting P2.

2020 Harri 2
Op zijn thuiscircuit als een vis in het water Harri Prozyck.

Aanvankelijk verdedigde Dominik Fugel succesvol zijn eerste positie, gevolgd door Prozyck en de Oostenrijkse gastrijder Sandro Soubek (20 Mair Racing Osttirol) met een Audi RS3 LMS TCR, Patrick Simon in de Hyundai gastauto. Mitchell Cheah zorgde met een technisch defect voor een safetycarfase en bij de herstart slaagde Buri erin om in de slipstream van Fugel te komen en ging in de eerste rechts na start/finish aan de Honda-rijder voorbij en nam direct afstand van zijn achtervolgers.
Met de druk Prozyck en Co had Fugel het niet bepaald gemakkelijk en uiteindelijk moest hij de Oostenrijker laten gaan. Soubek en Simon kwamen uiteindelijk als vierde en vijfde over de streep.

2020 HP
Winnaar van zijn thuiswedstrijd. Harri Prozyck
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet