Formule 3

Eerste Euroformula Open-podium en rookie-winst voor Glenn van Berlo op Spa-Francorchamps

GvBerlo Spa.01

TeamNL-talent Glenn van Berlo heeft op het circuit van Spa-Francorchamps na een prachtige inhaalrace zijn eerste podium in de Euroformula Open gescoord. De 18-jarige Nederlander kreeg in de tweede race van het weekend alle ogen op zich gericht door vanaf de veertiende startplaats met de nodige fraaie acties de derde plaats algemeen en de winst in het rookie-klassement voor zich op te eisen. Maar ook in de andere twee wedstrijden liet de voor Drivex uitkomende Nederlander zijn snelheid op overtuigende wijze zien. In race drie leek Van Berlo opnieuw op weg naar het podium toen hij werd geraakt door een tegenstander en als zesde de finish passeerde, terwijl hij in de eerste wedstrijd een mooie inhaalrace beloond zag met een tiende positie. "Ik ben heel blij met dit eerste podium, maar vooral ook met de snelheid die we hadden", aldus een tevreden Van Berlo.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Euroformula Open

De zesde ronde van de Euroformula Open werd verreden op Spa-Francorchamps, het favoriete circuit van bijna iedere rijder. In België stond er voor de tweede keer dit seizoen een triple-header op het programma zodat de rijders maar liefst drie keer op het fraaie, snelle en uitdagende Ardennen-circuit hun kunsten mochten vertonen. TeamNL-talent Glenn van Berlo (Veghel) trapte het weekend meteen goed af door in de kwalificatie voor race één de zesde positie voor zich op te eisen, zijn hoogste startklassering van dit seizoen. Het 18-jarige TeamNL-talent bleef met zijn tijd slechts een halve seconde verwijderd van de derde startpositie. In de kort daarop verreden tweede kwalificatie viel de Drivex-piloot echter in de derde ronde door een probleem met de koppeling stil en kwam daardoor niet verder dan de 14de positie.

GvBerlo Spa.02

Nog vervelender was echter dat het team het euvel niet op tijd voor de start van race één gerepareerd kreeg en Van Berlo zijn fraaie zesde positie op de startopstelling niet kon innemen. De Drivex-piloot moest de wedstrijd vanuit de pits aanvangen en begon met een grote achterstand op de andere rijders aan de race. Van Berlo liet zich echter niet uit het veld slaan, had in de vijfde ronde de laatste rijder te pakken en wist nog op te rukken naar het groepje dat streed om de plaatsen negen tot en met twaalf. Toen vervolgens in de laatste bocht twee rijders crashten, schoof Van Berlo nog twee posities op en eindigde zo als tiende. Dat er veel meer in had gezeten bleek wel uit de rondetijden van de Nederlander, die voortdurend tot de zes snelste rijders van het veld behoorde.

GvBerlo Spa.03

"De snelheid in de eerste kwalificatie was goed. Omdat er in de laatste vrije training al snel een code rood kwam, had ik nog niet met nieuwe banden kunnen rijden. Met een zesde tijd kon ik dan ook tevreden zijn, zeker omdat er nog maar één ronde over was om een goede tijd te zetten. In de tweede kwalificatie bleef de bak tussen twee versnellingen hangen. De reparatie duurde langer dan gedacht omdat de hele achterkant van de auto los moest. Helaas was de pitstraat al dicht toen het team klaar was. Met koude banden en een flinke achterstand ging ik de race in. Toen de banden eenmaal op temperatuur waren was het tempo goed en een tiende plaats was gewoon het maximaal haalbare", keek Van Berlo op de zaterdag in Spa terug.

GvBerlo Spa.04

De tweede wedstrijd leverde vervolgens een waar spektakelstuk op waarin Van Berlo een hoofdrol vertolkte door vanaf de veertiende startplaats na een geweldige inhaalrace met een derde plaats zijn eerste podium te pakken en daarbij tevens de winst in het rookie-klassement voor zich op te eisen. Het TeamNL-talent begon voortvarend aan zijn inhaalrace door bij de start twee rijders te pakken, vervolgens via de buitenkant van Eau Rouge-Raidillon nog een tegenstander te verrassen en direct nog drie posities winst te boeken, waardoor hij als achtste de eerste ronde voltooide. Van Berlo sloot meteen aan bij de groep die streed om de plekken drie tot en met acht en toen daarin twee rijders elkaar raakten, kreeg de Drivex-piloot twee posities in de schoot geworpen. Na de herstart vanachter de safetycar wist de Nederlander met een mooie actie de vijfde positie te veroveren, mengde zich in de strijd om de plekken drie en vier en toen kort daarna de twee koplopers elkaar raakten, promoveerde Van Berlo naar plek drie. Daarmee was de opmars van de TeamNL-rijder nog niet ten einde want direct deed de Nederlander een geslaagde aanval op plek twee. Van Berlo was daarbij echter buiten de baan gekomen en moest om een verdere straf te voorkomen zijn tweede positie teruggeven. Dat deed de Drivex-piloot kort voor de finish en passeerde zo als derde de geblokte vlag, zijn eerste Euroformula Open-podium en eerste winst in het rookie-klassement. "Het was echt gekkenhuis in die race. Door de goede exit bij Raidillon kon ik op het rechte stuk nog een paar man voorbij en lag ineens achtste. Daarna waren er een paar mooie gevechten. Bij die inhaalactie op plek twee schoot ik net te ver naar buiten waardoor ik de positie moest teruggeven. Het eerste podium is heel mooi en geeft vertrouwen, zeker na zo'n goede race", blikte Van Berlo op zijn spectaculaire wedstrijd terug.

GvBerlo Spa.05

In de kwalificatie voor race drie had Van Berlo de negende positie voor zich opgeëist. Daar had nog veel meer ingezeten als de jonge Nederlander in zijn snelle ronde niet was opgehouden en hij zijn goede sectortijden in één ronde had weten samen te brengen. "In mijn snelle laatste ronde ging er iemand van het gas die vervolgens ook nog ging verdedigen. Erg jammer." Vanaf zijn negende plaats was de Drivex-piloot opnieuw probleemloos weg, reed in de eerste bocht handig om twee crashende auto's heen en lag zo meteen zesde. In de eerstvolgende chicane raakten de nummer twee en drie elkaar. Van Berlo moest uitwijken, sneed daarbij de chicane af en kwam in tweede positie de baan weer op. Omdat hij door het afsnijden van de chicane een extra plek winst had geboekt, gaf de Nederlander deze positie weer terug en lag daarmee aan het eind van de eerste ronde derde. In de derde ronde werd de TeamNL-rijder door een tegenstander op het achterwiel geraakt en viel terug naar plek vijf. Zijn auto had door de aanvaring schade opgelopen waardoor Van Berlo wat snelheid verloor en na een felle strijd nog twee posities moest prijsgeven. Tegen het eind van de race maakte Van Berlo weer terrein goed op de nummer zes, om in de laatste ronde deze plek over te nemen. Met zijn zesde positie pakte Van Berlo, net als in race één, de tweede plaats in het rookie klassement. Aardige bijkomstigheid is dat Van Berlo nu in alle 14 dit seizoen verreden wedstrijden in de punten is geëindigd.

GvBerlo Spa.06

"Na de safetycar had ik moeite om temperatuur in de banden te krijgen waardoor ik wat terrein verloor. Door de tik op het achterwiel was de ophanging krom waardoor ik vooral bij het remmen onbalans in de auto had. Over het gehele weekend genomen ben ik tevreden. De snelheid was goed en een eerste podium is super. We hebben vooral in de kwalificatie een mooie stap gemaakt. Nu is het zaak om deze lijn naar de volgende wedstrijden door te trekken", aldus Van Berlo over zijn mooie Spa-weekend.

GvBerlo Spa.07
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet