GT

GT:200e ADAC GT Masters wedstrijd dit weekend

Voor dit weekend een mijlpaal in de geschiedenis van de ADAC Masters. A.s. zondag vindt op de Red Bull Ring de 200e wedstrijd van het kampioenschap plaats. Inmiddels heeft de serie zich tot één van de toonaangevende GT3 kampioenschappen ontwikkeld. De eerste ADAC GT Masters wedstrijd vond in 2007 plaats. Volgens de ADAC is dit overigens het langst durende concept. De wedstrijden zijn altijd volgens de livestreams of Sport 1 te volgen.


2007 DTM
Mooie beginjaren toen de ADAC GT Masters nog samen met de DTM reed. Hockenheim 2007

Tekst en Foto's Willen J.Staat

200e ADAC GT Masters wedstrijd dit weekend
ADAC Sportpresident Herrmann Tomczyk verklaart over het succes van de ADAC GT Masters overigens het volgende: "De ADAC GT Masters heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Er zijn nauwelijks nog GT-rijders die niet graag in de ADAC GT Masters zouden willen rijden en bij ons om de titel willen strijden. Er heeft zich een hoge kwaliteitsstandaard en competitiviteit in de ADAC GT Masters ontwikkeld. Het sterke rijdersveld hangt ook van de teams af die deze coureurs inzetten en ons vele jaren trouw zijn gebleven. Naast het fan vriendelijke concept waarbij we de sport zo dicht mogelijk bij de fans brengen telt natuurlijk ook het succesrecept dat wij ons op de behoeftes van de teams concentreren. Wij hebben de serie zodanig vorm gegeven dat de fans de sport van dichtbij kunnen beleven."

2020 Kox
Peter Kox won in 2010 de fel begeerde ADAC GT Masters titel

Het succes van de serie begon op 8 juni 2007 op de Nürburgring. Destijds stond er een nobody op pole. Christopher Haase won samen met de voormalige Ferrari F1 rijder Gianni Morbidelli in een Lamborghini Gallardo de allereerste wedstrijd en aan het eind van het jaar de titel. Voor Haase, die a.s. zondag eveneens aan de 200e wedstrijd deelneemt was dit succes het startschot van een carrière waarin hij o.a. de lange-afstandsklassiekers op Spa en de Nürburgring op zijn naam schreef. Haase was het perfecte voorbeeld waarin de ADAC GT Masters de springplank voor een carrière als beroepscoureur vormde. René Rast werd na het winnen van de titel in 2014 in het Le Mans programma van Audi opgenomen en zowel Le Mans winnaar Nick Tandy als Maximilian Götz beschikten na hun successen in de ADAC GT Masters over een fabriekscontract evenals Conor de Phillippi en Jules Gounon na hun successen in het Pirelli Junior klassement tussen 2016 en 2018.

Met een groot aantal GT's, toprijders en teams zijn de fans al jaren enthousiast over de serie. In 2020 bestaat de helft van het 70 deelnemers tellende startveld voor de helft uit professionals waarvan de meesten in dienst van een fabrikant zijn. Hoe groot de competiviteit in de ADAC GT Masters is hebben dertien voormalige F1 rijders aan den lijve mogen ondervinden.

2020 Zolder 2011
Mooie beginjaren Felle gevechten op Circuit Zolder tussen Callaway, Mercedes en Audi

Om er enkele te noemen; Heinz Harald Frentzen, Bernd Schneider, Markus Winkelhock, Karl Wendlinger en Jan Lammers. Ook sporters uit andere disciplines stonden hun mannetje. Skispring legende Sven Hannawald stond op het podium en rallyrijder Sebastien Ogier deed het met een 8e plek bij een gastwedstrijd in 2014 met een Audi R8 LMS niet onverdienstelijk.

2014 Rast
De ADAC GT Masters titel in 2014 opende voor René Rast de poorten naar  Le Mans en het DTM met Audi.

Kenmerken voor de serie is veelvoud aan merken. Tot nu toe gingen er 34 modellen van 19 fabrikanten aan de start. Dit jaar bestaat het startveld uit meer dan 30 GT's, samen goed voor 18.000 pk in totaal. Van de eerste generatie is de Audi R8 LMS het meest succesvolle model. De in 2009 geïntroduceerde supersportwagen behaalde 26 overwinningen en zijn opvolger 17. De tweede plek wordt door de Callaway Corvette ingenomen. De in Heilbronn opgebouwde auto heeft maar liefst 34 overwinningen op zijn CV.

2017 Gounon
Titel voor Jules Gounon in 2017

Overigens won Peter Kox in 2010 samen met Albert von Thurn und Taxis in een Reiter Lamborghini LP560 de titel. Op de eeuwige ranglijst bezet Peter voorlopig een gedeelde vijfde plek met negen overwinningen. De namen van Jaap van Lagen(2), Christian Frankenhout(1), Jeroen Bleekemolen(1) en Renger van der Zande(1) zijn eveneens in de erelijst van de ADAC GT Masters opgenomen.

2020 Rutronik Racing
Kelvin van der Linde en Patric Niederhauser wonnen vorig jaar de titel.

Inmiddels is de serie in maar liefst 182 landen op de buis te bewonderen en voor 2021 heeft de ADAC GT Masters de titel van Int. Duits GT kampioenschap verworven waardoor de serie nog meer status heeft verworven en een politieke slag onder de gordel richting DTM.

2020 NB
Ondanks Covid-19 schitterende startvelden in 2020.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet