Diversen

Div: Nederlandse talenten Esmee Kosterman en Maya Waug door naar volgende ronde FIA Girls on Track - Rising Stars

201013 FIA Girls sfeer
20 jonge talenten van over de hele wereld toonden hun vaardigheden op Paul Ricard

Twee jonge (volledig danwel gedeeltelijk) Nederlandse talenten zijn door naar de volgende ronde van het FIA Girls on Track – Rising Stars-programma en mogen deelnemen aan een driedaags trainingskamp op Circuit Paul Ricard. Op dezelfde locatie vond de afgelopen dagen al een selectie met in totaal 20 deelneemsters van vijf continenten plaats, waarvan er twaalf door mochten naar de volgende ronde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA

Vanuit Nederland is dat de 15-jarige Esmee Kosterman uit Wijk bij Duurstede, terwijl ook de 16-jarige Maya Waug in ieder geval voor de helft als Nederlandse op de lijst staat: ze woont weliswaar in Spanje, maar heeft een Nederlandse vader en een Belgische moeder – een combinatie die we kennen van Max Verstappen. Bij haar staat er dan ook 'Dutch / Belgian' op de lijst van de FIA. De overige deelneemsters in de volgende ronde komen uit Brazilië, Groot Brittannië, Portugal, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland.

De FIA streeft naar meer diversiteit in de autosport en daarvan is het FIA Girls on Track-programma een van de zichtbare initiatieven. FIA-president Jean Todt en Michèle Mouton, voorzitster van de FIA-commissie Women in Motorsport, waren beide op Paul Ricard aanwezig om de verrichtingen van de jonge talenten van nabij te volgen.

201013 FIA Girls Kart

De deelneemsters hadden gisteren een training gekregen van instructeurs van de Winfield-raceschool, waarbij ze het geleerde vandaag in de praktijk konden brengen tijdens een volledige racesimulatie met warm-up, kwalificatie en een super-pole-shootout, gevolgd door een race van 15 ronden op het parcours van een kilometer. Er werd gereden met Praga-karts op Pirelli-banden. Daarnaast waren er diverse workshops met aandacht voor fysieke en mentale aspecten.

Het driedaagse trainingskamp start morgen, waarbij de nadruk ligt op rijvaardigheid, analyse van prestaties en voortgang en nadere workshops. Op vrijdag worden maximaal acht rijdsters uitgekozen die mogen doorgaan naar het volgende trainingskamp van 2 tot en met 4 november op Paul Ricard, waar de nadruk ligt op Formule 4.

201013 FIA Girls group
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet