TCR Series

TCR Europe: Mike Halder en Andreas Bäckman winnen in Barcelona. Halder is de nieuwe koploper

2020 TCR Europe Barcelona Race 1 7 Mike Halder 44

Sommige coureurs hebben een speciale band met het Barcelona-Catalunya circuit. Gisteren won de Duitser Mike Halder de eerste wedstrijd, twee jaar na zijn eerste TCR Europe overwinning en in de tweede race was Andreas Bäckman aan de beurt, die zijn eerste winst van het seizoen behaalde, nadat hij vorig jaar zijn eerste overwinning hier binnensleepte. Met de overwinning van de Zweed was er ook het eerste succes voor regerend team kampioen Target Competition en voor hun Hyundai i30 N model.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: TCR Europe


2020 TCR Europe Barcelona Race 1 start 89

Race 1: Halder pakt poleposition man Homola na de start en wint eerste race
Mike Halder in zijn Honda Civic Type-R had vanaf een tweede startpositie een fantastische start en lag bij het insturen van de eerste bocht al aan de leiding ten koste van poleposition rijder Mat'o Homola. De Duitser bouwde in de eerste ronden daarna een geriefelijke voorsprong op. Daarachter kon Homola, ondanks zijn verdedigende lijnen in de openingsronde Pepe Oriola niet achter zich houden.

  2020 TCR Europe Barcelona Race 1 33 Jose Manuel Sapag 03

Er gebeurde achter dit tweetal genoeg in de eerste paar ronden. Martin Ryba moest opgeven na een incident met Teddy Clairet, die daar later bestraft voor zou worden. Target Competition teamgenoten Jessica Bäckman en José Manuel Sapag raakten elkaar in bocht tien, maar konden met vertraging hun wedstrijd voortzetten.

  2020 TCR Europe Barcelona Race 1 25 Sami Taoufik 15

Achter de drie koplopers zat de jonge Sami Taoufik goed in zijn vel en passeerde Nicolas Baert en zijn teamgenoot Mehdi Bennani voor de vierde plaats. Julien Briché herstelde zich vanaf een dertiende startplaats naar de zevende positie terwijl kampioenschapsleider Daniel Lloyd rond reed op een elfde stek.

  2020 TCR Europe Barcelona Race 1 74 Pepe Oriola 90

In de zesde ronde haalde de snelle Taoufik Homola in voor de derde podiumplaats en begon het gat naar Oriola zienderogen dicht te rijden. Niet echt de wedstrijd voor de jonge Belg Baert, die terugviel na passeeracties van Dániel Nagy, Andreas Bäckman, John Filippi en Briché.

De laatste twee ronden gaven de nodige spannende momenten. Lloyd verremde zich, schoot rechtdoor en zakte vanaf de 11de naar de 16de plaats uit de punten. Maar de werkelijke strijd was er voorin, waarbij Taoufik al op de achterbumper van Oriola was terecht gekomen en er echt alles aan deed om de tweede plaats te pakken. Maar net zo als in Monza twee weken geleden waar hij Briché achter zich hield maakte de Spanjaard zich nu ook weer zo breed dat Taoufik geen kans maakte en met een verschil van twee tiende het onderspit moest delven.

Uitslag Race 1


2020 EUR Barcelona R2 start 11


Race 2: Een onbedreigde start-finish overwinning voor Andreas Bäckman

Het had zo maar een 1-2-3 resultaat kunnen zijn voor het Italiaanse Target Competition team, ware het niet dat Jessica Bäckman en John Filippi, die op een tweede en derde plaats reden, elkaar raakten in de zevende ronde, Jessica spinde van de baan, terwijl Filippi een drive-through straf kreeg toebedeeld wat hem terug wierp naar de elfde positie. Door deze uitglijders profiteerde de Comtoyou Racing rijders Sami Taoufik en Mehdi Bennani die hun posities op het podium met een grote glimlach innamen, mede ook door het terugvallen van Pepe Oriola, die op een zekere tweede positie zou eindigen, maar in de slotfase nog terugviel naar een 14de plaats in de rangschikking.

  2020 EUR Barcelona R2 7 Mike Halder 52

Andreas Bäckman sprintte vanaf de poleposition naar de eerste bocht, waarbij de Zweed zijn zuster Jessica en Filippi achter zich hield, terwijl Oriola en Bennani korte metten maakte met Nicolas Baert en naar een vierde en vijfde positie reden. Daarachter werd Mat'o Homola door Daniel Lloyd van de baan gedrukt, en moest de pits opzoeken. Taoufik en Mike Halder klommen na een slechte start naar voren en de jonge Marrokaan lukte het om zowel Baert en Bennani en in een later stadium Oriola in te halen voor de vierde positie.

Aan kop veranderde de botsing tussen Jessica Bäckman en John Filippi de volgorde voor de podiumplaatsen. Taoufik schoof door naar een tweede positie en daarachter verloor Oriola steeds meer posities aan Bennani, Dániel Nagy en Mike Halder die naar een derde, vierde en vijfde plaats schoven.

  2020 EUR Barcelona R2 123 Daniel Lloyd 64

Na de race kreeg Lloyd nog een 10 seconde straf na zijn tik op Homela en zakte van een negende naar een zestiende positie, terwijl Nagy één plaats straf kreeg vanwege track limits en daardoor Mike Halder voor zich moest dulden. Ook Julien Briché werd door de wedstrijdleiding bestraft na een botsing met Evgenii Leonov, de Fransman kreeg drie plaatsen gridstraf voor de eerste volgende race in Spa.

Dit betekende dat Mike Halder de koppositie heeft overgenomen in de titelstrijd met 13 punten voorsprong op Bennani en 21 op Baert, terwijl de vorige koploper Lloyd zakte naar een vierde plaats met 26 punten achterstand. De volgende twee races worden op 23 en 24 oktober gehouden op Spa-Francorchamps.

  2020 EUR Barcelona R2 19 Andreas Backman 17

Uitslag Race 2


Stand
   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet