DTM

DTM: Perfecte dag voor René Rast op Zolder, Robin Frijns verkleint achterstand met tweede plaats

201010 DTM R1 Rast
Perfecte dag met pole, start-finishzege en snelste ronde voor René Rast

Pole-position, start-finishzege en de snelste raceronde: beter had de eerste van de in totaal vier DTM-races, dit en volgend weekeinde op Circuit Zolder in België, voor titelverdediger René Rast niet kunnen verlopen. Met wat naar eigen zeggen "misschien wel zijn beste auto van het seizoen" was, won de Audi-rijder met een straatlengte voorsprong op Robin Frijns, die daarmee weer wat terrein goedmaakte in de kampioenschapsstand op zijn teamgenoot Nico Müller, die derde werd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Al in de kwalificatie overtuigde René Rast door op een opdrogende baan in de laatste seconden van de sessie de pole-position weg te kapen voor de neus van Timo Glock, die in de slotfase van de training lange tijd de eerste plaats in handen had. Glock had de pech dat hij op zijn laatste ronde van het gas moest vanwege geel toen Jamie Green in de eerste linkse van de baan was gegaan, anders had hij wellicht zijn eerste pole-position sinds de seizoensstart 2018 en de eerste voor BMW sinds Brands Hatch vorig jaar kunnen binnenhalen. Niettemin was het voor de eerste keer dit jaar dat er een Audi en een BMW op de eerste startrij stonden, voor het merk uit München een welkome afwisseling. Robin Frijns kwalificeerde zich als derde, terwijl zijn teamgenoot Nico Müller pas voor de tweede keer dit seizoen buiten de top drie in de startopstelling eindigde: de Zwitser moest genoegen nemen met de zevende startplaats.

201010 DTM R1 Start Newey
Harrison Newey, hier voor Müller, Van der Linde en Wittmann, kwam sterk voor de dag

René Rast had voorafgaand aan de race wat vraagtekens of hij wel goed kon wegkomen vanaf de nog licht vochtige linker kant van de grid, maar hij nam zonder problemen de leiding, terwijl Robin Frijns met een goede start de tweede plaats veroverde van Timo Glock. Van der Linde viel in het gedrang van de eerste twee bochten ver terug, terwijl Glock nog een positie verloor aan Rockenfeller. Al in de vijfde ronde kwam Aberdein binnen voor een stop, twee ronden later gevolgd door Duval. In de tiende ronde kwamen Müller en Wittmann binnen, in de elfde ronde ondermeer ook Glock.

Voor Rockenfeller gingen alle kansen op een goede klassering in rook op door een probleem met het rechter voorwiel. Frijns stopte in de 17e ronde en verloor na zijn stop aanvankelijk een plek aan Glock, die bij het aanremmen van de chicane voor de Sacramentsheuvel de Audi-rijder passeerde. In de 18e ronde maakte Rast zijn pitstop en keerde als leider in de race weer op de baan terug, voor Glock, Frijns, Müller, Wittmann en Newey.

201010 DTM R1 FRI MUE
Frijns voor Müller

Terwijl Rast vooraan een even eenzame als probleemloze wedstrijd reed, kon Frijns relatief het gat naar Glock dichtrijden. In de 23e ronde kwam hij er in de Bolderbergbocht al kort voorbij, maar verloor daarna zijn plek weer voor de chicane. Een paar honderd meter verder in de eerste linkse lukte het wel: Frijns nam de tweede plaats over. In de 32e ronde moest Glock zijn meerdere erkennen in Müller bij het aanremmen van de chicane achter de paddock en zo was de volledige top drie weer in handen van Audi. Zo bleef de volgorde ook tot aan de finish: Rast won voor Frijns en Müller, Glock was de beste BMW-rijder op de vierde plaats. Verrassend sterk de vijfde plaats van Harrison Newey in de WRT-Audi, voor Van der Linde, Habsburg, Rockenfeller, Eng en Duval.

201010 DTM R1 RAS Finish
Derde overwinning van het jaar voor René Rast

"De overwinning zat er vandaag niet in voor ons", erkende Frijns. "Ik verloor wat tijd toen ik na mijn stop achter Timo zat en toen ik er eenmaal voorbij was, reed ik een beetje in niemandsland." Het resultaat betekent dat alleen Audi-rijders Müller, Frijns en Rast nog kampioen kunnen worden, met nog vijf races te gaan.

201010 DTM R1 Top 3
Frijns, Rast en Müller (vlnr) maken onderling de uitkomst in de titelstrijd uit
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet