DTM

GT/DTM: DTM Zolder en Total 24 Hours of Spa zonder publiek

201006 24h Spa 2019 nacht
'Huis clos' in België, zowel voor de DTM op Zolder als voor de 24 Uur op Francorchamps

Slecht nieuws vanuit België, maar gezien de situatie zeker niet onverwacht: zowel de DTM-races van deze en volgende week op Circuit Zolder als de Total 24 Hours of Spa van 22 tot en met 25 oktober in Francorchamps zullen achter gesloten deuren verreden worden. De aanhoudende restricties in verband met de Covid-19-pandemie zijn de aanleiding voor de genomen beslissingen. Voor de race in de Ardennen betekent dit ook, dat er wordt afgezien van het oorspronkelijke plan om de race in verband met de omschakeling naar de wintertijd 25 in plaats van de gebruikelijke 24 uur te laten duren.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Vorige week kwam vanuit de DTM-organisatie nog het bericht dat voor elk van de vier wedstrijddagen, dit weekeinde en volgende week, op Circuit Zolder telkens 800 bezoekers konden worden toegelaten. Daags erna echter verklaarde het Auswärtige Amt, het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, heel België tot risicogebied, waar dit tot dusver alleen voor de grootstedelijke regio's Antwerpen en Brussel gold. Dat betekent in beginsel dat iedereen die vanuit België naar Duitsland reist danwel terugkeert, 14 dagen in quarantaine moet, of zich, op zijn vroegst vijf dagen na aankomst, moet laten testen, en dan ook in quarantaine moet totdat de uitslag van de test beschikbaar is. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals mensen die beroepshalve pendelen, maar het leek al onwaarschijnlijk dat er bij de DTM nog steeds publiek aanwezig zou mogen zijn.

Blijkens een bericht via de Facebookgroep van Circuit Terlaemen-Zolder zijn degenen die toegangskaarten voor de DTM-evenementen besteld hadden, vanmorgen per mail geïnformeerd over het feit dat de wedstrijden alsnog achter gesloten deuren plaatsvinden. Wie al kaarten had besteld en betaald, krijgt het betaalde bedrag gerestitueerd.

Ook voor de Total 24 Hours of Spa werd aanvankelijk nog gerekend op het beperkt toelaten van publiek, maar ook hier volgde de aankondiging dat er geen bezoekers zullen worden binnengelaten. In lijn hiermee wordt er ook afgezien van het oorspronkelijke plan om de race 25 uur te laten duren. Er wordt nu gewoon 24 uur geracet, met de start om 15.30 uur op zaterdag en de finish om 14.30 uur op zondag, inclusief het uur dat 'gewonnen' wordt door het terugzetten van de klok in verband met het einde van de zomertijd in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober.

De organisatie heeft tevens het tijdschema voor het evenement bekendgemaakt, dat begint op dinsdag met twee testsessies van 11.00 tot 12.00 en 13.00 tot 14.50 uur voor de teams die vorige week de testdagen moesten missen in verband met de 8-uursrace van Indianapolis. Daarna volgt de Bronze Test van 15.00 tot 18.00 uur. Op donderdag is er vanaf 11.10 uur een vrije training van 90 minuten, gevolgd door de pre-qualifying van 15.15 tot 16.15 uur. Daarna is er de kwalificatie, waarin de 20 deelnemers voor de Super Pole op vrijdag worden bepaald. De Super Pole wordt op vrijdag vanaf 18.20 uur verreden, voorafgegaan door een warm-up van een halfuur. Op zaterdag en zondag is er de race, zoals gemeld van 15.30 tot 14.30 uur. In het voorprogramma rijden de GT4 European Series, Formula Renault Eurocup, Lamborghini Super Trofeo en TCR Europe, allemaal met één race op vrijdag en één race op zaterdag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet