Supercar Challenge

Supercar Challenge: Oscar Gräper probeert zijn kansen te pakken

IMG 0713

Rotterdammer Oscar Gräper noemt zichzelf een laatbloeier. Zonder noemenswaardige race of kart ervaring stapte hij een vijftal jaar geleden in een racewagen en kreeg de smaak te pakken om snel over een circuit te rijden. Prof wil hij niet worden, maar wel een ervaren coureur die z'n mannetje kan staan.

Tekst en foto's: PR

IMG 1048


Nul ervaring
Ondanks dat Oscar Gräper nauwelijks iets wist van autoracen, toen hij eind 2015 aan zijn licentie opleiding begon, sloot hij deze wel af als beste van de klas. Hij begon zijn nog prille carrière in de DNRT Mazda MX5 Cup. "Ik had echt helemaal nul ervaring," vertelt Oscar over het begin. "Ja, ik ben ooit Nederlands kampioen scooter racen geweest." Om met een grote grijns te vervolgen: "Maar ik deed het wel op mijn manier," zonder uit te wijden op wat voor een manier dat was.

Vliegen
"Via Boy van der Heijde kwam ik in contact met Steven van der Plank van SP Support en ik reed mijn eerste seizoen bij hem in de Mazda MX5 Cup. Erg goed was ik op dat moment echt niet, ik moest nog veel leren. In mijn eerste race, tijdens de Jumbo Racedagen, vloog ik in de Tarzanbocht met m'n auto door de lucht. De rest van het seizoen had ik goede en slechte momenten, maar heb wel enorm veel geleerd," zo blikt Oscar terug op zijn eerste stappen.

Goede klik
Een jaar later kreeg de autosport Gräper pas echt goed in zijn greep. "Ik ging bij Bas Koeten Racing rijden met een Seat Ibiza SC Trophy en daar heb ik het te pakken gekregen," blikt hij terug op zijn tweede seizoen. "Ik had een echt goede klik met het team en heb heel veel geleerd van data die uit de auto kwam. Toen ik dat begon te snappen, maakte ik ineens grote sprongen." Gräper deed in die periode ook onder andere mee aan de 24 uursrace in Dubai, het Winter Endurance Kampioenschap en deed zo steeds meer ervaring op.

IMG 0028

Audi RS3
In oktober 2018 kreeg Gräper de gelegenheid om op Assen een race te rijden in een Audi RS3 van Bas Koeten en dat ging uitstekend. Hij was in race 2 op weg naar het podium, maar toen hij in de strijd om de derde plek naast een andere auto zat stuurde die ineens in omdat hij Gräper niet gezien had. Daardoor crashten beiden en was de race over en uit.

IMG 0200

Eigen Audi RS3
De eerste ervaringen met de Audi RS3 beviel hem zo goed dat toen de Rotterdammer de kans kreeg om er zelf een te kopen hij niet lang twijfelde. En met succes, want in 2019 wist Gräper, soms alleen en soms met een teamgenoot, vele podiumplaatsen te scoren.

gt4-paul-ricard

Bijna GT4
Toch hadden we Gräper vorig seizoen bijna met een andere wagen aan de start gehad. "Ik kon een AMG GT4 testen op Paul Ricard en dat vond ik echt wel heel gaaf. Maar ik had de Audi toen net gekocht en toch eigenlijk al snel beslist dat ik hiermee wou blijven rijden."

dubai-kameel

Op een kameel
Oscar heeft meer mogen proeven aan andere wagens en races dan de Supercar Challenge. "Ik heb nog een AMG GT3 test gedaan in Barcelona en reed in de 24 uur van Dubai, wat toch wel heel bijzonder blijft," klinkt het enthousiast uit zijn mond. "We hadden problemen met de remmen, maar mochten uiteindelijk toch naar het podium. Op een kameel! Het hele plaatje is daar zo gaaf en de sfeer heeft een grote lolfactor."

Autohandelaar
En dan zien we ineens in 2020 een andere wagen op de startgrid bij de Supercar Challenge. "Tja, ik blijf een autohandelaar hè," lacht de man die in het dagelijks leven auto's van het exclusievere segment in- en verkoopt. "Ik kon de Audi goed verkopen en ben overgestapt naar een Seat Leon Cupra die van een oud vrouwtje is geweest, haha."

IMG 0169

Teamgenoot
Maar is dat niet heel iets anders? "Het was inderdaad wel even wennen allemaal," legt Gräper uit. "De wagen rijdt heel anders en ik heb nu Henry Zumbrink als teamgenoot, terwijl ik vorig seizoen alleen reed. Maar van hem kan ik zoveel leren want Henry neemt zo enorm veel ervaring mee. En het gaat tot op heden helemaal niet slecht. De eerste wedstrijd kwamen we nog wat tekort, maar we zitten er nu dicht op en gaan voor de podiumplaatsen. De tweede race tijdens de Gamma Racing Day hebben we gewonnen, dus de stijgende lijn zit er nog steeds in. Of het genoeg is voor het kampioenschap weet ik niet, maar we doen ons best om het de anderen zo moeilijk mogelijk te maken. En dat lukt aardig."

IMG 1029

Niet tegen elke prijs
Oscar Gräper lijkt helemaal in de greep van het racevirus en pakt alles aan om achter het stuur van een snelle bolide te duiken, maar niet tegen elke prijs. "Ik heb het aanbod gekregen om GT3 te rijden, maar het budget hiervoor is zo extreem hoog, dat is het me dan net weer niet waard. Maar ik zou in de toekomst wel weer een Audi willen hebben. Ik zie het wel. Een carrière als prof zie ik niet zitten, dat kost zo enorm veel geld en probeer het geld hiervoor maar eens los te krijgen bij sponsors. Nee, ik ben realistisch. Ik ben op wat oudere leeftijd begonnen en kom ervaring tekort om er ook maar aan te denken. Laat mij maar door de week lekker auto's verkopen en in het weekend mezelf vermaken op het circuit."

Mail in de nacht
Op de vraag of hij nog een bijzonder moment heeft wat hem zijn levenlang zal bijblijven hoeft Oscar Gräper niet lang na te denken. "Dubai was geweldig en gaaf, maar tijdens de Gamma Racing Day gebeurde er toch wel iets wat ik wel heel bijzonder vond. "Ik kreeg op vrijdagavond net na middernacht een mailtje terwijl ik in de bar van het hotel met wat mensen zat. Of ik, als ik zin had, me om acht uur wilde melden bij een team in de Audi R8 Cup waar een rijder was uitgevallen. Na een kort nachtje wist ik de wagen als zesde op de grid te zetten en werd in de race vijfde. Dat was wel iets om nooit te vergeten."

IMG 1036

Lolfactor
Wat de toekomst gaat brengen weet Oscar Gräper nog niet. "Dat ik blijf racen is wel zeker, maar met wat en waar dat ga ik na het seizoen wel eens bekijken. Ik heb het enorm naar m'n zin in de Supercar Challenge, net als bij Ferry Monster waar ik nu rij, een leuk team met leuke gasten. De lolfactor is en blijft toch mijn drijfveer, net als mezelf elke keer proberen te verbeteren. Ik probeer de kansen die ik krijg te pakken. Maar eerst dit seizoen proberen goed te presteren, daarna zien we wel."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet