GT

IGTC: Teams Catsburg, Van der Zande op eerste rij voor Indianapolis 8 Hour

201004 IGTC Quali BMW
De Walkenhorst-BMW met Nicky Catsburg vertrekt vanaf pole voor de 8-uursrace

Met de Walkenhorst-BMW van Connor De Phillippi, Augusto Farfus en Nicky Catsburg en de Team Honda Racing-Honda van Mario Farnbacher, Renger van der Zande en Dane Cameron staan de beide auto's met Nederlandse inbreng op de eerste startrij voor de Indianapolis 8 Hour, de tweede wedstrijd van het seizoen in de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli. Het is voor het eerst dat de Amerikaanse ronde van de IGTC op het circuit van Indianapolis verreden wordt, nadat eerdere pogingen op Laguna Seca niet echt succesvol waren. In Indianapolis, waar de GT's een gecombineerd evenement vormen met de IndyCar Harvest Grand Prix, staan er twaalf GT3's en een gelijk aantal GT4's aan de start.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Al in de kwalificatie was de Walkenhorst-BMW het snelst met een gecombineerd gemiddelde van 1:23,197 minuten voor rijders De Phillippi, Farfus en Catsburg. Vervolgens bevestigde De Phillippi die prestatie tijdens de pole-shootout, waarbij de tien snelste GT3-teams uit de kwalificatie in actie kwamen. In de shootout reed De Phillippi een tijd van 1:23,318 minuten. De tweede tijd was voor Jules Gounon in de K-Pax Racing-Bentley, maar dit team raakte later zijn klassering kwijt omdat bij de technische controle werd vastgesteld dat een GPS-sensor niet op de voorgeschreven plaats bevestigd was. Daardoor werd de Bentley, bestuurd door Gounon, Maxime Soulet en Jordan Pepper, die na hun zege in Bathurst in februari het kampioenschap aanvoeren, tien plaatsen teruggezet op de grid.

Als gevolg daarvan mogen Mario Farnbacher, Renger van der Zande en Dane Cameron met de Team Honda Racing-Honda NSX als derde vertrekken. Farnbacher nam de shootout voor zijn rekening. Ook op de tweede startrij staan een BMW en een Honda, en wel de tweede Walkenhorst-M6 met Martin Tomczyk, Nick Yelloly en David Pittard, in de shootout bestuurd door Yelloly, en de Racers Edge Motorsport-NSX van Trent Hindman, Shelby Blackstock en Robert Megennis. De Squadra Corse-Ferrari en de Team Hardpoint-WRT-Audi starten vanaf de derde rij. De beste GT4-auto op de grid is de GMC-Audi van James Sofronas, Elias Sabo en Andy Lee, die als twaalfde start. De race start om 16.00 uur Nederlandse tijd en is live te volgen op de IGTC-website en Facebook-pagina, alsmede op het YouTube-kanaal van SRO GT World.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet