IndyCar

Indycar: Indycar gaat hybride. Motorenleveranciers verlengen contracten

Vanaf 2023 gaat men in Indycar met hybride motoren rijden zo werd in een persconferentie vandaag bevestigd. Een grote verandering want sinds 2012 maakt men in Indycar gebruikt van twinturbo V6 motoren.

Chevrolet
Zowel Chevrolet als Honda blijven Indycar als motorenleverancier trouw.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Indycar gaat hybride. Motorenleveranciers verlengen contracten
Zowel Chevrolet als Honda continueren hun motorenprogramma in Indycar. In 2012 begon men 2.2L V6 twinturbo motoren. Voor 2018 werden er 2.4L V6 twinturbos voor 2021 aangekondigd. Een beslissing waar men vorig jaar op terugkwam. Nu gaat men dus vanaf 2023 hybride. Of dit daadwerkelijk over drie jaar gaat gebeuren hangt af van de effecten die de pandemie met zich meegebracht heeft. Wat dit betreft hield Jay Frye van Indycar nog een slag om zijn arm.

"Er kunnen vertragingen optreden zodat de leveranciers en hun partners voldoende tijd hebben om de juiste sprong te maken met het motorontwerp en de overgang naar hybride. Wij zijn nu aan wedstrijd 13 maar met alle verschuivingen in de kalender voelde het aan als de 40e. Het is een erg lang seizoen geweest en eigenlijk waren we voor maanden gesloten. " aldus Frye

De verwachting is dat Indycar tot 2027/2030 van hybride motoren gebruik zal gaan maken. Frye verschafte hier niet echt duidelijkheid over.

Of er een derde motorenleverancier in de toekomst komt? Dat blijft een open vraag. Er waren in ieder geval geen Ferrari afgevaardigden aanwezig zoals sommigen misschien gehoopt hadden.

Verder kondigde de Penske Entertainment Group een uitgebreid "Divirsity Programma" aan. Niet alleen op het gebied van rijders maar qua fan benadering en werkgelegenheid in de sport, want niet iedereen kan coureur worden. In Indycar moet iedereen van welke cultuur dan ook welkom zijn is het streven. Inmiddels is er voor het Divirsity programma al 500.000 U$ gedoneerd.

Roger Penske Mnderheden
Roger Penske, ondanks zijn hoge leeftijd een man met visie. De Penske Entertainment Group kondigde een "Divirsity Progamma" aan zodat iedereen toegang krijgt om zich in deze sport te ontplooien. En dat hoef niet per sé als rijder te zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet