Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Dante Rappange, een jonge coureur om in de gaten te houden

IMG 0775

Dante is de jongste telg uit de racefamilie Rappange. Vader Rob is al jarenlang actief in het Nederlands Kampioenschap Historische Toerwagens & GT's, zus Belle en broer Jop reden vorig seizoen ook in de Ford Fiesta Sprint Cup.

Tekst en foto's: PR

Verjaardagscadeau
Vorig jaar debuteerde Dante tijdens de Hankook Finaleraces op TT Circuit Assen in de Ford Fiesta. "Dat was mijn verjaardagscadeau, ik werd 16 en mocht toen mijn eerste races rijden", lacht Dante. "Heel spannend en eigenlijk ging dat best goed. De eerste race was ik al behoorlijk naar voren gekomen maar viel ik helaas uit. In de tweede race werd ik negende en dat was een mooi resultaat."

dante-3

Ook teamsport
Net als Jop, die inmiddels in de GT4 rijdt, en Belle begon Dante in karting. Hij doorliep de Rotax Max, eerst nationaal en later Europees, maar wilde dolgraag net als zijn oudere broer en zus racen in de Ford Fiesta Sprint Cup. "Ik heb nog een zus, maar die zit op hockey en houdt niet zo van autosport. Zelf hockey ik ook, want mijn ouders vinden het belangrijk dat ik ook een teamsport doe. Maar racen vind ik toch echt het allerleukst."

dante-1

Eindelijk zover
Dante leerde bij Bas Koeten schakelen in een Seat en dat ging hem al snel goed af. De volgende stap waren track days en samen met Colin Caresani reed hij mee in het Winter Endurance Kampioenschap. "Maar waar ik natuurlijk echt naar uitkeek was racen in de Ford Fiesta Sprint Cup, omdat ik daar aan het kampioenschap mee kon doen. Jammer genoeg hebben we daar erg lang op moeten wachten, maar in augustus was het eindelijk zover."

dante-2

Focus naar voren
Natuurlijk heeft Dante veel gesproken met Jop en Belle over het racen in de Fiesta. "Zij leerden me dat ik me moet focussen naar voren en niet teveel moet letten op wat anderen doen. Mijn eigen race rijden dus."

Snelle leerling
Dat Dante een snelle leerling is liet hij tijdens de Zandvoort Superprix in augustus zien in de kwalificatie. Hij zette de vierde tijd op de klokken en in de eerste race werd hij knap vijfde. In de tweede race werd hij al vroeg in de race buiten zijn schuld aangetikt. Hij raakte de vangrail en beschadigde zijn achterbumper, maar kon wel door. Later in de race viel de bumper er echter af en een goede klassering was helaas niet mogelijk, hij werd 18e.

IMG 0776

Podium?
Maar dat Dante talent bezit is inmiddels wel duidelijk en dat we hem dit jaar op het podium zullen zien staat nu al bijna vast. Een rijder om in de gaten te houden!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet