TCR Series

TCR Europe: Julien Briché en Pepe Oriola winnen spannende races op Monza

2020 TCR Europe Monza Race 2 start 36

Veel spektakel tijdens de vijfde en zesde ronde van de TCR Europe Series op Monza. Het mag best gezegd worden dat het kleinere broertje van de FIA WTCR qua spanning en strijd de boventoon voert. Geen politiek geneuzel van de grote fabrikanten maar een eerlijke op de baan uitgevochten strijd tussen gelijkwaardige wagens. Al liep de eerste race op zaterdag een beetje uit de hand tussen te veel botsende en te fanatieke coureurs. Julien Briché ging met de meeste punten naar huis na een eerste en tweede plaats. Ook de jonge Belgische rookie Nicolas Baert maakte in Monza indruk en steeg naar de tweede plaats in het kampioenschap achter Daniel Lloyd. De volgende twee races zijn op 10 en 11 oktober op Circuit de Barcelona Catalunya.

Tekst: Gerrie Hoekstra/PR
Foto's: PR

2020 TCR Europe Monza Race 1 24 Julien Briche 00


Julien Briché wint tumultueuze eerste race
Julien Briché is weer helemaal terug op de hoogste trede van het podium. Eén jaar na zijn laatste winst in de afsluitende wedstrijd van 2019 reed de Fransman naar een foutloze overwinning aan het stuur van zijn Peugeot 308. Terwijl de meeste van zijn concurrenten alleen oog hadden voor elkaars plaatwerk, behield de JSB Compétition coureur het overzicht en versloeg de huidige koploper in de titelstrijd Daniel Lloyd met ruim drie seconden.

2020 TCR Europe Monza Race 2 8 Nicolas Baert 71

De jonge Belgische rookie Nicolas Baert liet weer eens zien hoe goed hij is en reed naar de laatste podiumplaats.
  2020 TCR Europe Monza Race 1 start 24

Na het doven van de startlichten was Lloyd sneller weg dan pole position man Mehdi Bennani en pakte de kop bij het ingaan van de eerste chicane. In Lesmo 1 ging het gelijk mis tussen Bennani en Jimmy Clairet die elkaar flink raakten met veel schade en opgaves tot gevolg.

  2020 TCR Europe Monza Race 1 44 Felice Jelmini 52


Briché nam in de tweede ronde kop over van Lloyd, met daarachter het strijdende duo Teddy Clairet en Pepe Oriola, die elkaar raakten. Oriola wist maar net de pits nog te halen terwijl Clairet naar de negende plaats terug zakte, als laatste van een flinke groep die voor de derde plaats aan het knokken waren. Mat'o Homola, Mike Halder, Baert, Felice Jelmini, John Filippi en Dániel Nagy gaven elkaar geen millimeter ruimte met veel duw en tikwerk tot gevolg. Baert en Teddy Clairet kwamen met elkaar in aanraking waardoor Clairet zijwaarts de bandenstapels van de Parabolica in knalde.

Twee ronden later konden ook Mike Halder en Homola zich tweemaal niet inhouden. Na de eerste chicane ging het al bijna fout tussen de twee kemphanen die elkaar raakten. In de Roggia chicane daarna was het definitief over voor beide rijders, die met schade de strijd moesten staken.

  2020 TCR Europe Monza Race 1 24 Julien Briche 15

Briché passeerde de finishvlag met een dikke drie seconden voorsprong op Lloyd, terwijl Felice Jelmini in de slotfase John Filippi nog passeerde en derde werd. Sami Taoufik werd vijfde vlak voor Nagy op plaats zes. Een hectische race waar nog lang over gesproken werd.


UITSLAG RACE 1

2020 TCR Europe Monza Race 1 podium 17

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet