V8 Supercars

V8 Supercars: McLaughlin en Ford winnen titels. Whincup kan geen vuist maken.

Twee overwinningen en een tweede plek waren voor Scott McLaughlin voldoende om bij DJR Team Penske zijn derde achtereenvolgende titel veilig te stellen. Voor 2021 beschikt McLaughlin over een contract bij DJR Team Penske maar ook Indycar ligt op de loer. In ieder geval bij Penske is McLaughlin een veelgevraagd man. Cameron Waters won de derde wedstrijd op The Bend, waar dit weekend vanwege de Coronapandemie weer in een andere configuratie werd gereden.

2020 Start The Bend
De Supercars reden voor de tweede achtereenvolgende week op The Bend.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/Tickford/Kelly Racing/PR

McLaughlin en Ford winnen titels. Whinup kan geen vuist maken.
Voor de achtereenvolgende maal bezorgde Scott McLaughlin DJR Team Penske en Ford de titel in de Supercars. In de laatste wedstrijd(R30) was een tweede plek voldoende om de titel veilig te stellen. Polesitter McLaughlin nam in de laatste wedstrijd direct de leiding maar de Mustang van Cameron Waters ging al in de allereerste bocht om de Mustang heen waardoor McLaughlin naar de tweede plek voor Jamie Whincup terugviel. In de Top 3 zou geen verandering meer komen. Het betekende dat McLaughlin voor de derde achtereenvolgende maal de titel binnenhaalde. Hij beschikt over een voorsprong van 305 punten op Whincup terwijl er in de Bathurst 1000 maar 300 te verdienen zijn.

2020 Podium
Voor de derde achtereenvolgende maal kampioen. Scott McLaughlin.

Scott McLaughlin: "Prachtig en alle lof aan iedereen bij Shell V Power Racing. Gek om dit zonder de fans te vieren. Nu hebben we nog één doel en dat is de Bathurst 1000. Gedurende het gehele seizoen was het met Jamie een fantastisch duel. En vandaag natuurlijk met Cam Waters die zijn eerste seizoensoverwinning behaalde. Jammer voor Jamie in de tweede wedstrijd. Dit stelde ons in staat om vandaag het kampioenschap te behalen. En dit deden wij dan ook."Voor Waters betekende het zijn tweede overwinning in de Supercars. In 2017 won hij samen met Richie Stanaway de Sandown 500. Voor McLaughlin betekende het zijn 21e podiumpositie dit seizoen!

2020 Race Mooie gevechten in het middenveld.

De tweede wedstrijd van dit weekend leverde eveneens een overwinning voor Scott McLaughlin op. Gedurende lange tijd zag het er naar uit dat DJR Team Penske vandaag een dubbeloverwinning zou behalen maar Fabian Coulthard moest al in de 21e ronde met een gebroken aandrijfas opgeven. Een slechte pitstop van Whincup betekende dat hij uiteindelijk de titel verspeelde. Whincup zou bij het uitrijden van de pits een pneumatische boor geraakt te hebben maar de wedstrijdleiding besloot geen verdere actie meer te ondernemen. Zowel Fabian Coulthard als David Reynolds moesten met een gebroken aandrijfas opgeven.

2020 Waters
Cameron Waters behaalde zijn  tweede Supercars-overwinning.

Het betekende een safetycar-interruptie waardoor SVG als leider de pits binnenging. In de 27e ronde volgde de herstart waarbij McLaughlin direct de leiding nam en met een voorsprong van 0.5 secs. als eerste over de streep ging.De openingswedstrijd op zaterdag kwam eveneens op naam van Scott McLaughlin. In principe leidde hij van start tot finish terwijl Shane van Gisbergen als tweede eindigde. Vanaf een 14e startplek kwam Jamie niet verder dan P10.

In de 24e ronde liep SVG iets op McLaughlin in maar slaagde er niet in om echt in de aanval te gaan. McLaughlin: "Shane kwam hard aanzetten. Ik had nog iets in de trukendoos. Ik probeerde zijn banden in "dirty air" wat op te warmen en dit plan werkte voor mij volledig. Cameron Waters eindigde in de openingswedstrijd als derde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet