TCR Series

WTCR: Tom Coronel: Volop genieten en goede resultaten in FIA WTCR Nürburgring

200926 WTCR Tom Coronel 1

Twee weken na de seizoensstart van de FIA WTCR – World Touring Car Cup in het Belgische Zolder stond met het optreden in het voorprogramma van de 24-uursrace op de Nürburgring het hoogtepunt van het seizoen op het programma. "Het allergaafste circuit van de wereld", zei Tom Coronel over de legendarische Nordschleife, waar hij met zijn Audi RS 3 LMS in de kleuren van DHL, ingezet door het Comtoyou DHL Team Audi Sport, in actie kwam tijdens de beide races. In de eerste race eindigde de Nederlandse coureur als vijfde en won hij de WTCR Trophy, het klassement voor privérijders. In de tweede wedstrijd werd Coronel als achtste geklasseerd.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Voor Coronel was er een druk programma, want naast zijn deelname aan de beide wedstrijden van de FIA WTCR kwam hij ook in actie tijdens de 48e editie van de jaarlijkse 24-uursrace op de Nürburgring. "Zeker op donderdag, met twee vrije trainingen en de kwalificatie voor de WTCR en twee kwalificatiesessies voor de 24-uursrace betekende dat vaak wisselen. Maar dat vond ik zeker niet erg, want het is iedere keer geweldig om hier te mogen rijden", toonde Coronel zijn enthousiasme.

200926 WTCR Coronel 3

In de vrije trainingen kende Coronel de nodige problemen, waardoor hij in de eerste sessie slechts twee ronden kon rijden en in de tweede training zelfs maar één ronde. "We hebben veel dingen veranderd, maar het ging niet zoals we wilden." Daarentegen ging het in de kwalificatie aanmerkelijk beter. Hierin reed Coronel de vijfde tijd, een prima prestatie. "Het was al vrijwel donker toen we reden, wat in de WTCR een bijzondere ervaring is. Mijn eerste ronde was al goed en vervolgens was ik zelfs op weg naar nog een betere klassering, was al twee seconden sneller dan mijn voorgaande ronde, maar raakte even van de baan en moest met vier wielen door het gras. Met de vijfde plaats ben ik heel tevreden, dat geeft vertrouwen voor de race."

Tijdens de kwalificatie op donderdag was het nog droog, maar de wedstrijd op vrijdagmiddag vond op een natte baan plaats. Het was tevens de eerste keer dat de rijders met de Goodyear-regenbanden reden. "Voorafgaand aan de race hadden we heel veel aan de afstelling veranderd: veren, dempers, rollbars, de uitlijning. We startten van achter de safety-car, dus een rollende start", vertelde Coronel, die vanwege de 'reversed grid' en enkele straffen voor andere rijders als derde mocht vertrekken. "In de eerste ronde kon ik een paar plaagstootjes uitdelen aan Yvan Muller, die op pole stond, maar al snel de leiding verloor aan Guerrieri. Het was wel duidelijk dat die Lynk & Co's van Muller en zijn teamgenoten heel hard gingen!"

200926 WTCR Coronel 2

Dat bleek ook in de derde ronde, toen Björk met de Lynk & Co de aanval plaatste op Coronel en er, niet zonder het nodige contact, voorbij ging. "Ehrlacher ging ook gelijk mee, waardoor ik twee plaatsen verloor en vijfde reed. Ik had het idee dat zij ook iets meer tractie hadden", legde Coronel uit. "Op de Nordschleife zelf was het in de slotronde echt glibberen en glijden, heel glad! Bovendien hoorde ik het geluid van de aandrijfas, wat duidde op een probleem. Daardoor heb ik dus geprobeerd zo min mogelijk te schakelen om toch nog de finish te halen. Het hele middengedeelte heb ik in de derde versnelling gereden." De opzet slaagde: Coronel kwam als vijfde over de eindstreep en won het klassement voor privérijders. "Een prachtig resultaat, achter de fabrieks-Honda en de drie fabrieksauto's van Lynk & Co", aldus de rijder.

De tweede wedstrijd vond op zaterdagmorgen vroeg plaats op een vochtige baan en bij een temperatuur van rond de zeven graden. Coronel startte als vijfde en wist die positie aanvankelijk vast te houden, maar gleed bij Aremberg even buiten de baan en verloor twee plaatsen. "Daarvoor kon ik zelfs Björk nog even aanvallen, maar nadat ik dat uitstapje gemaakt had, merkte ik wel dat het lastig was", zei Coronel. "Weinig scherpte met het insturen op de voorwielen, moeite met het remmen. Het was superglad en op tractie verloor ik toch wel veel. De snelle doordraaiers gingen heel goed, daarin kon ik ook wel een gaatje slaan. In de tweede ronde had ik een mooi gevecht met Jean-Karl Vernay, inclusief een paar tikjes, maar helemaal fair, geen probleem. In de langzamere en middelsnelle bochten had ik echter geen goed gevoel met de auto. Yvan Muller kwam er uiteindelijk ook nog redelijk makkelijk voorbij. In de laatste ronde streed ik nog met Tiago Monteiro, die twee keer in mijn deur reed, maar ik kon mijn positie behouden. Zo ben ik achtste geworden en tweede privérijder, dus weer goed punten gescoord onder heel moeilijke omstandigheden. Bovendien ben ik beste Audi-rijder, wat ook wel goed doet."

200926 WTCR Coronel 4

"Al met al was het toch wat moeilijker dan we gedacht hadden, maar dat kwam voornamelijk door de omstandigheden", sloot Coronel af. "We gaan kijken of we komende week nog ergens in de regen kunnen gaan testen, want dat is voor de komende races in het najaar waarschijnlijk wel belangrijk." De volgende wedstrijden in de FIA WTCR worden op 10 en 11 oktober verreden op de Slovakia Ring nabij Bratislava.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet