Supercar Challenge

Liveblog Gamma Racing Day TT Circuit Assen18:40 uur: De eerste dag van het Gamma racefeest zit er op.

Morgen begint het programma om 8:30 uur met de kwalificatie van de Dutch GP Superkarts. De 10.000 bezoekers krijgen een gevarieerd programma te zien, met naast de verschillende raceklassen ook demonstraties, hotlaps voor gasten in de Gamma Mazda MX-5 van Dirk Warmerdam en de Formula 2-Seater waarin Robert Doornbos enkele gelukkigen een onvergetelijke dag gaat bezorgen.

18:10 uur: Spannende strijd in twee kwalificaties Supercar Challenge
In de eerste kwalificatie viel de beslissing in de uiterste slotseconden. Equipe Estella van de Wiel-Jim Ringelberg trappen nog alles uit hun Golf en verwijzen drie in Groningen gebouwde Zilhouettes naar de plaatsen twee, drie en vier, met respectievelijk Tubben, Blaak en Drenth achter het stuur.

In de Supersport 2 blijft Berry van Elk aan de leiding voor Harold Wisselink, die echter in de slotseconden van de kwalificatie alles uit zijn BMW E90 perst en Van Elk van een zekere snelste tijd berooft.

Vooraan bij de prototypes zijn de verschillen minimaal maar equipe Berg-Cascatau blijft de bovenliggende partij, ondanks alle pogingen van Tim Joosen. Derde en eerste in de GT klasse wordt Max Weering voor een weer indrukwekkende Cor Euser.

In de Supersport 1 divisie start equipe De Borst met Lorenzo van Riet vanaf de beste startpositie voor Bart Arendsen en heel dicht daarachter René Steenmetz. Equipe Gräper-Zumbrink worden met hun Leon Cupra vierde voor Marcel van de Maat en equipe Van Vliet-Van der Zweerde.


LEES VERDER


AS Kalff Campagne


16:30 uur:
Het is tijd voor het klassieke geweld op Assen. Geen vrije training meer maar een echte kwalificatie voor de twee races op zaterdag en zondag. Een prima groot veld van 28 wagens wordt door de nieuwe wedstrijdeider voor de NK Historische Toerwagens & GT's Jeroen Frieman op pad gestuurd. Al vroeg in de kwalificatie is er geen kruid gewassen tegen de Corvette Grand Sport van equipe Campagne-Kalff. 


AS Andy Newall


Andy Newall met de Jaguar E-type komt nog wel dichterbij maar moet uiteindelijk 0.709 seconde toeleggen. Daarachter op wat meer afstand eindigt Kennet Persson in zijn Ford GT40 als derde. Kaj Dahlbacka wordt vierde met de Chevrolet Grand Sport voor Bob Stevens met de lichte Lotus Elan.
AS Alfa veroorzaakt half uur vertraging
Een olielekkende Alfa zorgde voor wat vertraging in het tijdschema

AS NKHTGT
Een balancerende Mini


16:00 uur: De tweede vrije training van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup wordt met nog vijf minuten op de teller door een rode vlag gestopt en niet meer herstart. Michael Golz gaat eraf in de bocht 4 genaamd Ossebroeken. Net als vanochtend is Max Paul het snelste voor Lucas-Ayrton Mauron en Tim Reiter. Onze landgenoot Maurits Sandberg, vorig jaar uitkomend met een Audi in de TCR Germany, klokt de negende tijd.


FMIA2279

15:15 uur:
De tweede vrije training van de Mazda MX-5 wordt gelijk onderbroken door een korte Full Course Yellow. Na het vervolg zijn toch weer de twee jonge tieners Maxime Oosten en Milan Teekens die uiteindelijk het snelste zijn gevolgd door András Király en Pim van Riet. Ook de jonge Belg Filip Wojtowicz gaat het steeds beter doen en eindigt op een vijfde plaats gevolgd door Marcel Dekker, die zich natuurlijk bij de kwalificatie van morgenochtend rond 9:35 uur wel weer aan de kop gaat melden.

AS Carasani


14:40 uur: Na de Dutch GP Superkarts en de Benelux Trophy motorfietsen is het de beurt aan de tweede vrije training van de Ford Fiësta Sprint Cup. Het is wederom Colin Caresani die lekker in zijn vel zit op het TT Circuit Assen en de snelste tijd rijdt, gevolgd door Rik Koen en Dylan Derdeale. Kenny Herremans heeft zich in de top vijf genesteld op plaats vier, voor Laurens de Wit. Alle rijders worden door de wedstrijdleiding gewaarschuwd voor het overschrijden van de track limits achterop het circuit.
  AS Supercar pole
12:15 uur: Net als in de eerste vrij training gaan Tim Joosen en equipe Berg-Cascatau als snelsten rond. De nieuwe derde man is Max Weering met zijn imposante Lamborghini Super Trofeo.

AS Supercar Challenge

Ook Cor Euser mengt zich in de top vier met de Marc II V8, gevolgd door Hein Koopman in de BMW Z4 GT3. De snelste Supersport 1 rijder is Bart Arendsen (BMW 1 Serie GTR) met in zijn kielzog de Leon Cupra van René Steenmetz. Berry van Elk is de snelste in de Supersport 2 klasse bij zijn debuut in de nieuwe BMW M2 CS, gevolgd door Assenaar Henk Tappel.


IMG 0432

In de Sport divisie wordt de toon gezet door een viertal Zilhouette bolides. Met acht wagens in totaal zorgen zij voor een welkome aanvulling.


AS Mazda

11:50 uur:
In de vrije training van de Mazda MX-5 Cup staan de bekende snelle namen weer vooraan. Milan Teekens gaat het snelste rond voor Marcel Dekker, András Király en Maxime Oosten. Routinier Pim van Riet noteert de vijfde tijd.
  AS Audi

11:00 uur:
13 Fraaie Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup bolides staan klaar voor hun eerste vrije training. Dat het circuit nog de nodige vraagtekens oplevert merkt Matthias Kämpf die zijn dure Audi au doet na een flinke aanvaring met de bandenstapels.

AS Auw die bandenstapel

Max Paul is de snelste, gevolgd door Kris Heidorn en Lucas-Ayrton Mauron.
10:20 uur: In de vrije training van de Ford Fiesta Sprint Cup is Colin Caresani het snelste voor zuiderbuur Dylan Derdeale en Rik Koen. Dante Rappange rijdt de vierde tijd, gevolgd door Laurens de Wit. Nog niet iedereen is klaar voor snelle rondetijden. Kenny Herremans blijft steken op een 17de plaats.

09:40 uur: In de eerste vrije training van de Supercar Challenge is Tim Joosen de snelste met zijn Norma M20FC, gevolgd door equipe Berg-Casscatau met een soortgelijke bolide. Equipe Dennis de Borst-Lorenzo van Riet zijn al gelijk snel bezig met hun Hyundai i30 N. Zij zijn de snelste in de Supersport divisie 1 en rijden sneller rond dan de in principe snellere GT rijders, met John de Wilde op een vierde plaats algemeen.
  IMG 0430

We zijn er vroeg bij. De tafeltjes en stoeltjes wachten op hun gasten.

IMG 0429

Er heerst nog een serene rust in het mediacentrum.


IMG 0426

Autosport.nl medewerker Erik van der Schaaff is als eerste aanwezig. De TV schermen zijn nog uit en de zijn A1-GP two-seater waarin Robert Doornbos enkele gelukkigen gaat rondrijden is aangekomen op het circuit. Het feest kan beginnen.


IMG 0433

Op TT Circuit Assen is het programma voor vandaag als volgt:

09:00-09:30 uur vrije training 1 Supercar Challenge
09:38-10:08 uur vrije training 1 Ford Fiesta Sprint Cup NL + BE
10:16-10:46 uur vrije training 1 Audi R8 Cup
10:54-11:24 uur vrije training 1 Mazda MX-5 Cup
11:32-12:02 uur vrije training 2 Supercar Challenge
12:12-12:37 uur Test Dutch GP Superkarts
12:47-13:12 uur Kwalificatie 1 Benelux Trophy (Motorcycles)
13:57-14:27 uur Vrije training 2 Ford Fiesta Sprint Cup NL + BE
14:35-15:05 uur vrije training 2 Mazda MX-5 Cup
15:13-15:43 uur vrije training 2 Audi R8 Cup
15:51-16:21 uur Kwalificatie NK Historische Toerwagens & GT's
16:31-16:51 uur Vrije training Dutch GP Superkarts
17:01-17:21 uur kwalificatie Supercar Challenge - Group
17:29-17:49 uur kwalificatie Supercar Challenge - Group 2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet