Supercar Challenge

Liveblog Gamma Racing Day TT Circuit Assen

as Paddock

De Gamma Racing Day op TT Circuit Assen vindt dit jaar voor het eerst plaats ná de zomer. Na de DTM race twee weken geleden is het publiek in beperkte aantallen weer welkom op het TT Circuit Assen. Autosport.nl is drie dagen aanwezig om alle activiteiten vast te leggen in deze liveblog.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Gerrie Hoekstra, Erik van der Schaaff, Marco Antheunisse en PR

We zijn aan het eind gekomen van drie dagen verslaggeving vanaf TT Circuit Assen tijdens de Gamma Racing Day 2020. Hopelijk wordt dit evenement volgend jaar weer georganiseerd in augustus, zonder dat de organisatie zich druk hoeft te maken over wat voor beperkingen dan ook. Rekening houdend met alle moeilijkheden en beperkingen zijn we blij dat zo'n groot evenement toch zijn doorgang kon krijgen, al was de kwaliteit van de demo's wat minder dan we gewend zijn. Tot volgend jaar.

EDFO-20200927-Gamma Racing Day- S4A6804


18:30 uur: De toeschouwers die tot het einde bleven werden beloond. Net als de Mazda MX-5 Cup was de Ford Fiesta Sprint Cup race een hoogtepunt van de dag. Spannende inhaalmanoeuvres, deurkruk aan deurkruk gevechten, jonge gasten die tot het einde met het koppie aan het racen waren. Een voorbeeld voor veel anderen. Natuurlijk waren er wat waarschuwingen, maar in de hitte van de strijd even te weinig rekening houden met track limits is geen schande. Er werden achteraf ook geen straffen meer uitgedeeld. Colin Caresani was de grote man van de tweede race, na een geweldige start was de Bas Koeten rijder de gehele wedstrijd in gevecht met Rik Koen. Samen voerden de twee jonkies een briljante show op die tot op de finish voortduurde. Uiteindelijk maakt Caresani niet het foutje van gisteren om in de laatste bocht de overwinning kwijt te raken. Hij pareerde alle aanvallen en won terecht deze fraaie race.

LEES VERDER


20200927 1RL09780


17:20 uur:
Tim Joosen wint de tweede wedstrijd voor equipe Berg-Cascatau, allebei met een Norma. In de GT's blijft Max Weering de betere over Cor Euser, maar het verschil bleef minimaal. De laatste podiumplaats is er voor John de Wilde, die er nog even flink voor moest knokken om Hein Koopman met zijn fraaie BMW Z4 GT3 voor te blijven.

In de Supersport is het equipe Gräper-Zumbrink die hun lang gekoesterde overwinning eindelijk binnen hebben. Bart Arendsen bleef op een ruime zes seconden steken en werd tweede. Laatste podiumgangers zijn Dennis de Borst en Lorenzo van Riet, die nog veel plaatsen heeft goedgemaakt. In de Supersport 2 divisie is het uiteindelijk toch weer Berry van Elk die met zijn BMW als eerste de finish passeert.

In de Sport klasse wordt het hele podium gevuld met Zilhouette deelnemers. Max Tubben blijkt uiteindelijk de winnaar maar het verschil met de tweede equipe Hoekstra-De Jong is maar een kleine seconde. Derde wordt Jan Berry Drenth.

LEES VERDER


politie

De politie was in grote getalen aanwezig en zagen dat alles goed ging.

S4 270

Het wordt een beetje ééntonig maar Max Paul wint ook gewoon de tweede wedstrijd in de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup. De Oostenrijker was het hele weekend al de snelste Audi. Tijd dat Rik Koen hem eens een lesje racen gaat geven. Maurits Sandberg eindigt de tweede race als elfde.

20200927-NRB 7473

13:00 uur: Door de gehele race waren er gevechten tussen verschillende groepen. Maar de laatste ronde op Assen zal ons zeker bij blijven. Bumper aan bumper streden Király en Oosten om de hoofdprijs. Een fantastische inhaalmanoeuvre van Oosten aan de binnenkant van de Stekkenwal zou normaal gesproken de eerste plaats hebben gebracht. Maar zoals eerder gezegd wordt in de Mazda MX-5 Cup anders geracet dan we gewend zijn. Het was dan ook Király die op zijn favoriete inhaalplek aan de buitenkant ingaan Ramshoek Oosten op onnavolgbare wijze passeerde. Zij aan zij ging het knokkende duo op weg naar de Geert Timmerbocht waarbij Király aan de binnenkant de beste mogelijkheden kreeg en de wedstrijd met een minimaal verschil van 0.010 seconde op zijn naam schreef. Het was weer smullen bij de Mazda's. Cupracen zoals het hoort.

LEES VERDER480-IMG 5762

12:00 uur:
De start gaat nu in één keer goed en de Historische klassiekers van de NK HT & GT bulderen op weg naar de eerste Haarbocht. De grote zware Chevrolets kunnen hun vermogen amper kwijt op het vochtige circuit. Michiel Campagne met zijn Corvette Grand Sport pakt vanaf poleposition de leiding maar als een duveltje uit een doosje is daar plotseling Rhea Sautter met zijn veel lichtere Jaguar E-type. Gestart vanaf een zevende positie maakt de Engelsman het Campagne in de eerste ronde al moeilijk. Bij het ingaan van de Haarbocht pakt de brutale Jaguar zelfs de leiding, en bijna zij aan zij strijden de twee wagens verder. Een uitglijder van Kennet Persson met zijn fraaie Ford GT 40 in het grind van de Haarbocht zorgt voor een safety car periode en maakt een einde aan de fraaie strijd om de kop.

480-IMG 5838


Na de herstart gaat de strijd verder tussen Sautter en Campagne. Laatstgenoemde heeft de hele breedte van de baan nodig om de Jaguar bij te houden. Kaj Dahlbacka (Chevrolet Grand Sport) met vlak daarachter Tom Kuiper met de Chevrolet Corvette. Daar weer achter strijden de beide Lotus Elan's van Jos en Bob Stevens voor positie.

Rhea Sautter breidt zijn voorsprong verder uit en wint deze leuke wedstrijd voor Michiel Campagne, die zich zeker vermaakt heeft in zijn strijd om de kop. Kaj Dahlbacka wordt derde gevolgd door Tom Kuiper en de beide Elans van Bob en Jos Stevens. Bas Jansen met de Ford Mustang pakt de zevende positie voor de Shelby GT350 van Roelant de Waard. Armans Adriaans (Chevrolet Corvette en Jaap Sinke (Austin Healey maken de top tien compleet.

480-IMG 5752


motorfiets-91

11:05 uur:
De spanning is te snijden vlak voor de start van de eerste van de twee beslissende wedstrijden in de Benelux Trophy voor motorfietsen. Het begint flink te spetteren. Best wel een moeilijke keuze betreffende de bandjes. Eerst de start van de Superbikes gevolgd door de Supersport klasse. Behoedzaam rijden de in totaal 32 motoren hun rondjes. Koploper Sander Claessen waagt te veel en gaat onderuit in de tweede bocht genaamd Madijk. Opvallend is dat niemand verder zijn ongelukkige voorbeeld volgt. Iedereen blijft op de been. Yan Ancia gaat het beste met de klammige omstandigheden om en weet bij de Superbikes te winnen. Bij de Supersport is het Wiljan van Wikselaar, die Louis van Wijhe in de laatste ronde nog passeert, de winnaar.


kart-1

10:20 uur:
Bewondering voor de in het algemeen wat oudere deelnemers van de Dutch GT Superkarts. Deelnemers uit negen landen komen in Assen aan de start voor hun drie races. Een Superkart heeft weinig van doen met de karts op de recreatiebaantjes. In tweeënhalve seconde van 0 naar 100 km/h en behaalt op het rechte eind een topsnelheid van 235 km/h, terwijl je met je billen over de grond schuurt. De deelnemers komen uit negen verschillende landen die eigenlijk allemaal de strijd aan gaan met voormalig Europees kampioen Peter Elkmann.

Tevergeefs blijkt al snel na de start van de race. Er is niemand die in de buurt kan blijven van de snelle Duitser, alleen Andreas Jost blijft als tweede op meer dan vier seconden achterstand in de buurt. Beste Nederlander wordt Marcel Maasmann op een derde plaats. Recardo van Dijk wordt vijfde en Mark Verhaar zevende voor Leo Kurstjens en Chris Reit op plaats acht en negen. Mark Nachtegeller, die wij nog kennen uit zijn Formule Ford tijd komt wat snelheid te kort met zijn 4-takt en wordt 14de.


IMG 5626

Het programma met gasten als bijrijder in de tweezitter A1 GP was snel voorbij vanwege technische malheur. Erik van Loon reed wel een paar rondjes in zijn Arrows F1.

IMG 5500
Zondagochtendvroeg waren de condities nog niet echt optimaal.


Het mag duidelijk zijn dat er maar één rijder in de Audi Sport R8 Cup het snelste is. Max Paul is alweer het snelste nu in de tweede kwalificatie van deze Cup. Oscar Gräper zijn deelname gisteren blijft éénmalig. De Supercar Challenge rijder komt vandaag bij de Audi's niet aan de start. Maurits Sandberg reed naar de tiende startplaats voor de race van vanmiddag.

Het heeft de gehele nacht flink geregend in Assen. Nu is het gelukkig droog, maar een dreigend wolkendek belooft niet veel goed. Het is de derde dag van de Gamma Racing Day, waar gisteren de beide Cup wedstrijden van de Mazda MX-5 Cup en de Ford Fiesta Sprint Cup de toeschouwers enthousiast maakten. Onbegrijpelijk dat de organisatie de belangrijke Ford Fiesta klasse voor de Benelux helemaal achteraan heeft in geprogrammeerd. Een gemiste kans vinden wij.

Wat kunnen we vandaag allemaal verwachten:

08:40 – 09.10 uur kwalificatie 2 Audi R8 Cup
09:15 – 09:35 uur Formule 2-Seater
09:55 - 10:15 uur Race 2 Dutch GP Superkarts 2020
10:35 - 11:05 uur Race 1 Benelux Trophy (Motorcycles)
11:25 – 11:55 uur Race 2 NK Historische Toerwagens & GT's
12:15 – 12:45 uur Race 2 Mazda MX-5 Cup
13:05 – 13:25 uur Race 3 Dutch GP Superkarts 2020
13:35 – 14:15 uur Demo's
14:35 – 15:05 uur Race 2 Audi R8 Cup
15:25 – 15:55 uur Race 2 Benelux Trophy (Motorcycles)
16:15 – 17:10 uur Race 2 Supercar Challenge 50 minutes + 1 ronde
17:30 – 18:00 uur Race 2 Ford Fiesta Sprint Cup NL + BE

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet