Supercar Challenge

Supercar Challenge: Voor Ted van Vliet is de funfactor het belangrijkste

20200821-RBN 3067

Ted van Vliet is met zijn BMW E92 al een groot aantal jaren vaste deelnemer in de Supersport 1 klasse. Een goede klassering staat voor hem niet op de allereerste plaats, het genieten van een weekend racen is waar het hem om gaat. Al is hij niet minder fanatiek wanneer hij achter het stuur kruipt, want dan hoopt hij stiekem toch een glimmende beker mee naar huis te nemen.

Tekst en foto's: PR

IMG 0096


"Ik hou er van dat rijders respect voor elkaar en hun materiaal hebben," zegt Ted van Vliet over zijn benadering van het racen. "Je zult me nooit in de eerste bocht in een gat zien duiken dat er misschien niet helemaal is, je moet elkaar laten leven. Het heeft geen zin om dan al direct je spullen kapot te rijden." Van Vliet ziet racen dan ook echt als hobby, waar hij de drukte van het dagelijkse leven even achter zich kan laten. "Ik kan eigenlijk maar net meekomen en weet van mezelf dat ik niet de beste rijder in het veld ben. Maar ik vind het geweldig dat ik dit kan doen en geniet er echt van. Voor mij staat de gezelligheid en de funfactor voorop."

20200822-RBN 4412

Auto bouwen
"Het begon allemaal zo'n tien jaar geleden toen ik wel eens wat track days deed," vertelt Ted over zijn eerste kennismaking met het racen. "Al snel kwam ik Henk Thuis tegen, heb een auto gebouwd en zo kwam ik in 2012 in de Supercar Challenge terecht. Na een pauze ben ik er vanaf 2015 eigenlijk altijd bij."

20200823-NRB 3384

Leuke club
Van Vliet rijdt met een BMW E92 die wordt onderhouden door JR Motorsport. "Zelf onderhouden, daar heb ik als ondernemer gewoon te weinig tijd voor. Bovendien weten die mensen veel meer van zo'n wagen dan ik," legt van Vliet uit. "Daarnaast is het een enorm leuke club mensen en ik zei net al, het plezier staat voorop."

IMG 0154

Beide genieten
De 52-jarige Ted van Vliet heeft in het dagelijks leven een groot bedrijf, Strack Vloeren, dat gevestigd is in Utrecht. Hij woont samen met Bianca in Oudewater en ze hebben samen vier kinderen. "Bianca gaat altijd mee, dat is ook zo'n onderdeel van de gezelligheid. We genieten er beiden op onze manier van."

20200822-NRB 2541

Af en toe een uitstapje
Wordt het na vijf jaar BMW E92 niet eens tijd voor wat anders? "Ik kijk best wel eens om me heen, maar ik weet ook wat het allemaal kost om met iets anders te beginnen," legt van Vliet uit. "Ik heb het super goed met de huidige auto, maar ik zou in de toekomst misschien wel in een GT willen rijden. Ik heb de afgelopen jaren een aantal keer lange afstandsraces gereden en dat beviel me ook wel. Heb een aantal keer op het podium gestaan en op Monza werden we zelfs eerste, al moet ik er bij zeggen dat het wel een heel klein veld was. Erg leuk, maar ik blijf voorlopig nog gewoon met m'n BMW in de Supercar Challenge, met soms een ander evenement er bij. Zo vond ik het in het eerste weekend op Zandvoort erg leuk om ook bij de DNRT mee te rijden. Het werd een druk dagje en ben m'n BMW bijna niet uit geweest. Heb echt genoten dat weekend."

20200823-RBN 5447

Andere prioriteiten
Ted van Vliet vindt het jammer dat het startveld op dit moment niet meer zo groot is als vroeger. "Ik weet nog dat we met zestig wagens aan de start stonden. Dat was echt superspannend. Maar ik begrijp ook dat een aantal mensen even een stapje terug heeft gedaan in een tijd dat het voor sommigen lastig is om met hun bedrijf het hoofd boven water te houden. Dan heb je andere prioriteiten." Toch blijft Ted optimistisch: "Ik denk dat na de Corona het echt wel weer beter gaat worden, dan zal het aantal deelnemers weer gaan toenemen."

Belangrijkste
Heeft Ted van Vliet verwachtingen voor dit seizoen? "Ik zei al dat ik maar net mee kan komen, dus een kampioenschap zal moeilijk worden. Daarnaast hebben sommigen een auto waar de BMW niet tegenop kan. Of ik dat erg vind? Nee hoor, totaal niet. Ik geniet van wat ik doe en dat is toch het allerbelangrijkste voor mij, de funfactor."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet