Formule 3

F3: Wie volgt Joey Alders op? Aziatisch F3-kampioenschap in de Emiraten

200923 F3 Asia field
Het Aziatisch F3-kampioenschap 2021 wordt volledig in de Emiraten verreden

De strijd om de opvolging van Joey Alders als kampioen in het Aziatisch Formule 3-kampioenschap vindt in een tijdsbestek van vijf weken tussen eind januari en eind februari 2021 in de Verenigde Arabische Emiraten plaats. De organisatie presenteerde een kalender van vijf evenementen met elk drie wedstrijden: drie keer wordt op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi gereden, twee keer op Dubai Autodrome.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: F3 Asian Championship/PR Plus

De organisatie van de serie, het bureau Top Speed van Davide de Gobbi, koos voor een compacte kalender met minimale reisbewegingen met het oog op de wereldwijd geldende restricties, waar we naar alle waarschijnlijkheid voorlopig nog niet van af zijn. Zo ontbreken landen als Maleisië en Thailand, waar het afgelopen seizoen ook gereden werd, voor 2021 op de kalender, die zich volledig op de Emiraten richt. "Een compact seizoen in het Midden-Oosten is voor rijders en teams een aantrekkelijke optie", zegt Davide de Gobbi. "Dankzij de start medio januari kunnen de teams hun auto's naar de Emiraten laten verschepen, terwijl de grenzen van Dubai en Abu Dhabi open zijn en er daardoor gedurende het seizoen geen quarantaine nodig is."

De seizoensstart is op 22 en 23 januari op Yas Marina Circuit, in het voorprogramma van de Hankook 6H ABU DHABI van de Nederlandse organisatie CREVENTIC. Daarna volgen op 29 en 30 januari wedstrijden in Dubai, op 5 en 6 februari in Abu Dhabi, op 12 en 13 februari weer in Dubai en op 19 en 20 februari de afsluiting in Abu Dhabi. De mogelijkheid om op Yas Marina Circuit een tweede baanconfiguratie te gebruiken zou ervoor zorgen dat de beste negen rijders in de eindstand van het kampioenschap alsnog hun punten voor de FIA-superlicentie zouden kunnen verdienen.

200923 Asian F3 Alders
Joey Alders werd het afgelopen seizoen kampioen in de serie

Het Aziatisch Formule 3-kampioenschap werd in 2018 in het leven geroepen en trok, niet in de laatste plaats vanwege de genoemde superlicentiepunten, diverse internationale deelnemers. De Brit Raoul Hyman won de eerste titel, de Japanner Ukyo Sasahara werd in 2019 kampioen en onze landgenoot Joey Alders schreef begin dit jaar de titel op zijn nam. Ook andere bekende namen als Nikita Mazepin, Jack Doohan, Jamie Chadwick en Pietro Fittipaldi kwamen in de serie aan de start.

Zoals we al eerder op AUTOSPORT.NL berichtten, speelt de Nederlander Matthijs Hoitink een centrale rol in de organisatie van de serie. Geïnteresseerde rijders en teams kunnen bij hem terecht voor nadere informatie: matthijs.hoitink@gmail.com

Bericht Matthijs Hoitink


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet