GT

GT: Zandvoort voor Duitsland in 'rood gebied': HRT trekt inschrijving voor Sprint Cup terug

200922 Haupt Racing Team
De HRT-Mercedes van Maro Engel en Luca Stolz staat op Zandvoort niet aan de start

Komend weekeinde staat niet alleen de 24-uursrace op de Nürburgring op het programma, maar vindt op Circuit Zandvoort ook de derde ronde van de GT World Challenge Europe plaats, met de GT4 European Series in het voorprogramma. Organisator SRO had het tijdschema voor Zandvoort zo aangepast, dat rijders die dat wilden, de evenementen op Zandvoort en de Nürburgring met elkaar konden combineren. Gezien de coronasituatie blijkt dat nu echter moeilijker dan aanvankelijk verwacht. Het Haupt Racing Team, dat normaliter met een Mercedes-AMG GT3 in de World Challenge actief is, heeft al laten weten af te zien van deelname in Zandvoort.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Sinds afgelopen vrijdag zijn de provincies Noord- en Zuid-Holland door het Auswärtiges Amt, het Duitse ministerie van buitenlandse zaken, als 'rood' gebied aangemerkt: een gebied met verhoogd risico als gevolg van het toenemend aantal coronabesmettingen, met name in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Wie vanuit die gebieden Duitsland inreist (dus ook transfers per helikopter van Zandvoort naar de Nürburgring), moet zich na aankomst in de Bondsrepubliek melden bij het regionale Gesundheitsamt (de Duitse equivalent van de GGD) en verplicht 14 dagen in quarantaine. Geen ideale situatie dus als je in een druk schema zit, waarin races en tests elkaar in hoog tempo opvolgen, want direct na het weekeinde is er op 29 en 30 september ook de officiële SRO-test voor de 24-uursrace van Spa-Francorchamps.

Het Haupt Racing Team staat met coureurs Maro Engel en Luca Stolz op de tweede plaats in de tussenstand van het rijderskampioenschap in de Sprint Cup van de GT World Challenge Europe. Het team staat eveneens op de tweede plaats in het teamklassement. Oorspronkelijk was voor Engel en Stolz het plan om de races op Zandvoort met de deelname aan de 24-ursrace te combineren. Mercedes-AMG heeft echter de aanvankelijk verleende toestemming voor de rijders om beide wedstrijden te combineren vanwege de geldende reisbeperkingen ingetrokken. Daarmee was al snel duidelijk dat HRT zich op de race op de Nürburgring concentreert. "We weten dat dit het einde van al onze kansen op de kampioenstitels betekent, maar dit was een beslissing voor het welzijn en de gezondheid van de HRT-familie", verklaarde teambaas Sean Paul Breslin.

Engel en Stolz zijn echter bepaald niet de enige rijders die de deelname aan beide evenementen op het programma hadden staan. Ook Dominik Baumann (Mercedes), de Audi-rijders Christopher Haase, Kelvin van der Linde, Dries Vanthoor, Luca Drudi, Frédéric Vervisch en Jules Gounon zouden zowel in Zandvoort als op de Nürburgring starten, evenals Axcil Jefferies, die op Zandvoort met een Mercedes van het Spaanse team Madpanda Motorsport zou deelnemen en op de Nürburgring met een Lamborghini van Konrad Motorsport zou rijden. Bij Audi hebben we officieel navraag gedaan wat de situatie van de betrokken coureurs is, maar daarop is nog geen antwoord ontvangen.

UPD 14.25 uur: Van Audi kwam de reactie dat men in nauw contact staat met de ADAC Nordrhein als organisator van de 24-uursrace op de Nürburgring en de Nürburgring GmbH, die het circuit exploiteert, en er een concept is opgesteld hoe alle test- en hygiëneprocedures kunnen worden nageleefd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet